Als je gaat rekenen of het goedkoper is om te rijden of te vliegen naar je bestemming, moet je niet naar de vanafprijzen kijken. Want voor de vluchtprijs die je ziet bij maatschappijen als Easyjet, krijg je een zitplaats op het toilet en mag je precies één boterhammenzakje aan bagage meenemen. En dan mag je nog 10 euro betalen voor een oploskoffie. En bij de berekening voor de auto moet je niet vergeten te rekenen met de benzineprijzen in het land van bestemming.

Wil je naast je liefje zitten? Dan moet je extra betalen. Wil je een kleine rolkoffer meenemen? Ook dan moet je betalen. Deze strategie werkt best goed voor de budgetmaatschappijen, want er wordt leuk geld verdiend aan deze extraatjes. Easyjet meldt een winst van 280 miljoen euro voor de eerste helft van 2024, wat bijna 40 miljoen euro meer is dan het jaar ervoor. De omzet voor vliegtickets steeg met 7 procent, maar de echte groei zat in de extraatjes.

Zoveel verdient Easyjet aan koffertjes en zitplaatsen

De omzet die Easyjet boekte door mensen te laten betalen voor bagage of het verplaatsen van de stoel groeide met 11 procent. In totaal boekten passagiers omgerekend net geen 825 miljoen euro over aan Easyjet. Als je nu in de war bent hoe de winst dan maar 280 miljoen euro kan zijn: een vliegtuigmaatschappij heeft ook nog wat onkosten zoals onderhoud van de kisten en kerosine. Met het bedrag van de extraatjes kunnen ze bijna de volledige brandstofrekening betalen.

Dit is overigens geen betoog om je ervan te overtuigen dat je met de auto op vakantie moet. Dit moet je lekker zelf weten. Ook is het geen kritiek op Easyjet: als jij spotgoedkoop naar de zon wilt, niet per se naast je reisgenoot hoeft te zitten, niet veel meer dan een zwembroek nodig hebt en daar best een bloedpropje door een krappe stoel voor over hebt, dan is de maatschappij perfect. Je krijgt precies waarvoor je betaalt – en dan mag je ook niet zeuren.

Reacties

  • Niels heeft op 24 juli 2024 geschreven:

    Als je samen met een iemand een booking heeft dan betaal je nooit extra bij easyjet om samen te zitten?? Zeurpiet xD

    Reageer
  • Pam heeft op 24 juli 2024 geschreven:

    Overdrijven is ook een vak

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)