Rolls-Royce kiest niet alleen voor de V12 omdat het de statigste motor is die je kunt kiezen. Het is namelijk ook een van de soepelst lopende motoren die er bestaat. Je zou een euromunt op zijn zijkant op een draaiende twaalfcilinder kunnen zetten zonder dat ie wegrolt of omvalt. Dit lukt je ook met een zes-in-lijn (wat een halve V12 is), maar dat even terzijde. Deze tweecilinder van het bedrijf Obrist claimt dezelfde soepele loop, maar demonstreert dat niet met een muntje.

Het bedrijf plaatste deze maand een video van de ‘Champagnemotor’. Het is nog maar de vraag of ze de tweecilinder echt zo mogen noemen, want deze ‘Zero Vibration Generator’ komt niet uit de champagnestreek. Ze noemen de motor zo omdat je een glas van de gefermenteerde druivensap op de motor kunt zetten zonder dat hij gaat schuiven of schuimen. En dat is best knap voor een nederige tweecilinder.

Je ziet het in de video onderaan de pagina. De 1,0-liter tweecilinder produceert in de huidige opstelling 54 pk, maar er zijn ook versies mogelijk met 115 of 136 pk. Door zijn compacte formaat en trillingsvrije loop zou de benzinemotor perfect zijn als range-extender van elektrische auto’s. We schreven al eerder over het Oostenrijkse bedrijf toen ze de tweecilinder in een Tesla Model 3 bouwde.

De Champagnemotor oopt op duurzame brandstof

Het motortje zorgde in de Tesla voor een totale actieradius van 1.000 kilometer en een verbruik van slechts 2 liter op de 100 kilometer. Nog interessanter is dat Obrist aan iets werkt dat ze aFuel noemen. Dit is een soort eFuel dat – zo claimen ze – minder geld én energie kost om te maken. Ze hebben dus een zuinige range-extender die ook nog eens op duurzame brandstof loopt.

Obrist legt uit dat aFuel bestaat uit waterstof van zonne-energie en CO2 uit de lucht. Deze dingen kunnen ze combineren tot iets dat ze eMethanol noemen en zuurstof. Momenteel is dit allemaal nog in ontwikkeling, maar er zijn genoeg interessante toepassingen te bedenken voor een zuinige en soepele range-extender op duurzame brandstof.

Reacties

  • LEONIE SAZI heeft op 31 juli 2024 geschreven:

    Herrie maakt je nog wel. M’n telefoontje, waarop ik deze video kijk, trilt nog behoorlijk van de bak herrie van die motor.

    Is het geen appelsap in dat champagne glas?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)