Pas kwamen we er na zes zonnige dagen en 1.200 kilometer achter dat onze testauto een head-up display had. Nooit gezien, want een gepolariseerde zonnebril filtert deze gadget uit je zicht. Wat dan ineens wel extra goed zichtbaar is, zijn die gekke vlekken op sommige achterruiten. Heb je je ooit afgevraagd wat die vlekken op de achterruit precies zijn? Nee? Pech, we gaan het toch uitleggen.

In het Engels noemen ze het quench marks, zo meldt Jalopnik. In het Nederlands hebben we er geen specifieke term voor kunnen vinden. Blusvlekken klinkt gelijk weer een beetje vies. De vlekjes zijn een bijproduct van het productieproces van het geharde glas. De ruit wordt in de fabriek verhit en heel snel afgekoeld, waardoor het glas niet alleen veel sterker wordt, maar in allemaal kleine stukjes uit elkaar valt als het breekt. Over het algemeen is dit fijner voor kwetsbare mensenhuidjes dan grote scherven.

Koele lucht veroorzaakt de vlekken op de achterruit

De extreem warme ruit wordt met lucht afgekoeld. De plekken waar de koele lucht de ruit raakt, daar ontstaan de vlekjes. Glas dat dit proces heeft ondergaan, noemen ze gehard glas. De plekjes zie je vaak extra goed met een zonnebril met gepolariseerde glazen, maar met het blote oog kun je ze ook zien. Bij een voorruit zie je de vlekjes niet, want dat is gelaagd glas. Hierbij zit er een speciaal soort kunststof laag tussen het glas die ervoor zorgt dat de ruit niet in stukken op je schoot valt.

Blijkbaar zijn er in het verleden nog weleens klachten geweest bij autofabrikanten van klanten die de vlekjes maar niet weggepoetst kregen. Zo stuurde General Motors in 2020 een bericht uit naar de dealers met uitleg over de vlekjes. En met de boodschap dat het géén productiefout betrof en dat dealers dus niet zomaar de ruiten mochten vervangen onder garantie.

Reacties

  • Caddy heeft op 4 augustus 2024 geschreven:

    Als je als dealer ruiten gaat vervangen vanwege deze klacht heb je totaal geen verstand van het product waar je mee bezig bent.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear