Het is zover. Vanaf vandaag zijn er de aangekondigde grenscontroles in Duitsland. Dat is opmerkelijk, want Nederland en Duitsland zijn beide Schengen-landen. Dit houdt in dat er vrije toegang tussen de landen moet zijn. Links en rechts is er ook behoorlijk wat kritiek op Duitsland. Worden wij Nederlanders er ook uitgepikt als we boodschappen willen doen bij de Kaufland en goedkoop willen tanken bij de Kuster Oil?

Jawohl! We leggen je even uit hoe het in zijn werk gaat. de grenscontroles bij Duitsland werken min of meer als een politiefuik voor een alcoholcontrole. Als je richting de grens rijdt, wordt je er vlak voor met pylonnen de weg af gedirigeerd naar een soort parkeerplaats naast de snelweg. Daar pikt de douane een paar auto’s uit die ze willen controleren en de rest mag weer door. Je hebt dus een kans dat je niet gecontroleerd wordt. Een BMW met herriepijp zal wellicht een grotere kans hebben.

De grenscontroles in Duitsland zijn niet overal

Bij een controle is het niet automatisch zo dat ze je hele auto ondersteboven halen. Vaak is het tonen van een geldig paspoort al voldoende om weer door te kunnen rijden. De situatie lijkt dus nogal op de periode rond het EK-voetbal. Dat leverde toen hele grote vertragingen op, maar dat kwam toen natuurlijk omdat tienduizenden Nederlanders min of meer op hetzelfde moment de grens over wilden gaan. Er is nu minder verkeer en het is meer verspreid.

Waar staan de grenscontroles in Duitsland dan? We reden zelf eventjes langs de overgang van Elten-Beek, waar de A12 (Nederland) overgaat naar de A3 (Duitsland). Ondanks dat dit een zeer drukke overgang is, staan ze hier niet met een fuik. De bovenstaande foto’s zijn dus niet heel beeldend. Op dit moment controleren ze middels steekproeven op de E30 (Bad-Bentheim), A280 (Bunde) en B402 (Schöninghsdorf).

Neem geen terroristen en criminelen

Het is raadzaam om te zorgen dat iedereen in de auto een geldig paspoort heeft. Ook raden we aan geen terroristen en criminelen. Daar zijn ze namelijk naar op zoek. De Duitse minister Faeser hoopt met deze grenscontroles er minder van dat soort sujetten naar Duitsland komen. Overigens gaat dit nog wel eventjes duren, de minister heeft een periode van zes maanden afgekondigd. Dan gaan ze evalueren of het überhaupt (mooi Duits woord) zin heeft gehad.

Reacties

  • Björn heeft op 16 september 2024 geschreven:

    Dat de plaatsen waar ze controles doen overal in media worden vermeld is wel weer gemakkelijk voor mensen met slechte bedoelingen.

    • Henk heeft op 16 september 2024 geschreven:

      Ach het is ook alleen maar symboolpolitiek van de Duitse regering die voorover bukt voor het populistische gel*l van die neonazi’s (of Russen, of Chinezen, aangezien er meerdere spionnen uit die hoek in de partijtop zaten) van AfD.

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)