(advertorial)

Iedereen kent hét gezicht van de Nationale Postcode Loterij. Nee, we doelen niet op Gaston, Caroline, Winston of Nicolette. We hebben het natuurlijk over de knalrode Kanjertruck, de Mack-vrachtwagen waarmee ieder jaar op 1 januari de PostcodeKanjer bij de winnaars wordt bezorgd. Deze prijs bedraagt dit jaar maar liefst 58,9 miljoen euro en kan binnenkort in elke straat in Nederland vallen – ook bij jou.

Dat is natuurlijk een prachtig vooruitzicht, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Leuk, miljoenen euro’s, maar toon ons een vette vrachtwagen en we willen er toch vooral meer over weten. We nemen daarom de Kanjertruck eens onder de (forse) loep. Wat is dit precies voor een imposante machine?

Nationale Postcode Loterij Kanjertruck 2022 advertorial - 3/4 voor dichtbij

Foto: © EventRent

De Kanjertruck is 18,5 meter lang

De Kanjertruck (kenteken BD-HJ-52) is een Mack RW 713 Super-Liner van het bouwjaar 1987. Dit soort typisch Amerikaanse vrachtwagens zijn in Europa niet vaak te spotten, maar dit specifieke model kun je kennen uit de Cars-films. De Mack draagt onder zijn voorbumper nog een kentekenplaat uit de staat Vermont, waar hij in een vorig leven de nodige tonnen versleepte (aan gewicht dan, niet aan euro’s). Hij rijdt sinds 1995 in Nederland en komt in de Kanjertruck-combinatie al sinds 2008 in actie voor de Nationale Postcode Loterij.

Onder de enorme motorkap ligt een zescilinder dieselmotor met een vermogen van 411 pk dat via twaalf versnellingen op de weg komt. De Kanjertruck rijdt op blauwe diesel (Hydrotreated Vegetable Oil), een hernieuwbare en emissiearme brandstof op plantaardige basis. De truck zelf weegt 8.400 kilo, maar zijn unieke en opvallende trailer (kenteken OF-26-GJ), volgehangen met energiezuinige led-lampjes, brengt nog eens 13 ton in de schaal. De iconische, niet te missen combinatie in de kenmerkende rode kleur van de Nationale Postcode Loterij is 18,5 meter lang, 2,55 meter breed en 3,8 meter hoog.

Weetjes over de Kanjertruck

  • Toen de Mack in 1997 van een transportbedrijf werd overgenomen, verhuisde chauffeur Henny mee. Henny is inmiddels 71 jaar en met pensioen, maar rijdt af en toe nog een rondje door Nederland met ‘zijn’ Kanjertruck.
  • De Kanjertruck maakt – zeker voor een vrachtwagen – bijzonder weinig kilometers: hooguit een paar duizend per jaar. Door zijn brandstof en aanpassingen wordt tot 90 procent minder CO2-uitstoot gerealiseerd dan bij een standaard-Mack op gewone diesel.
  • In theorie zou de combinatie zo’n 2.000 goudstaven van 12,5 kilo per stuk kunnen vervoeren – met een waarde van meer dan een miljard euro. De PostcodeKanjer kan dus nog wel wat groeien.
  • Het aantal led-lampjes op de Kanjertruck hangt af van het geldbedrag dat op de aanhanger staat te lezen. Dit jaar, met een prijs van 58,9 miljoen, zijn het er zo’n 2.700.
  • Er bestaat ook een mini-Kanjertruck. Deze is zo’n 5 meter lang en 83 centimeter breed, rijdt op twee 12-volt accu’s, weegt 350 kilo en haalt een snelheid van 6 km/u. Zelfs deze kleine replica van de Kanjertruck telt al tussen de 1.800 en 1.900 led-lampjes.
  • Bekijk je dit vanaf je mobiel? Klik hier om de Kanjertruck via augmented reality in je straat te parkeren!
Nationale Postcode Loterij Kanjertruck 2022 advertorial - detail lampjes 58,9 miljoen

Foto: © EventRent

Haal het geluk in huis!

Binnenkort gaat de Kanjertruck weer de weg op om deelnemers van de Nationale Postcode Loterij blij te maken. Spot je hem, dan zou het zomaar kunnen dat hij onderweg is naar een straat met gelukkige winnaars. Wat als hij op 1 januari voor jouw deur stopt?

Zorg dat je kans maakt op een deel van die PostcodeKanjer van 58,9 miljoen euro – speel nu mee en wie weet vier jij op 1 januari feest met je hele straat!

18+, speel bewust

Meer