Er is in Nederland sprake van jojo-beleid als het gaat om de maximumsnelheid. Eerst mochten we overal 120 km/u rijden, met 100 km/u in de buurt van grote steden en drukke verkeerspunten. Vervolgens ging de snelheid omhoog naar 130 km/u op veel trajecten, maar zeker niet allemaal. En uiteraard herinneren we ons allemaal de coronaperiode, waarin – geheel toevallig – de snelheid naar 100 km/u werd verlaagd.

Destijds moest de snelheid omlaag vanwege de hoge stikstofuitstoot. Maar vanaf vandaag gaat de snelheid op enkele trajecten weer omhoog naar 130 km/u. Let wel: dit geldt slechts voor een beperkt aantal stukken snelweg. Het zijn er zo weinig dat je zou kunnen spreken van een vorm van symboolpolitiek, want het gaat in totaal om slechts 117 kilometer.

Waar mag je 130 rijden?

De drie trajecten waar je vanaf nu 130 km/u mag rijden, zijn:

  • A7 – Afsluitdijk, tussen Stevinsluizen en Lorentzsluizen
  • A7 – tussen de aansluiting Winschoten en de grens met Duitsland
  • A6 – tussen Lelystad-Noord en de Ketelbrug

Daar komt op een later moment nog het traject tussen Holssloot en Zwartemeer op de A37 bij. Minister van Verkeer in Infrastructuur Barry Madlener is nu verder aan het kijken naar andere mogelijkheden om de snelheid te verhogen: ‘Met deze trajecten zetten we een eerste stap, en houden we de vaart erin. Volgend jaar gaan we meer trajecten onder de loep nemen, om te zien waar we nog meer 130 kunnen gaan rijden.’

je mag hier ook weer 130 rijden in Nederland

Wat is dan de adder onder het gras?

De regeling is vandaag officieel van kracht. Je zou dus denken dat je vanaf nu gewoon 130 km/u mag rijden. Maar dat is niet helemaal het geval. Je mag namelijk pas harder rijden als de verkeersborden daadwerkelijk zijn aangepast. Formeel gezien mag de politie dus handhaven zolang die borden er nog niet staan. De kans dat dat gebeurt is klein, maar het blijft iets om op te letten.

Lees ook: Vanaf volgende week ook 130 op de snelweg tussen 12:00 en 14:00 uur: ‘op rustige momenten kan het

Het gaat hier om de maximumsnelheid die gedurende de hele dag geldt. In Nederland mag je op veel snelwegen tussen 19:00 en 06:00 al 120 of 130 km/u rijden. Houd er wel rekening mee dat op veel ringwegen en drukke punten de maximumsnelheid nog altijd 100 km/u is. Het devies is dus simpel: houd altijd de verkeersborden in de gaten – die zijn leidend, tenzij de matrixborden iets anders aangeven natuurlijk.

32 reacties op “Je mag nu in Nederland weer overdag 130 rijden, maar je kunt alsnog een boete krijgen als je niet oplet”

  1. Op zich is 100 km/h snel genoeg, ware het niet dat vrachtauto’s, auto’s met aanhanger e.d. meestal met 80 – 95 km/h rijden en dat daardoor de snelheidsverschillen vrij gevaarlijk weinig kunnen zijn door langdurige inhaalacties. Dit leidt weer tot irritaties bij inhalenden en ingehaalden met alle consequenties van dien.

  2. 130 best als mensen zich daar dan maar aan houden. Bij ons 30 gemiddeld 60 dus. Ook 70 en 80.
    Handhaven das het belangrijkste

  3. Madlener faalhaas. Agema faalhaas. Faber grootste faalhaas van allemaal. Wat hebben ze met elkaar te maken? Allemaal zijn het marionetten van übersturmbahnfaalhaas Wilders.

  4. Ik wordt elke ochtend én middag met hoge snelheid ingehaald terwijl ik keurig 105 km/h rijdt.
    Dus alles weer naar 130 maakt van onze snelwegen “legale racebanen”. Ook erg goed voor het milieu…

  5. Zoals ik al schreef….een blamage. Nederland telt 2474 km snelweg en we mogen op 2 snelwegen dan nu 130/km. Vraag me af hoelang ze daar over hebben vergaderd. Daarbij zijn er veel meer wegen waar we 130 kunnen rijden….en niet alleen tussen 12.00 en 14.00 zoals word voorgesteld. Gooi die remmen er toch eens af mensen. We zijn geen kleine kinderen. We leven in een snelle wereld waar alles af moet in zo’n korte mogelijke tijd met het liefst zo weinig mogelijk mensen maar op de snelweg zitten we met z’n allen nog 100 te tutten. Begrijp t wel hoor….melkkoetje voor de staatskoffer hé….samen met nog veel meer onderdrukkingen. Er komt in Den Haag niets dan ellende uit de mouwtjes. Waar zijn ze mee bezig? Ik weet t antwoord…jij ook??

  6. Zoals ik eerder al schreef….een blamage. Nederland telt 2474 km snelweg en we mogen op 2 snelwegen dan nu 130/km. Vraag me af hoelang ze daar over hebben vergaderd. Daarbij zijn er veel meer wegen waar we 130 kunnen rijden….en niet alleen tussen 12.00 en 14.00 zoals word voorgesteld. Gooi die remmen er toch eens af mensen. We zijn geen kleine kinderen. We leven in een snelle wereld waar alles af moet in zo’n korte mogelijke tijd met het liefst zo weinig mogelijk mensen maar op de snelweg zitten we met z’n allen nog 100 te tutten. Begrijp t wel hoor….melkkoetje voor de staatskoffer hé….samen met nog veel meer onderdrukkingen. Er komt in Den Haag niets dan ellende uit de mouwtjes. Waar zijn ze mee bezig? Ik weet t antwoord…jij ook??

  7. Dat was een reactie op:

    ‘Sandra Verboom schreef:
    14 april 2025 om 14:33

    Belachelijk harder rijden en nu is stikstof ineens niet belangrijk??? 100 kilometer per is hard zat!!!!’

  8. Ook daar waar je 130 zou mogen rijden, is het niet verboden om zélf 100 te rijden. Dus ga je gang, rij lekker 100.

    Wel op de rechterstrook blijven rijden a.u.b.

    Overigens ben ik zelf ook niet iemand die altijd 130 zal rijden waar dat zou mogen, maar ik ga er niet over zeuren als een ander wel tot aan de maximumsnelheid zijn pedaal intrapt.

  9. Domme benadering. Je bent soms meer bezich om te kijken hoe hard je mag rijden. Voortdurend zijn andere snelheden van toepassing. Ik kan slechts een overheids motief bedenken, nl boetes. Tel eens hoeveel keer bepaalde snelheden mogen. Je zal versteld staan hoeveel keer je de toegestane snelheid weer veranderd. Daarnaast een scala van andere verkeersborden je tegenkomt. Draagt dit toe aan de verkeersveiligheid door overload aan verkeersborden. Hoe het simpel maar dat woord kennen ze niet bij de overheid.

  10. Het verkeer in Nederland is inmiddels weer op het niveau van vóór de coronapandemie, en op sommige momenten zelfs drukker. Sinds het opheffen van de coronamaatregelen is het aantal files en de filezwaarte (de combinatie van lengte en duur van files) aanzienlijk toegenomen. In 2024 steeg de filezwaarte met 8% ten opzichte van het voorgaande jaar, waarbij vooral de spitsuren op woensdag en donderdag drukker ware.

    Hoewel het totale aantal gereden kilometers in 2023 nog iets onder het niveau van 2019 lag, is de filezwaarte met 36% toegenomen ten opzichte van 2022, wat aangeeft dat de congestie op de wegen weer toeneemt. In sommige regio’s, zoals Noord-Holland, is de filezwaarte zelfs met 31% gestegen ten opzichte van 2019.

    Deze toename in verkeersdrukte wordt toegeschreven aan factoren zoals het afschaffen van het thuiswerkadvies, bevolkingsgroei en een toename van het aantal voertuigen op de weg.

    Kortom, het verkeer in Nederland is weer op het niveau van vóór corona, en op bepaalde momenten en locaties zelfs drukker.

    130 km/u rijden klinkt stoer, maar heeft weinig praktisch nut.

    Tijdwinst: minimaal, zeker in de spits.

    Milieu: slechter – meer CO₂, stikstof en fijnstof.

    Kosten: hoger brandstofverbruik en meer slijtage.

    Politiek: vooral symbolisch, speelt in op gevoel van “vrijheid”.

    Kortom: goed voor het sentiment, slecht voor milieu en effectiviteit.

  11. Bij Amsterdam 6 balans weg mag je 100 doe normaal rechterbaan 100 en hoe verder naar links telkens 10 km bij doen minimaal Nederland heeft goede wegen breng terug naar 130 of meer ja omwonenden had je daar geen huis moeten kopen ga oom niet langs een spoor wonen als je geen treinen wil horen of wat dan ook en anders verhuis naar een land zonder wegen Nederland maakt het land overal mee kapot.

  12. Bij Amsterdam 6 balans weg mag je 100 doe normaal rechterbaan 100 en hoe verder naar links telkens 10 km bij doen minimaal Nederland heeft goede wegen breng terug naar 130 of meer ja omwonenden had je daar geen huis moeten kopen ga oom niet langs een spoor wonen als je geen treinen wil horen of wat dan ook en anders verhuis naar een land zonder wegen Nederland maakt het land overal mee kapot

  13. Waarom gaan we niet naar 110 of 120 op veel meer plaatsen? Ik persoonlijk vind 110 een heel prettige snelheid om te rijden. Hoe hoger je kruissnelheid, hoe minder daar van over blijft in je gemiddelde snelheid.

  14. Waarom al dit geleuter over snelheid? Ik rijd ieder weekend van Eindhoven naar Venlo met 100km/h. Wordt door zowat alles en iedereen ingehaald. Jong, oud, rijk, arm, Nederlands, buitenlands, man of vrouw. Hou je gewoon aan de snelheid en zeur niet zo, en al helemaal niet als je er een flinke bekeuring op je mat valt!

  15. Geen enkele land is zo gek als Nederland. Hier wordt met geld gesmeten door het kabinet. De snelheid gewoon 130 km of harder. Andere landen verhogen de snelheid ook naar 150 km. Mensen die 100 km willen rijden, blijf weg van de snelweg.Pak de B wegen. Om Nederland zit volgensmij een hele grote koepel. Nergens wordt 100 km gereden op de snelweg, alleen Nederland. Lulkoek over het milieu. Laten ze de snelheid maar verhogen naar 180 km Dan zijn ze goed bezig hier in Nederland. Dan komt de naam SNELWEG goed van pas. Met 100 km is het geen snelweg.

  16. Sandra, ja omdat er geen meetbaar verschil is tussen het 100 en 130 beleid. Maarja daarvoor had ieder weldenkend mens als gewaarschuwd, alleen is dat niet wat het nieuws graag brengt, maar kwa milieu is Nederland vrijwel machteloos. We zijn te klein. Het overgrote deel van de luchtvervuiling in NL komt van Duitsland. De opkomende economieën die de industriële revolutie nu pas doormaken zoals China en Afrika. Tja miljarden spenderen aan een verschil van 0 dat is wat we in NL doen.

  17. Edwin u vergeet dat het verkeer ook nooit op het niveau van voor corona is gekomen. Logisch dus dat als er veel minder deelnemers zijn er ook minder ongelukken zijn.
    Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een hogere snelheid inderdaad veiliger is omdat mensen beter opletten. Maar ondertussen is de telefoon zo een grote verslaving van mensen dat ik denk dat die onderzoeken ondertussen ook wel niet langer relevant zijn.

  18. Wat denkt u van de symboolpolitiek omtrent milieu? Waar we miljarden aan verspillen om een verschil van 0 te maken.

  19. Als ze nou gewoon nooit erover waren begonnen. En de maximum snelheid vanaf het begin gewoon op 120 hadden laten staan ,dan had het miljoenen gescheeld en een hoop gezanik, 130 is onzin, diegene die op wil schieten ,die rijd het toch wel of harder ,normaal schiet 120 al lekker op.

  20. 100 km is niet gevaarlijker. Het aantal ongevallen is afgenomen en het aantal zwaar gewonden en doden ook.
    De vergelijking met Duitsland is niet juist. Want zodra je vanuit Duitsland binnen rijdt in Nederland merk je direct het grote verschil. Veel hogere verkeersdruk. En veel meer op- en afritten. Waardoor er veel meer kruizend verkeer is. En de jojo effecten door snelheids verschillen veel frequenter zijn en veel groter, bij 130, versus 100 km/u

  21. Voor de snelrijders onder ons:

    In het artikel staat wel dat het vanaf vandaag op 3 trajecten toegestaan is. Maar dat klopt niet.

    Alleen de Afsluitdijk!

    De andere 2 trajecten volgen waarschijnlijk volgende week.

  22. 100 Km/u is m.i. juist zeer gevaarlijk. Bestuurders raken afgeleid en gaan andere dingen doen. Dat zul je in Duitsland niet snel zien, daar heb je je volle aandacht constant nodig.

  23. Mij bevalt die 100 km per uur prima. Dat zal ik ook blijven rijden. En wie sneller wil, gaat er naar omheen. Ik zie dat streven naar herinvoering van de 130 limiet dan ook vooral als symboolpolitiek.

  24. Niet met U eens. En voor een ieder die hoge(re) snelheden onprettig vind. Er is vaak ook een alternatieve route met B wegen. Scheelt voor U brandstof kosten en voor mij frustratie omdat de bestuurder voor mij weer een portie slakken heeft gegeten of aan de kruip olie zit 🤪.
    Ik vind hard rijden namelijk een stuk ontspannender.

  25. Symboolpolitiek van weer een PVV minister die niets geregeld krijgt. Madlener, Faber, Agema, allemaal incompetente prutsers. Sinds de LPF hebben we niet meer zoveel onkunde in de regering gehad.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *