Wist je dat het in Japan uiterst onbeleefd is om fooi te geven, maar dat het in Amerika soms zelfs al automatisch wordt ingevuld bij het afrekenen? Daar willen ze als je een koffie afhaalt bij een balie nog fooi zien. Maar bij zelfs landen die dichter op elkaar liggen en een taal spreken die bijzonder veel op elkaar lijkt, zijn er subtiele verschillen. Hierbij is het echter geen verschil in cultuur, maar een kleine wettelijke nuance.

Als je als Nederlander regelmatig in België komt, dan zie je waar we het over hebben. In België mag je niet zomaar aan de andere kant van de straat parkeren. En dat is wel wat er op deze foto aan de hand is: de groene auto staat tegen de rijrichting in geparkeerd. In Nederland is het wel toegestaan om tegen de richting in te parkeren. En zo zien Nederlanders op de foto in principe geen overtreding, maar een Belgische bestuurder wel

Soms mag je wel ‘aan de verkeerde kant’ parkeren in België

Er is in België een uitzondering op de regel waarbij je wel aan de andere kant van de weg mag parkeren, en dat is bij eenrichtingsverkeer. Als er geen tegemoetkomend verkeer kan komen, dan mag je kiezen of je hem links of rechts aan de straat zet. Je zult dan ook geen neuzen van auto’s de andere kant op zien wijzen.

Wanneer mag het in Nederland niet?

In Nederland mag je in principe gewoon aan beide kanten van de weg parkeren. Wat niet mag, is een weg in rijden met een geslotenverklaring, bijvoorbeeld een eenrichtingsstraat. Ook achteruit mag dit niet. Je kunt dus bij een eenrichtingsstraat niet met je neus de verkeerde kant op staan, want dan heb je tegen de richting ingereden. Hiervoor staat in 2024 en in 2025 een verkeersboete van 120 euro.

24 reacties op “Waarom Belgen een overtreding zien op deze foto, maar Nederlanders niet”

  1. In het artikel staat dat je (in NL) niet achteruit een eenrichtingsweg in mag en daarom niet met je neus de verkeerde kant op kunt staan.. maar in het theoretisch geval;
    is het dan ook per wet verboden om tijdens de bijzondere verichting (parkeren) een 180° draai te maken?
    Of een andere optie, achteruit een eenrichtingsweg in gaan aan de kant waar je erin mag (blauwe bord)?
    Want naar mijn weten is er geen wet die je verbied om met de neus de andere kant op te staan in een eenrichtingsweg. Maar als het een onmogelijke situatie is kan dit wel de reden zijn om al dan niet beboet te worden wanneer je zo geparkeerd staat.

      • Hoe Mathijn het ook verwoord, maakt niet uit. Het eerste gedeelte van zijn betoog heeft hij gelijk.
        Achteruit rijden in een éęn richtingsweg is niet toegestaan. Achteruit inparkeren is een bijzondere verrichting, net zoals je over een stoep rijdt die daar ook voor is bedoeld.
        Je mag nooit keren in een eenrichtingstraat.

      • Ik geloof ook niks van wat jij zegt. “Naar mijn weten”, correct of niet, is een uitdrukking en valt daarmee onder stijlvormen, niet onder grammatica.

    • Op een ‘eenrichtingsweg’ mag het voertuig maar 1 kant op rijden. De andere richting is gesloten. Dit staat in het RVV hoofdstuk C (bord C2).
      Je kunt er dus niet 180 graden draaien, want tijdens het draaien rijd je een stuk achteruit. En dat mag dus niet.

      Wel leuk: je mag naar mijn mening achteruit de ‘eenrichtingsweg’ inrijden en dan tegengesteld parkeren.
      Je hebt dan wel te maken dat ‘achteruitrijden’ eigenlijk geen rijden is, maar een bijzondere verrichting (art.54).

  2. Waarom België benoemen in dit artikel? Veel mensen (die wel eens rijden in andere landen dan NL) weten dat dit verboden is in veel landen. Is dit tekenend voor de doelgroep van uw artikelen?

  3. Echt? Nu snap ik waarom ze altijd zo stom staan te blèren in Duitsland als ik dat doe, blijkt daar ook een ding te zijn, kom ik nu achter…. 🤣🤣🤣 Dacht dat dat gewoon een NL kenteken in Duitsland was….

    • Ik heb vroeger geleerd dat links parkeren verboden is met uitzondering in een eenrichtingstraat. Nu ben ik toch wel nieuwsgierig wanneer deze wetgeving veranderd is aangezien ik daar nooit iets over vernomen heb.

      • In artikel 80 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1966 werd geregeld dat je uitsluitend rechts van de weg mocht stilstaan, eventueel gevolgd door het aldaar parkeren. Uitzonderingen voor eenrichtingsverkeer daargelaten.
        Bij de ‘grote’ verandering in 1990 is dit artikel op deze manier niet meer van toepassing.
        In het RVV 1990 wordt het rechts moeten stilstaan of parkeren niet meer genoemd.

        • Heb altijd geleerd dat je in nederland bij een stopverbod aan de rechterkant van de weg alleen dan tegen de draad in mag parkeren.

        • Bullshit. In Nederland is het ook verboden om ‘links’ te parkeren.
          Het is ee beboetbaar feit.
          Dat het hier gedoogd wordt betekent niet dat het mag.

          Die stomme Hollanders overtreden dus niet alleen in België, Duitsland en Frankrijk de wet masr ook in hun eigen straat.

          Het artikel liegt hierover en dat is vrij kwalijk.

          Eerst je theorie kennen voordat je onzin publiceert.

          • Als je net als ik een bron kunt vermelden, dan neem ik uiteraard mijn woorden terug.

            Ik heb naar aanleiding van uw reactie het RVV 1990 (verkeersregels) en ook het Wahv (bekeuringen-wet) er nog eens op nageslagen: ik kan het écht niet vinden. Tussen feiten R395 tot en met R412 vond ik slechts ‘gevaarlijk’ of ‘hinderlijk’ parkeren.

            Het lijkt er dus op dat tot 1990 je inderdaad niet tegengesteld mocht parkeren en daarna wel.

    • Idd in de meeste Europese landen is parkeren tegen de rijrichting in verboden, behalve in Nederland dan! Naast Noord-West Europa ook sowieso verboden in landen als Kroatië, Slovenië en Hongarije! En denk nog veel meer landen! Dus Nederland is hier gewoon apart in!

  4. Als geboren en getogen Belg ben ik deze regel wel gewoon.
    Het is ook wel een “veilige” wet.
    Vooral in het duister, op een onverlichte weg, kan het je opschrikken wanneer er plots toch een wagen in de foutieve richting geparkeerd staat.
    Ook bij het opnieuw vertrekken moet die wagen een rijbaan met tegenliggend verkeer oversteken.

    • In een gemiddelde woonwijk zie ik niet in waarom het gevaarlijk zou zijn om aan de linker zijde van de weg te parkeren. Gezien de weg vaak al niet breed genoeg is om elkaar te passeren maar je wel van bijde kanten erin kan.. als je dan eerst moet gaan keren omdat iedereen aan de andere zijde staat lijkt me dan alleen maar onwenselijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *