
Het blijft een van onze favoriete verhalen uit de autogeschiedenis: een boze Piëch die zijn team aan het werk zet om een concurrent van de S-klasse te maken omdat Mercedes het lef heeft om een Golf-concurrent uit te brengen. Maar hoe zit het dan bij het automerk Jeep? Een van de grondleggers van het SUV-genre moet nu de taart delen met een hoop andere merken. Is het dan niet eens tijd voor Jeep om stationwagens of sedans te gaan bouwen?
Jeep was al bezig met SUV’s voordat het cool was. Sterker nog: er zijn genoeg mensen die het merk ‘Jeep’ gebruiken als ze een SUV bedoelen. Zo zoeken mensen op Google naar ‘de Jeep van Ferrari’. Eigenlijk is dit fout, net als het woord iPad gebruiken als je tablet bedoelt. Of het woord Luxaflex als je jaloezieën wilt zeggen. Het geeft aan hoe onlosmakelijk Jeep verbonden is met de hogere carrosserievorm.
We vragen het aan de ontwerper van de Chrysler 300C
TopGear Nederland spreekt tijdens de introductie van de Jeep Compass met designbaas Ralph Gilles. Niet alleen bemoeide hij zich tegen het design van de nieuwe Compass aan, hij is ook verantwoordelijk voor de Chrysler 300C en de Dodge Challenger. We vroegen hem of Jeep het ooit zou overwegen om andere carrosserievormen te bouwen, nu andere merken in het vaarwater van Jeep zitten. Het merk is onderdeel van het enorme Stellantis-concern, dus er zijn genoeg platformen om uit te kiezen.
Ralph Gilles is heel duidelijk: Jeep gaat niet beginnen aan andere carrosserievormen. Zijn er dan op de vrijdagmiddag nooit na een gezellige borrel wat tekeningen gemaakt van een stationwagen van Jeep? Nee, zelfs wanneer designers ongeremd mogen tekenen, wordt er niet gefantaseerd over lagere auto’s. Het enige wat in de buurt kwam, zo legt Gilles uit, is de Jeep Jeepster uit 1998. Dit was een studiemodel van een hoge coupé.


De Jeep Jeepster kunnen we het beste omschrijven als een soort Plymouth Prowler op hoge poten. Het was een coupé met een open dak en een V6 met wat retro-elementen. Maar in plaats van laag bij het asfalt, stond de coupé hoog op zijn poten. Het was een vreemd ding, dat uiteindelijk nooit in productie is gegaan. Tien jaar later bewees Nissan met de Murano Crosscabriolet dat de markt voor vreemde cabrio’s op hoge poten misschien niet zo groot was.