Zullen tuninggekkies ooit overstappen van MX-5’jes en M3’tjes naar Nissan Leafs en Renault 5’jes? Naar dat antwoord kunnen we alleen maar gissen. Mocht het ooit zover komen, dan zullen fabrikanten als Vossen, BBS en Enkei moeten nadenken hoe liefhebbers velgen blijven afnemen. Zijn velgboeren als BBS eigenlijk al bezig met aero-wielen voor elektrische auto’s?

Het korte antwoord: ja. TopGear Nederland praat met een woordvoerder van BBS over de aero-wielen. Hij zegt: ‘BBS kijkt naar de EV-markt en neemt het serieus. Er zijn een paar aerowielen in ontwikkeling op dit moment’. De aero-wielen van BBS zijn nog niet getest, dus we weten nog niet hoeveel rijbereik je kunt besparen met de dichte velgen. Ook kan de woordvoerder geen verwachtte datum van de aero-wielen met ons delen.

Hoe zit het met aero-covers?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn aero-covers een soort extra schotel die je op bestaande velgen kunt plakken. Kan BBS die niet beter maken om over oude velgen vast te maken? ‘Er zijn gesprekken geweest over aerocovers, maar er zijn nog geen plannen om aerocovers te maken. Voordat BBS aero-covers maakt, zullen die door hetzelfde proces gaan voordat er iets op de markt verschijnt’, zegt de woordvoerder. Ook stelt de woordvoerder ons voor aan concullega, Edward Lee van Titan 7.

Tesla Model 3 Chat GPT tuned BBS wielen

Is dit de elektrische toekomst van tuningscene? | Foto: © Dall-E / Open AI

Daarnaast bestaat er nog zoiets als een aero-disc. Velgenbedrijf Rotiform heeft dit soort velgen en bouwde er zelfs voor Volkswagen. Je ziet het wiel van Rotiform op de Volkswagen Jetta GLI bij de tweede afbeelding in de galerij hierboven.

Afnemers zijn niet geïnteresseerd in rijbereik

Lee is mede-oprichter van het velgenbedrijf. Hij zegt dat velgklanten komen voor het uiterlijk van hun auto’s: ‘Voor het grootste gedeelte bieden wielmakers niet echt wielen aan die bijdragen aan efficiëntie, behalve het verminderen van gewicht, wat erg helpt. Het grootste gedeelte van de verkopen zijn cosmetisch-gerichte liefhebbers die een breder, groter wiel willen die niet bijdraagt aan efficiëntie vanwege meer frictie met de weg en meer luchtweerstand.’

Ook de elektrische auto’s die nu het meeste worden verkocht, helpen niet bij de vraag naar aero-wielen: ‘We moeten onthouden dat het grote gedeelte van EV’s in het lagere prijssegment zitten – denk aan de BMW i3 en Nissan Leaf. Deze auto’s hebben geen fanbase en het is lastig om hen duizenden te laten spenderen aan wielen.’

Lee legt uit waarom velgmerken nog geen aero-wielen maken

Hoe zit dat bij het hogere segment van de elektrische auto’s? ‘Dan kijken we naar Tesla, Lucid etcetera, waar de kopers een groter inkomen hebben en er gewoon goed uit willen zien. Dus zij gaan voor grotere wielen die er geweldig uitzien en zij willen daarvoor wel wat actieradius opgeven. Ik zou zeggen dat het meer een marktvraag-ding is’, vertelt Lee.

Hij beschrijft tevens hoe zijn ultieme EV-wiel eruit ziet: ‘Een wiel dat niet breder is dan het origineel, lichter is (doorgaans door technieken zoals smeden) en minder luchtweerstand heeft door een groter oppervlak door de constructie van het wiel of door een aero-cover.’ Volgens Lee mist er nog één onderdeel: ‘De technologie is er, er moet gewoon meer vraag naar komen’.

Eerste ontwerp van een aero-wiel van Titan 7

Lee is ook zo aardig om een eerste afbeelding van zijn aero-wiel te laten zien. Zoals je hier boven ziet, bestaat het wiel nog steeds uit spaken. Andere aero-wielen hebben veelal een gesloten vlak, maar daar lijkt Lee niet voor te kiezen. De spaken zelf zijn wel een stuk breder dan normaal. Daar zal met name de aerodynamische winst zitten.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear