Dat we het bij Top Gear niet zo hebben begrepen op Amerikanen, zal onderhand bekend zijn. En dan hebben we het niet over hamburgeretende rednecks – al zullen dat ook niet direct vrienden van ons worden – maar over de auto’s die het land over het algemeen voortbrengt.

Misschien komt het omdat een Amerikaanse auto meestal niet vooruit te branden is. Of anders wel de rotsvaste overtuiging dat een auto absoluut bladveren moet hebben om sportief te kunnen rijden. Of is het misschien dat je in iedere Amerikaan minstens vier ingewikkelde houders voor Happy Meals vindt, en achterin een rek om geweren in op te bergen? Gelukkig bestaan er ook uitzonderingen op de regel. Zo heel af en toe zien we een Amerikaanse automobiel die wel op onze goedkeuring kan rekenen.

De Southern 358 is zo’n auto. Deze bloedrode beauty is gemaakt door de Southern Motor Company in South Carolina. En die mannen verstaan hun vak. Ze namen een oude Chevrolet pick-up, zetten er de zaag in, verlaagden het chassis en maakten er al met al een prachtig kunstwerk van. Maar deze moet het niet alleen maar hebben van zijn looks. Dankzij een stalen buizenchassis en fatsoenlijke wielophanging met veerpoten en draagarmen zou je in deze auto wel fatsoenlijk een bocht moeten kunnen nemen.

En dat mag ook wel, want de gigantische motorruimte wordt opgevuld door een 4,6 liter V8 van een Ford Mustang met een vermogen van 300 pk. Waarmee je dus in iets van 5 seconden een sprintje van 0 tot 100 km/u trekt. Dat is gewoon de standaard motor, met een paar simpele aanpassingen geef je zelfs een potige sportauto het nakijken. Maar het mooiste is wel dat je met deze auto geen sloperijen hoeft af te struinen om aan verroeste en veel te dure onderdelen te komen. Je geeft hem gewoon in onderhoud bij een Ford-dealer. Voor de kosten hoef je het trouwens niet te laten. In Amerika kost de Southern 358 maar 58.000 dollar. Met de huidige koers is dat misschien net zo veel als je voor een scooter of een brommobiel betaalt. Al hebben we dan geen rekening gehouden met BPM en zo.

Hoe dan ook, wij schrijven alvast een excuusbriefje aan de makers van dit leuke speelgoed.

Reacties

Meer van TopGear