Verspreid door Nederland hangen zo’n 300 ANPR-camera’s. Of Automatic Number Plate Recognition, als je soms even forget how je that woord zegt in het Nederlands. De camera’s scannen kentekens op snelwegen en provinciale wegen. Mochten er boetes openstaan, dan kan een agent de betreffende auto van de weg plukken, bijvoorbeeld. Van die camera’s kunnen er 55 heel scherpe foto’s maken waarop blijkbaar ook de inzittenden van een voertuig zichtbaar zijn.

En dat mag niet

Volgens het NRC zijn de geavanceerdere ANPR-camera’s ingezet voor ‘opsporingsdoeleinden en strafrechtelijke onderzoeken’, terwijl hier geen wettelijke basis voor was. Dat stond in een intern politiebericht. NRC meldt: ‘Het wetenschappelijk bureau van het OM onderzoekt of er een andere wettelijke grondslag is voor de foto’s. Het OM zegt “in afwachting van het onderzoek” de foto’s voorlopig niet meer te gebruiken voor “strafrechtelijke doeleinden”. Volgens het OM zijn de foto’s in een klein aantal strafzaken gebruikt.’

De ANPR-camera’s maken 350.000 foto’s per dag

Alleen de 55 scherpe camera’s schieten al 350.000 plaatjes per dag en de foto’s worden 28 dagen opgeslagen. De politie zet de ANPR-camera’s graag in om verdachten van ernstige misdrijven op te sporen. Bij een concrete verdenking kunnen de agenten de database raadplegen. Dankzij het ANPR-systeem konden de twee verdachten op de aanslag van Peter R. de Vries vorige maand binnen een uur worden klemgereden.

Het systeem vervult dus wel een belangrijke functie, maar George Orwell zou er verdrietig van worden. Besluit vooral zelf of je bij kamp ‘ik heb toch niets te verbergen’ hoort, of dat je toch liever uitsluitend al je persoonlijke informatie toevertrouwt aan Google, Facebook en TikTok.

Reacties

  • Francois heeft op 6 augustus 2021 geschreven:

    Meestal worden valse kentekenplaten gebruikt bij overvallen en andere criminelen activiteiten.
    Vraag me af of de camera dan gelijk een melding maakt?
    Dit is een gestolen nummerbord ( staat immers geen 1 in het hoekje)
    Vraag wordt er dan actie ondernomen zo dat de rijder niet zijn overval of stelen van benzine-diesel bij een benzine station kan uit voeren?
    Of hebben ze daar geen tijd voor de politie (auto’s onderweg)
    Dat zou dus heel nuttig kunnen zijn!

    Reageer
  • Antonio heeft op 5 augustus 2021 geschreven:

    Je gegevens zijn overal en altijd zichtbaar. Privacy heb je niet. Je gegevens, gezicht, gedrag, voertuig etc wordt overal gevolgd. Ga maar eens naar de stad. Je telefoon wordt overal voor allerlei doeleinden gevolgd (WiFi, Bluetooth gsm-signaal). We betalen met pinpas en overal hangen beveiligingscameras. Parkeren doen we met een parkeerapp etc. Dus waarom zal ik me druk maken. Thuis wordt je afgeluisterd door al onze smart apparaten. Heb je het er thuis over gehad dat je nog naar de Decathlon moet om wat spullen voor de vakantie te halen, wordt je prompt bestookt met reclame van de Decathlon 🤔🤔🤔🤔

    Reageer
  • Rob heeft op 5 augustus 2021 geschreven:

    Eens

    Reageer
  • SlaapMaarZacht heeft op 5 augustus 2021 geschreven:

    Dus dit om criminaliteit tegen te gaan mag niet, maar een apps van de overheid die registreren waar je bent geweest, hoe lang en met wie etc etc dat mag wel? (En voordat u denkt dat dit niet zo is de source code van bv de corona app is door hackers al uitgeplozen en die hebben dit ontdekt)

    Huh?!

    • Huh heeft op 5 augustus 2021 geschreven:

      Waarom hebben die complot gekkies altijd de overtuiging dat vage, door geen enkele betrouwbare bron bevestigde verhalen de waarheid zijn, terwijl ze de werkelijkheid die ondersteund wordt door feiten en door vrijwel alle weldenkende mensen erkend wordt ontkennen? (En voordat u denkt dat dit niet zo is lees de reactie van SlaapMaarZacht maar na of kijk eens naar een vlog van Lange Frans hoewel dat vooral meelijwekkend is omdat het laat zien hoe teveel cokegebruik tot hersenbeschadiging leidt)

      Reageer
    Reageer
  • Christine heeft op 5 augustus 2021 geschreven:

    Zo pikken ze wel de rotte appels eruit, en die worden steeds rotter!

    Reageer
  • Peter heeft op 5 augustus 2021 geschreven:

    Misdadigers plaatsen zich bewust buiten de wet, dus mogen alle middelen gebruikt worden, wetgeving is hierin niet van toepassing. Als we dat nu eens hanteerden, ging er een hoop uitschot achter het hek inplaatst van vrijkomen door een vormfout ofzo.

    • H heeft op 26 augustus 2021 geschreven:

      Wellicht dat een verplichte jaarlijkse opfris cursus voor officieren van justitie en rechters: hoe sterk de zware misdaad in korte tijd is toegenomen en geprofessionaliseerd is, denk o.a. aan wapengeweld, ontvoeringen, moordaanslagen etc.

      Reageer
    Reageer
  • PieterB. heeft op 5 augustus 2021 geschreven:

    Prima middel, en als de “bijvangst” ook interessant is dan is dit een goed wapen tegen de georganiseerde misdaad.

    • Wilson heeft op 5 augustus 2021 geschreven:

      Vind ik ook de wet beschermd de criminelen

      Reageer
    Reageer
  • Danny heeft op 5 augustus 2021 geschreven:

    Het voorbeeld van Peter R. laat zien dat het systeem werkt. Wie weet waren ze zonder dit systeem wel ontkomen. Het doel heiligt de middelen?
    #teamniksteverbergen

    Reageer
  • Rene heeft op 5 augustus 2021 geschreven:

    Onwettig of niet ze plukken wel moordenaars van de weg dus hou eens op met dit gezeur azijnzeikers

    • Wilson heeft op 5 augustus 2021 geschreven:

      Vind ik ook de wet beschermd de criminelen

      Reageer
    Reageer
  • Nuance heeft op 5 augustus 2021 geschreven:

    Ik besluit dat ik niet mee ga in het zwart wit denken. De waarheid is namelijk meestal iets er tussenin. Ik heb niets te verbergen maar heb mijn privacy hoog in het vaandel staan. Per social medium maak ik bewust een afweging wat ik deel en wat niet. De politie moet speurwerk doen naar boeven. Een sleepnetmethode past daar niet bij!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear