Het rijden van een wat oudere auto is minder erg dan je zou denken. Vaak rijdt het leuker en heb je geen last van moderne hulpsystemen die je zo snel mogelijk uit moet zetten voordat je je oorschelpen met een kaasschaaf wil bijwerken. Op het gebied van infotainment zijn er veel stappen gezet, en dat merk je wel in een oudere auto. Met name Apple CarPlay is heel erg makkelijk. Je koppelt deze met je iPhone en je kunt in elk geval makkelijk navigatie en muziek regelen.

Dat zijn toch wel de twee meest belangrijke functies die je razendsnel kunt regelen. Het probleem alleen is, is dat jouw oudere auto geen Apple CarPlay heeft, maar daar zijn dus wel degelijk manieren voor. We zeggen overigens wel Apple CarPlay, maar het gaat in veel gevallen om zowel Apple CarPlay als Android Auto. Android Auto is het systeem voor mensen met een Android-toestel.

Wat is Apple CarPlay?

Het is een besturingsysteem van Apple voor in je auto. In principe is het een verlenging van je smartphone. Alle apps, muziek en belfunctie moet je ook op je telefoon hebben. Dit lijkt logisch, maar sommige auto’s hebben een eigen harde schijf, tweede sim-kaart en navigatiesysteem (en dus geen telefoon nodig).

Apple CarPlay bestaat uit drie schermen: eentje met alle apps, eentje met de navigatiekaart en een gecombineerd scherm. Daar kun je klikken op de muziek (je ziet wat er afspeelt), kaartje (ga naar de navigatie). Er is geen vast navigatiesysteem op Apple CarPlay, je kunt natuurlijk Apple Maps gebruiken, maar Google Maps, Waze, ANWB of Flitsmeister werken ook.

Apple CarPlay installeren

Voor Apple CarPlay heb je dan ook een iPhone nodig om hem te kunnen gebruiken, terwijl normale navigatie in de auto géén verbinding vereist om te kunnen functioneren. Het is een eenvoudige lay-out die je zeer beperkt zelf kunt indelen. Voor bellen, muziek afspelen en navigeren werkt het erg eenvoudig en misschien wel belangrijker: in alle auto’s min of meer hetzelfde.

Wat kost Apple CarPlay inbouwen?

De prijzen variëren nogal. Er worden overal kastje aangeboden die in de basis allemaal identiek zien en hetzelfde doen. Vaak zitten de stekkers en dergelijke op dezelfde locatie, alleen de kleur is anders. Normaal gesproken vind je de kastjes al voor 200 euro op de betere (veelal Chinese) online verkoopsites. Dan moet je zelf nog aan de slag. Koop je het kastje bij een Nederlandse distributeur, dan kost Apple CarPlay ongeveer 350 tot 400 euro voor het kastje, de inbouw kost ongeveer 100 tot 200 euro.

Waar kan ik Apple CarPlay laten inbouwen?

Er zijn in Nederland talloze diverse bedrijven gespecialiseerd in het inbouwen van Apple CarPlay: Google is je vriend. Ondanks dat de gewone garages het in principe ook kunnen, kun je het beste een bedrijf zoeken dat erin gespecialiseerd is. Gemiddeld genomen moet het twee uur duren. Mocht je een beetje handig zijn, dan kun je het ook zelf doen. Het is namelijk niet zo heel erg moeilijk als minimaal één hand rechts is. Op YouTube zijn talloze DIY-video’s te vinden over de inbouw ervan.

Ook zijn er voldoende merk-specifieke fora online te vinden, ook voor jouw specifieke model. Dit duurt dan wel langer dan 1-2 uur als het je eerste keer is, maar in een middag is het goed te doen met het juiste gereedschap. In veel gevallen kun je dat gereedschap er gewoon bij bestellen.

Bedraad of onbedraad?

Goede vraag! Houd er rekening mee dat het gebruik van Apple CarPlay (en Android Auto) behoorlijk wat van je batterij vergt. Zeker als je navigatie gebruikt. Heb je ook nog Flitsmeister aanstaan, gaat het extra hard met de accu. Het is dus raadzaam om te laden en het liefst met meer dan 10 watt, anders loopt de accu alsnog langzaam leeg, ook al zegt het icoontje dat die aan het laden is.

Een ander voordeel van bedraad is dat deze direct verbinding maakt met de goede telefoon. Met zo’n kastje heb je een draadloze functie, maar die verbinding is niet altijd denderend. Zeker niet als je met iemand op pad bent die ook weleens in de auto zit en dus de telefoon heeft aangemeld. Net zoals meer bluetooth-apparaten moet je geregeld de bluetooth-verbinding verbreken om daarna weer opnieuw te verbinden. Met een bedraad systeem heb je daar geen last van.

Ik heb een auto zonder scherm, kan ik dan ook Apple CarPlay inbouwen?

Ja, dat is mogelijk. Er zijn andere opties. Mocht je een oudere auto hebben, is de kans aanwezig dat je een DIN of dubbel-DIN-audio hebt. Haal de unit eruit en zet er een nieuwe in met Apple CarPlay. Met enkel-DIN heb je systemen die uitklappen, met dubbel-DIN een schermpje. Qua kosten moet je denken vanaf 200 euro, exclusief inbouw (dat kinderlijk eenvoudig is). Nadeel: het werkt niet altijd in combinatie met de knopjes op je stuurwiel.

Een andere optie is om een scherm te monteren. Hier is Apple CarPlay op geïnstalleerd. Je moet het alleen even syncen met de audio in je auto. Het nadeel is dat het er heel erg aftermarket uitziet. Er zijn twee soorten schermen. Sommige kun je gewoon kopen en plakken op je voorruit of op je dashboard. Deze kosten meestal tussen de 100 en 200 euro. Wij hebben er persoonlijk geen ervaring mee, maar voor dat geld kun je een gokje wagen. En anders plak je het op de skelter van zoonlief.

Er is ook nog een andere methode, en dat is het scherm te plaatsen op of in het dashboard. Soms moet je dan de originele audio verwijderen. Ook komt het voor dat het scherm in het dashboard wordt gemonteerd en je dus een gedeelte moet wegsnijden. Het voordeel is dat je een groot en modern scherm hebt met Apple CarPlay. Nadeel: het ziet er enorm ‘atermarket’ uit en in veel gevallen doet dit wel iets met de restwaarde (en nee, die gaat niet omhoog).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear