Audi heeft ons lang aan het lijntje gehouden, maar de mysterieuze conceptcar die ze in Frankfurt zullen neerzetten, is eindelijk onthuld. Het is de Sport Quattro Concept, en het is niet zomaar het zoveelste kleine stoeicoupé'tje dat er nooit komt.

Om te beginnen is het een plug-in hybride. Ten tweede heeft ie 700 pk. Ten derde gaat ie van 0 naar 100 km/u in 3,7 seconden en heeft ie, als je dat niet te vaak doet en je z'n accu's hebt opgeladen, de eerste 100 kilometer maar 2,5 liter aan peut nodig. Een topsnelheid heeft ie ook: 305 km/u.

Van al dat pk-geweld komen er 560 stuks van de twinturbo V8, het bekende 4.0 TFSI monster met cilinderuitschakeling. Tussen het blok en de achttraps Tiptronic-bak zit een elektromotor die 150 pk en 400 Nm bijdraagt, en zijn sap uit een lithium-ionaccu achterin de auto haalt. Volledig elektrisch rijden kan deze conceptcar tot een afstand van 50 kilometer.

De Sport Quattro Concept dient mede om de 30ste verjaardag van de originele Sport Quattro rallyauto te vieren, die destijds toevallig ook in Frankfurt debuteerde. Het design bevat wat knipogen naar die auto, zoals de inkepingen boven op de spatborden, maar is vooral strak, elegant en modern. De carrosserie bestaat uit een combinatie van ultrasterk staal, aluminium en met koolstofvezel versterkt kunststof, maar desondanks weegt de auto toch nog 1.850 kilo – met dank aan de accu's. Uiteraard monteerde Audi haar nieuwe matrixkoplampen – led'jes die selectief uitgeschakeld kunnen worden om tegenliggers niet te verblinden – en een aantal koolstofvezel accenten. De velgen zijn 21 inch groot en de remmen zijn keramisch.

Over een paar dagen wordt de Sport Quattro officieel aan het publiek getoond.

Reacties

Meer van TopGear