Hoe zat het ook alweer? Van zomertijd naar wintertijd, dat betekent de klok een uur terugzetten om de wintertijd in te stellen. Op zondag 27 oktober om 3 uur ’s nachts is het zover. Dan moet je terug naar 2 uur ’s nachts. Dus in de ochtend is het dan wat langer donker, in de avond wat langer licht. Nee, het is in de ochtend langer licht en in de avond eerder donker! Met dank aan oplettende lezer Filip.

Nou doet je smartphone de aanpassing van zomertijd naar wintertijd automatisch. Hopen we voor je. Je computer ook. Maar je auto niet altijd. De meest slimme systemen, die vaak een permanente GPS-verbinding hebben, pakken hem soms wel op, maar zeker niet allemaal. Bij sommige merken moet je bij de automatische tijdsaanpassingen ook apart aanvinken of je de zomertijd/wintertijd-correctie wilt. Want dat tijdsysteem wordt niet in elk land gehanteerd.

Hoe zet je de klok in je auto een uur terug?

Heel snel het ‘klokje’ van je auto een uur terug te zetten van zomertijd naar wintertijd is soms een gedoe. Als het dus niet automatisch gaat. Maar ja, of dat zo is, kun je alleen weten door op je mobieltje te kijken als je je auto instapt ná zondagnacht 3 uur. En dan de tijd daarop vergelijken met wat je auto aangeeft. Zit er een uur verschil in dan moet je aan de slag.

Weet je niet precies waar je de tijd van je auto instelt, Google dan bijvoorbeeld even “bmw 5-serie klok aanpassen”. Weet je het typenummer van je auto, zet dat er dan tussen, want bij een oude auto met dezelfde naam gaat het anders dan bij een nieuwe. Weet je het typenummer niet, gebruik dan het bouwjaar. Dus “bmw 5-serie 2012 klok aanpassen”. Wie weet helpt het.

wintertijd instellen op autoklok
Digitale klok met pacman-kastgraphics in een oude Jag

Computer says no

Vind je niks op het internet, of heb je geen zin een YouTube van een half uur te bekijken nadat je 30 advertenties over luiers moet uitzitten, dan mag je zelf aan de slag. Heb je een oude auto met een analoge klok, dan zit er meestal zo’n draaipalletje onder. Soms kan die terugdraaien (trek hem uit als ie niks doet als je er aan draait), en anders moet je even 11 uur vooruit spoelen.

Heb je zo’n mooi groen oplichtend digitaal klokje uit de jaren ’80 of ’90 bovenop je knalgrijze plastic dashboard? Dan zitten er vast knoppen met ‘set’ en ‘h/m’ of iets dergelijks in de buurt. Houdt ‘set’ even ingedrukt en de uren gaan knipperen: met de knop ‘h/m’ van ‘hours/minutes’ kun je dan eerst de uren wijzigen. Even 11 keer indrukken totdat de uren goed staan. Druk weer op ‘set’ en de minuten gaan knipperen. Die laat je voor wat ze zijn door weer op ‘set’ te drukken en je bent klaar.

De tijd instellen in je infotainmentsysteem

Dit kan de hel op aarde zijn. Zeker bij nieuwe auto’s met 1.200 menu’s. Het kan twee kanten op. Als de tijd ergens in een priegelschermpje achter je stuur, onder je kilometerteller staat, dan moet je daar ergens een menu in. Meestal met knopjes op je stuur of een paar van die kleine drukkers ergens links van je stuur, half onder je dashboard. Zoek daar op ‘algemeen’ of ‘instellingen’ of ‘tijd’.

Heb je de klok gevonden, dan kun je vaak door op de tijd te gaan staan en op ‘OK’ te drukken de tijd aan het knipperen krijgen. Of na ‘OK’ de optie ‘instellen’ kiezen, en dan ergens met een plus- of min-knop of < en > aan de slag gaan. Of een draaiwiel op je stuur. Vergeet ook niet ergens (weer) op ‘ok’ te drukken, of op de pijltjes-knop (betekent: ‘enter’) om je nieuwe instelling op te slaan.

Duik je grote navi-scherm in voor de tijdsaanpassing

Staat je tijd ergens digitaal links of rechts boven in je navigatiescherm? Of heb je geen knoppen links naast je dashboard, of geen digitale tijdweergave onder of naast je kilometerteller? Dan is de kans groot dat je de klok kunt aanpassen ‘in’ je scherm.

Zoek op ‘algemeen’ of ‘instellingen’ of een icoontje met een auto erop, of een tandwiel. Negen van de tien keer dat de tijdinstelling daar staat. Vervolgens kun je met je draaiknop voor de schermbediening, je touchpad of gewoon op je aanraakscherm de tijd zoeken en de klok een uur terugzetten.

Vergeet niet ook op ‘bevestig’ of ‘opslaan’ te drukken als je dat ergens in je scherm ziet staan, anders pakt je auto de nieuwe instelling niet op. Afijn, een uur later, dan zit je dus weer in de zomertijd-tijd, is het vast gelukt en kun je er weer een half jaar tegenaan. Lukt dat allemaal niet, rij dan gewoon naar je dealer. Vind ie leuk.

Bedenk wel dat door van zomertijd naar wintertijd te gaan het wat langer donker licht is in de ochtend. Dat ga je zeker merken als je komende maandagochtend de spits in gaat. Maar helemaal als het eerder donker wordt aan het einde van de dag. Grote kans dat dat een chaos wordt

Reacties

  • Filip heeft op 27 oktober 2024 geschreven:

    Klopt totaal niet: de omschakeling van zomertijd naar wintertijd betekent juist dat het ‘s morgens sneller licht wordt en ‘s avonds vroeger donker!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)