Wekelijks (maar soms maandelijks of halfjaarlijks) stuurt onze punctuele correspondent Cas Pedaal ons een belangrijk nieuwsartikel toe. Met blind vertrouwen en zonder feiten te checken plaatsen wij dit op onze website.
‘Nee’, was het enige dat Karel kon typen voordat het verkeerslicht op groen sprong. Het was een antwoord op de vraag: ‘Is het erg als we je kat een stukje kip geven?’ Eigenlijk wilde hij typen: ‘Neem het volgende bericht heel serieus: wat je ook doet, geef Poekie geen stukje kip. Als hij eenmaal vlees geproefd heeft, stopt hij niet meer. We hebben oma al begraven, dit kunnen we niet nog eens aan.’
Dit herkenbare voorbeeld is slechts één van de vele vormen van miscommunicatie die wordt veroorzaakt door afleiding tijdens het Whatsappen. Dr. Meinie Bellen, psycholoog en gedragsdeskundige, noemt het een ‘zorgwekkende ontwikkeling’. Zij zegt dat 69 procent van de mensen zich door het autorijden laat afleiden tijdens het Whatsappen, met name nu we weer meer op kantoor werken.
‘Mensen lijken niet na te denken over de gevolgen. Er ontstaat miscommunicatie en voor je het weet, lees je een bericht niet goed of antwoord je te kortaf’, meent Bellen. ‘Neem je verantwoordelijkheid. Laat je niet afleiden door je auto en zet dat ding stil. En als je dan toch moet autorijden, stuur dan een grappig gif’je vooraf om duidelijk te maken dat je onderweg bent.’
Gelukkig komt er steeds meer erkenning voor het groeiende probleem. Zo verhoogde de Rijksoverheid dit jaar de boetebedragen voor het vergrijp. De boete voor autorijden tijdens het Whatsappen is momenteel 350 euro, exclusief de administratiekosten.
Reacties