Auto’s in Nederland worden zwaarder en niet zo’n klein beetje ook. Dat is de conclusie van het Centraal Bureau van de Statistiek. Nu is dat een klein beetje een open deur, want we zien dat bijna elke auto zwaarder is dan zijn voorganger (behalve bij Mazda zijn er weleens uitzonderingen). Volgens het CBS zijn auto’s 94 kilo zwaarder geworden de afgelopen tien jaar.

In 2016 woog de gemiddelde auto in Nederland nog 1.254 kilo. In 2024 is dat gestegen naar 1.554 kilo. Dat is een stijging van 26,9 procent en zou je als fors kunnen omschrijven. De stijging is constant: elk jaar worden de auto’s iets zwaarder. Het is geen momentopname, waarbij er toevallig in 2024 er relatief veel zware auto’s bij kwamen. het gemiddelde gewicht van het Nederlandse wagenpark stijgt geleidelijk.

Waarom zijn nieuwe auto’s dan veel zwaarder?

Elektrificatie is een grote boosdoener. Dat komt met name door de accu, die heel erg zwaar is. Bij een plug-in hybride heb je weliswaar een kleinere accu, maar alsnog een verbrandingsmotor én een elektromotor. Daardoor zijn geëlektrificeerde auto’s erg zwaar. Auto’s met een stekker wegen gemiddeld 1.875 kilo in Nederland, terwijl een auto met verbrandingsmotor gemiddeld slechts 1.254 kilo weegt.

De zakelijke rijder is de grootste boosdoener, terwijl de particulier juist relatief bescheiden is. Gemiddeld zijn auto’s van particulieren zo’n 1.220 kilo, terwijl auto’s op naam van een rechtspersoon juist zwaarder zijn, gemiddeld 1.517 kilo. Dit is ook niet gek. Zakelijk is het vaak interessanter om elektrisch te rijden. Denk aan de (iets) gunstigere bijtelling en het feit dat bedrijven hun werknemers graag in milieuvriendelijke auto’s zetten om hun gemiddelde CO2-uitstoot over de vloot zo laag mogelijk te houden.

Auto’s worden ook groter

Een andere trend die het CBS vaststelt – en die wij ook al hebben gezien – is dat auto’s telkens groter worden. Zowel in de breedte als in de lengte namen de afmetingen toe. In 2016 waren auto’s gemiddeld 4,20 meter lang, in 2024 is dat gegroeid naar 4,41 meter. Qua breedte stijgt het van 1,76 meter in 2016 naar 1,82 meter in 2024. Wij geven niet alleen de schuld aan elektrische auto’s in dit geval, maar ook de smaak van de consument. Die laat efficiënte hatchbacks liggen en kiest voor SUV’s en crossovers.

Lees ook: Wordt de diesel (per ongeluk) ineens weer heel aantrekkelijk in Nederland door de nieuwe wegenbelasting?

Wat ga ik hier van merken?

De cijfers zijn een gemiddelde van het Nederlandse wagenpark. Dus ook tweedehandsauto’s worden zwaarder. Dus als je elke keer een tien jaar oude Honda Jazz of VW Golf koopt, is de kans groot dat deze telkens zwaarder is. Dit betekent dat je meer motorrijtuigenbelasting gaat betalen, en anders betaal je wel meer omdat de auto’s groter worden. Er is ook een positieve noot. Vaak zijn moderne auto’s (aanzienlijk) zuiniger, dus daar verdien je weer wat terug.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear