Auto’s in Nederland worden groter en zwaarder en niet zo’n klein beetje ook. Dat is de conclusie van het Centraal Bureau van de Statistiek. Nu is dat een klein beetje een open deur, want we zien dat bijna elke auto groter en zwaarder is dan zijn voorganger (behalve bij Mazda zijn er weleens uitzonderingen). Volgens het CBS zijn auto’s 94 kilo zwaarder geworden de afgelopen tien jaar. Ook zijn auto’s groter geworden. Met de nieuwe plannen (belasting op basis van afmetingen) zou je dus meer gaan MRB gaan betalen.

Kijken we alleen naar nieuwe auto’s, dan is de stijging nog duidelijker waar te nemen. In 2016 woog de gemiddelde nieuwe auto in Nederland nog 1.224 kilo. In 2024 is dat gestegen naar 1.554 kilo. Dat is een stijging van 26,9 procent en zou je als fors kunnen omschrijven. De stijging is constant: elk jaar worden de auto’s iets zwaarder. Het is geen momentopname, waarbij er toevallig in 2024 er relatief veel zware auto’s bij kwamen. Het gemiddelde gewicht van het Nederlandse wagenpark stijgt geleidelijk.

Waarom zijn nieuwe auto’s dan veel zwaarder?

Elektrificatie is een grote boosdoener. Dat komt met name door de accu, die heel erg zwaar is. Bij een plug-in hybride heb je weliswaar een kleinere accu, maar alsnog een accu plus verbrandingsmotor én een elektromotor. Daardoor zijn geëlektrificeerde auto’s erg zwaar. Auto’s met een stekker wegen gemiddeld 1.875 kilo in Nederland, terwijl een auto met verbrandingsmotor gemiddeld slechts 1.254 kilo weegt.

De zakelijke rijder is de grootste boosdoener, terwijl de particulier juist relatief bescheiden is. Gemiddeld zijn auto’s van particulieren zo’n 1.220 kilo, terwijl zakelijk auto’s juist zwaarder zijn, gemiddeld 1.517 kilo. Dit is ook niet gek. Zakelijk is het vaak interessanter om elektrisch te rijden. Denk aan de (iets) gunstigere bijtelling en het feit dat bedrijven hun werknemers graag in milieuvriendelijke auto’s zetten om hun gemiddelde CO2-uitstoot over de vloot zo laag mogelijk te houden.

Auto’s worden ook groter

Een andere trend die het CBS vaststelt – en die wij ook al hebben gezien – is dat auto’s telkens groter worden. Zowel in de breedte als in de lengte namen de afmetingen toe. In 2016 waren auto’s gemiddeld 4,20 meter lang, in 2024 is dat gegroeid naar 4,41 meter. Qua breedte stijgt het van 1,76 meter in 2016 naar 1,82 meter in 2024. Wij geven niet alleen de schuld aan elektrische auto’s in dit geval, maar ook de smaak van de consument. Die laat efficiënte hatchbacks liggen en kiest voor SUV’s en crossovers.

Lees ook: Wordt de diesel (per ongeluk) ineens weer heel aantrekkelijk in Nederland door de nieuwe wegenbelasting?

Wat ga ik hier van merken?

De cijfers zijn een gemiddelde van het Nederlandse wagenpark. Dus ook tweedehandsauto’s worden zwaarder. Dus als je elke keer een tien jaar oude Honda Jazz of VW Golf koopt, is de kans groot dat deze telkens zwaarder is. Dit betekent dat je meer motorrijtuigenbelasting gaat betalen, en anders betaal je wel meer omdat de auto’s groter worden. Er is ook een positieve noot. Vaak zijn moderne auto’s (aanzienlijk) zuiniger, dus daar verdien je weer wat terug.

Dus hoe je het ook wendt of keert, je gaat meer betalen voor je belasting. Auto’s worden groter en zwaarder. Voor nu nog betaal je wegenbelasting (het heet eigenlijk motorrijtuigenbelasting) over het gewicht van een auto. Er zijn plannen om dat over de afmetingen van een auto te berekenen. Ook in dat geval ga je dus meer betalen, gezien auto’s steeds groter worden.

50 reacties op “Wat er ook gebeurt met de wegenbelasting, jullie gaan sowieso veel betalen (en dat is je eigen schuld)”

  1. De autos worden steeds groter? Nee de modellen worden steeds groter. Maar ik zie alleen mog.maar particulieren rondrijden in de allerkleinsten autos als de 107 de aygo, de i10 en dat soort van nog net betaalbare autootjes

  2. Het is toch algemeen bekend dat auto eigenaars het melkkoetje van de Haagse mafia zijn? Afgezien daar van, met de huidige benzine- en dieselprijs mag men wel een diepe beurs hebben. Wat te denken van het opladen van de sluipschutters op de weg, de EV’s? Kost ook energie om de accu weer vol te krijgen. Bovendien, automobilisten krijgen tegenwoordig een KRUIPbewijs ipv een RIJbewijs. Er is geen lol eer aan.

  3. Kan je volgende keer je onderbuik onzin bij jezelf houden? Wij zitten er niet op te wachten. Namens ons allemaal, bedankt!

  4. De regering is er niet voor het volk maar tegen het volk, Jan met de pet en de echte harde werkers laten betalen, boeven en dieven zijn het in Den Haag.

  5. Er worden geen kleine autootjes meer aangeboden
    Het is gewoon wachten tot een fabrikant het gat in de markt van de kei-cars weer durft te vullen.
    Nissan Sakura is een eerste stap.
    Ja, ze hebben een kleiner bereik maar kosten minder en zijn gewoon handig in woon/werk en alledaags gebruik.

  6. Echt raar, niemand lijkt te weten dat MRB niet meer bestaat. Het is namelijk zo in Nederland dat men belasting moet betalen als je een auto bezit. Het heet dus tegenwoordig Houdersschapbelasting. (reden: de wegen zijn grote deels al aangelegd en vergt een beetje onderhoud]. Heeft niets meer met wegenbelasting te maken.!

  7. Echt raar, niemand lijkt te weten dat MRB niet meer bestaat. Het is namelijk zo in Nederland dat men belasting moet betalen als je een auto bezit. Het heet dus tegenwoordig Houdersschapbelasting. (reden: de wegen zijn grote deels al aangelegd en vergt een beetje onderhoud]. Heeft niets meer met wegenbelasting te maken.!

  8. Fijnstof van banden is een schijnargument, want de hoeveelheid fijnstof (en andere uitstoot!!!) van verbrandingsmotoren is vele malen hoger.

  9. Petra,
    Als het jou om het milieu ging, had je niet z’n grote elektrische bak moeten kopen. Al helemaal niet in de rs uitvoering. Elke keer dat je vanuit stilstand weg rijd, slijten je banden veel harder dan bij een normale benzine auto. En dan heb ik het nog niet over de fijnstof wat daarbij vrij komt of de extra slijtage van het wegdek.
    We kunnen beter met z’n alleen motor gaan rijden, die wegen max 250 kg(de meest gangbare tenminste). Nemen veel minder ruimte in en als er meer rijden, houden de mensen met zogenaamde veiligheids snufjes ook nog eens met rekening met motorrijders.

  10. Als dat ook bij campers gebeurt dan wordt het helemaal spannend. Dit jaar betaal ik voor onze camper (basis gewicht 3109 kg) plm € 120 per maand. Volgend jaar wordt dat € 240 per maand omdat deze regering het kwarttarief laat vervallen en een half tarief van maakt. Campers rijden gemiddeld nog geen 3.000 km binnen Nederland. Als de lengte de maatstaf wordt dan ben ik benieuwd naar het tarief voor een 7,5 mtr camper. Dat betekent voor veel camperaars het einde.

  11. Het subsidie gedoe met elec. Auto’s, moet maar worden teruggedraaid door fors wegenbelasting naar rijklaar gewicht te heffen. Ook moet de laadstroom belast worden op piek uren extra. Gewoon belasting naar gewicht voor iedereen, brandstof mag niet uitmaken. Tevens de witte en andere kleuren buitenlandse kentekens laten betalen voor wegenbelasting, hier in de wijk rijden ze al meer dan 2 jaar gewoon rond zonder te betalen…aanpakken dus.

  12. Veel reaktie, maar de overheid beslist. Helaas is het met zonnepanelen ook zo gegaan, brandstof accijns, vakantiegeld etc. We roepen terwijl er nog geen duidelijk is, wacht het af.

  13. Als je gaat kijken naar de vervuiler/verbruiker betaalt is het lastig om hierover te oordelen.

    Er zijn 3 aspecten, ‘verbruik van wegdek’ en ‘vervuiling’ en aanbod ‘brandstof’.

    We betalen belasting om o.a. het wegennet te onderhouden, daar zit geen milieu aspect aan en ook niet de beschikbaarheid van de brandstof.

    Dus maak een scheiding hierin.

    1. Wegenbelasting voor het verbruik van de weg, afhankelijk van het aantal km’s, vermogen en gewicht (m.a.w. de slijtage van de weg)

    2. Het milieu belasting, voor geproduceerd fijnstof, CO2 etc, wat afhankelijk van de ontwikkelingen in de techniek.

    3. Brandstof belasting lijkt niet nodig, omdat dit door de marktwerking gereguleerd gaat worden. Het duurt even, maar met electriciteit zie je dit nu ook ontstaan.

    Voor de milieu aspecten kunnen overwegingen zijn:
    * Gewicht is ook gekoppeld aan de grote hoeveelheid fijnstof dat van de autobanden afkomstig is.
    * Bij grotere afmetingen heb je weer meer grondstoffen nodig.
    * Benzine/diesel auto’s hebben meer uitstoot.
    * Hoe zit het met de productie van de electriciteit voor electrische auto’s? Groene stroom mooi, maar wat als die er niet is?
    * En waar is de uitputting van fossiele brandstoffen gebleven?

  14. Als dimensies de maatstaf gaan vormen, dan lijkt me volume relevanter dan sec oppervlak. Immers dan raak je ook de suv (achtige) voertuigen

  15. Hoi Petra. Toen jou auto gemaakt is heeft dat al voor behoorlijk wat uitstoot gezorgd. En ga mij niet vertellen dat je elektrisch rijdt voor het klimaat. Het is gewoon goedkoper. Alleen nu moet ook jij belasting betalen en dan begin je te steigeren. Gewoon op gewicht laten die belasting. En gewoon betalen met dat veel te zware elektrische hok.

  16. Waarom betalen boeren geen wegenbelasting voor hun tractoren die zijn ontzettend zwaar en maken ook gebruik van de wegen sterker nog ze maken de wegen stuk die tractoren zijn zo zwaar,ze hebben een kenteken maar betalen geen wegenbelasting, ze hebben overal land waardoor ze over de wegen moeten,vroeger hadden ze land bij hun boerderij maar nu moeten ze stukken rijden ervoor!!

  17. Aan Jeroen Weel,

    Zeker een hekel aan elektrische auto’s? Hoe weet je dat je 100 jaar kan rijden in een Amerikaanse bak? Waar haal je die onzin vandaan. Als je degelijke dingen beweert moet je ook met bewijzen komen.

  18. Nedetland op zijn best
    Velen willen een grotere en mooiere auto een statussymbool graag electrishe. Wegenbel. betaal je voor onderhoud en aanleg van onze wegen. zwaardere auto,s wordt er meer schade aan de wegen gebracht dus het zou normaal zijn dat de oorzaker betaald. Maar hier is het andersom de zwaarde electrische krijgt eerst 3000 euro subsidie en krijgt korting op de wegenbelasting. Jan met de pet met zijn kleine benzine wagentje betaald het gelag.

  19. Waarom weer zo onnozel en ingewikkeld.
    Gewoon belasting op basis van vermogen.
    Een auto van 800 pk veroorzaakt nu eenmaal veel meer fijnstof dan een auto van 80 pk.
    Is een veel eerlijker systeem.

  20. De meeste mensen(automobilisten) vergeten dat ook zij met wat pech invalide kunnen geraken.
    Het is mij overkomen en daar hoef je zelf niet eens voor achter het stuur te zitten.
    En nee ik rijd geen SUV of EV want dat kan ik mij helemaal niet veroorloven.
    Sterker nog als de benzine auto straks verboden word (wat eraan zit te komen)zie ik het donker in en denk ik dat ik gedoemd word om achter de geraniums te blijven zitten.
    Familie bezoek,Inkopen doen,vakantie op een camping zal dan onmogelijk voor mij worden.
    Dus laat mij als invalide nog even genieten van het leven en het rijden in mijn trouwe Kia.
    Ook ik wil van A naar B zonder kleerscheuren.
    Dus een beetje hoffelijkheid tegenover andere Automobilisten zou fijn zijn.
    Er zijn al genoeg Korte lontjes op straat, hoffelijkheid in het verkeer is echt zeldzamer geworden terwijl het toch veel fijner zou zijn als we met ons allen het principe leven en laten leven wat meer zouden toepassen.

  21. Mss een kijken naar Belgische systeem of Italiaans? Betalen naar vermogen of motorinhoud. Zijn we gelijk van een boel asociaal gedrag, haantjes gedrag af

  22. Ach mensen waar hebben het over. Hoe zuiniger we omgaan met elke soort van energie. Hoe duurder het wordt. Ze hebben het geld gewoon nodig voor oa de grote gebouwen en hoge salarissen. De werkende nederlander met zijn zo zuinig mogelijke auto kun je nog steeds het gemakkelijkst uitbuiten. Wat denk je dat het extra gewicht van de auto de staat al wel niet heeft opgeleverd. Zie je niets van terug.

  23. Tegenwoordig lijkt het normaal dat we met vrachtwagens rijden ipv een normale auto. Hoe meer gewicht hoe meer grondstoffen en des te meer vervuiling. Al die zogenaamde veiligheidsmaatregelen zorgen er alleen maar voor dat mensen nog harder gaan rijden. Als je normaal 100 km op de snelweg rijdt wordt je constant gepasseerd door deze vrachtwagens.
    Prima idee om te belasten maar gewicht en oppervlak. Voorkomt ook het parkeren op 2 plaatsen. En Zonder emissie bestaat niet!!!

  24. Opvallend is

    Terwijl de prijs van de ruwe olie de afgelopen tijd flink onderuit is gegaan 24% lager van 85 dollar het vat naar 61 dollar het vat

    En ook de dollar flink minder waard is geworden

    Is de prijs vsn de benzine nog geen 3% gezakt

    En dan krijgen we ook noch is benzine met metanol er door

    We worden zwaar belazerd

    Vooral door de overheid

    En de belastingdienst

    Want de brandstof leveranciers

    Zijn gewoon staatsbedrijven

    E auto.s zijn trouwens een aanslag op het milieu

    Alleen al voor de productie van 1 accupakket
    Kan je 100 jaar lang rijden in een amerikaan uit de jaren 70

    Ook worden moderne auto.s op last van de EU gemaakt om max 5 jaar mee te gaan

    Het gaat allemaal maar op 1 ding

    Geld

    De stikstof crisis
    De energie transitie

    Het gaat om geld

  25. Het zijn niet alleen bejaarden, maar ook mensen met een lichtelijke beperking. Dat jij zo lenig bent wil niet zeggen dat iedereen dat is. En ik wil je wel eens zien instappen als je 80 bent, sufkont.

  26. Nederlandse volk achterlijk en verraders vergeleken met de buurlanden en de rest van Europa.

    Er is sowieso geen 1 Europa maar wel als Nederland miljarden aan Brussel moet betalen. En wat doet het volk?
    Hoe is het mogelijk dat Benzinekosten in België €1,41 per liter kost en in dit Jutland €1,85 per liter.

    Goudse kaas 400gr kost in Nederland minimaal €4 en in België €2,85.

    We moeten €3000 per jaar aan zorgpremie betalen en in België €100 per jaar.

    Etc etc

  27. In plaats van dat ze het met het volk doen buiten ze het volk uit als ze met het volk slimme en logische beslissingen maken denk ik niet dat de mensen moeilijk zullen doen met de keuzes en graag belasting betalen want het is dan ergens nuttig voor.
    Nu laten ze elke keer iedereen duurzamere keuzes maken en aan t einde van de rit pakken ze alles weer af en brengen ze mensen met lagere inkomens in de problemen.
    Er is niks wat duidelijk is bij deze regering behalve geld weggooien op een buitenlandse rekening.
    En zelf blijven we in de files rijden omdat ze geen moer aan het land doen.

  28. “Volgens het CBS zijn auto’s 94 kilo zwaarder geworden de afgelopen tien jaar.
    In 2016 woog de gemiddelde auto in Nederland nog 1.254 kilo. In 2024 is dat gestegen naar 1.554 kilo.”
    Ligt het aan mij of is hier iets misgegaan met de berekening…?

  29. Het zijn allemaal op lichters daar in de regering laat de koning ook maar belasting betalen maar daar hoor je niemand over heb je gezien wat voor bak die wordt gereden??

  30. Jean-Pierre,

    Ja, waarom zo moeilijk doen. Dus gewoon blijven belasten op gewicht. Hoe zwaarder een auto, hoe meer energie het kost. Heel simpel.

  31. Ik heb nog nooit zoveel niet zo slimme opmerkingen gelezen als hier.(zeg ik het beleefd)
    Een normaal denkend mens zou zeggen de vervuiler betaald en niet de zwaarste/grootste /mooiste/smalste/hoogste maar ja gelukkig hoeven we niet na te denken over dit want we beslissen toch niet.

  32. Hé kennen jullie die eigenaardige plaatsen langs de wegen en autosnelweg.
    Er staan altijd van die cijfers bij 1.75 of 1.8.
    Er is meestal veel volk en ze staan er niet zolang maar pinnen wel altijd.

  33. De meest eenvoudige oplossing is het gewicht van de batterij in mindering brengen bij de EV’s.
    Dan betaal je vergelijkbare wegenbelasting tov de brandstofversie.
    Waarom zo moeilijk doen?

  34. Geen uitstoot uit je uitlaat bedoel je.
    SUV’s zijn auto’s voor bejaarden die een hoge instap nodig hebben.
    Lompe blokken die het zicht van de andere weggebruikers blokkeren. Gewoon belasten voor wat ze wegen, ook elektrisch.

  35. als jij liever na gewicht betaald mag ook;)
    En om terug te komen op de afgelopen jaren, toen heeft die golf bestuurder voor jou auto moeten betalen.

  36. Ik kan mij niet voorstellen dat de wegenbelasting straks volledig op basis van oppervlakte berekend zal gaan worden. De kans is groot dat iedereen dan weer op diesel over zou stappen, dat zou ik als EV en plugin hybride rijder dan ook wel eens kunnen gaan overwegen.

  37. Het zou deze regering een rot zorg zijn, als er maar genoeg geld binnen komt, ook al gaat dat over de werkende mensen hun rug

  38. Om dat ik een oud autootje rij betaal ik wegenbelasting
    Om jullie gratis telaten rijden op mijn kosten
    Het zijn jullie die zo zwaar zijn de wegen stuk rijden

  39. Alle veiligheidsredenen er dan maar weer uitgooien? Natuurlijk worden ze zwaarder door alle nieuwe snufjes. Maar Nederland is het enige land dat niet rekent met uitstoot maar met gewicht. En straks met omvang dat nog veel belachelijke is. Ik rijd nu particulier een Enyaq Coupe RS. Fijne reisauto. Geen uitstoot en alle veiligheidssystemen erin. Daar wordt ik straks voor gestraft. Maar degene die straks een oud golfje diesel koopt met minder oppervlakte is goedkoper uit. Vertel me nu niet dat het in NL om het milieu gaat want dan schiet ik echt in de lach.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear