Beslagen ramen in de auto zijn het privacyglas van Moedertje Natuur. Bijzonder handig als je handrembochtjes de gewenste uitwerking hebben op je aantrekkelijke medepassagier en je voorlopig nergens heengaat, maar nogal vervelend als je ‘s ochtends rillend in de auto zit en gewoon wilt vertrekken.

Hoewel het een van de meest voorkomende verschijnselen is in de winter, weten eigenlijk verdacht weinig mensen wat je moet doen als de boel beslaat. Er is natuurlijk een reden waarom je dit leest. In dit artikel leggen we uit wat de normale manieren zijn om beslagen ramen in de auto te voorkomen, en wat extra trucjes om je leven wat makkelijker te maken.

Beslagen ramen auto: warme of koude lucht?

Toch gemeen van je auto. Niets aan de hand met de ruiten, tot jij instapt. Maar waarom beslaan autoruiten dan? Het is vocht dat neerslaat op een koude ruit, waardoor het condenseert. Vocht dat jij zelf uitademt, met name. En vocht dat je mee naar binnen neemt, bijvoorbeeld door een natte jas of een nat kapsel.

Het vocht dat de ruit laat beslaan, moet verdampen. Zet daarom meteen je verwarming aan en gebruik warme lucht bij beslagen ramen. Je verwarming is de eerste paar minuten nog niet warm, dus je kunt dan (als het droog is) met de ruit een stukje open rijden, zodat de vochtige lucht kan ontsnappen via de ramen.

Airco aan of uit bij beslagen ruiten?

Als je het hebt, zet dan ook de airco aan bij beslagen ramen. Je hoeft hiervoor niet je temperatuur omlaag te doen. Dus warme lucht én airco aan, dat werkt het beste. De airconditioning blaast namelijk droge lucht, en dat helpt met het ontwasemen.

Nog een handige tip, voor wie echt geen idee heeft waar alle knopjes voor zijn: dat van de achterruitverwarming heeft een vierkant symbooltje, dat van de voorruit is een boogje. Zorg dus dat je de juiste hebt. Of zet ze maar allebei aan, want de kans is groot dat je achterruit net zo hard meedoet met beslaan.

Tegenwoordig zijn er veel auto’s met voorruitverwarming. Dit is helemaal top, want hierdoor zijn je ramen vrijwel direct vrij van vocht. Als je een plug-in hybride hebt of een elektrische auto, zorg dan dat je de auto alvast laat voorverwarmen als hij nog aan de laadpaal staat. Hierdoor stap je in een warme auto, zijn de ramen niet beslagen én kost het geen energie uit de accu, die je kunt gebruiken om kilometers te maken.

Tips tegen beslagen ramen

Om condens op de ruiten te voorkomen, helpt het enorm om zo min mogelijk vochtige dingen in de auto, of in ieder geval in de cabine te leggen. Probeer natte jassen, paraplu’s of natte sportkleren dus in de kofferbak te leggen. Dat scheelt al iets. Daarnaast scheelt het als de ruiten goed schoon zijn. Maak ze schoon met een beetje water en afwasmiddel en zorg ervoor dat alles goed droog is als je klaar bent.

Daarnaast is het handig om je auto zo vochtvrij mogelijk te houden. Kijk dus of er niets lekt en haal zaken als halfvolle blikjes drinken uit de auto. Een vochtvreter kost haast niets, dus die kun je in de wintermaanden in je auto leggen. Vaak moet de vochtvreter zo nu en dan even drogen in de oven of zoiets, dus vergeet dat niet. De eerste meters met de ramen open rijden, helpt ook. Als het écht erg is, kun je een zeem of trekker in de auto leggen, maar we raden af om überhaupt met beslagen autoruiten te rijden. Dit geldt natuurlijk ook voor de zijruiten.

Er zijn veel tips tegen beslagen ramen waarbij mensen beweren dat je bepaalde middeltjes moet smeren. Een middeltje dat serieus helpt, is tandpasta. Dat kun je op de ruit smeren en daarna goed wegboenen. Scheerschuim schijnt ook aardig te helpen. Nog beter is gewoon een flesje met spul dat er speciaal voor gemaakt is, zoals Rain-X Anti Fog (ook anti-damp, anti-nevel of anti-condens genoemd). Dat kost je nog geen tientje en werkt heel aardig.

Boete voor beslagen ramen

Dat je een boete krijgt als je de ruiten niet goed ijsvrij maakt, dat weet je inmiddels. Maar hetzelfde geldt voor een beslagen ruit. De boete voor een beslagen ruit bedraagt 240 euro. Dit geldt voor de voorruit en de voorste twee zijruiten. De achterruit mag volgens de wet wel beslagen zijn. Op rijden met spiegels waarin je niets kunt zien (bijvoorbeeld omdat ze bevroren zijn), staat overigens een boete van 150 euro.

Reacties

  • HoogeHuus heeft op 11 december 2021 geschreven:

    Zorg dat de ventlatie niet in de circulatie stand staat! Maar toevoer vanaf buiten.

    Reageer
  • Lawick heeft op 30 september 2020 geschreven:

    Wat het beste ( ook voor het milieu) werkt is een motorvoorverwarmer, die heb je op 230V als je aan de walstroom kan hangen, maar ook autonoom op de betreffende brandstof van de wagen, gestart met een app of een timer verwarmt dat ding je motor en de binnenruimte als je je bedje uitstapt.
    Moderne motoren zijn nog steeds erg vervuilend zolang ze niet op bedrijfstemperatuur zijn, en met de kachel al vol open vanaf de start en daarna met tempo 100 duurt dat eigenlijk veel te lang ( tot de motorolie op bedrijfstemp is vaak meer als 30min)

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear