Je hebt misschien geen spatje regen gezien, maar toch zag je vandaag veel mensen met hun ruitenwissers aan. Soms zijn dit dezelfde slaperige mensen die drie kilometer met hun richtingaanwijzer naar links rijden, maar in dit geval had het waarschijnlijk iets te maken met de beslagen ruiten aan de buitenkant van de auto. Maar waarom bleef de buitenkant van je ruiten vanochtend maar beslaan?

Dat de binnenkant van de ruiten beslaan, dat ken je. Daarvoor kun je de airco aanzetten of met een doekje de boel even afnemen. Maar de buitenkant is vervelender: daar zit geen airco en je kunt er ook niet zo goed bij. De verklaring voor de beslagen ruiten aan de buitenkant van je auto is de hoge luchtvochtigheid van vanochtend én een koude ruit. Wie door de weilanden reed, zag dit ook.

Beslagen ruiten aan buitenkant van de auto door hoge luchtvochtigheid

Op veel plekken was de relatieve luchtvochtigheid buiten meer dan 90 procent. Er zit dus een hoop vocht in de lucht. Volgens het weerstation van Warga was de temperatuur rond 8 uur zo’n 18 graden en het dauwpunt is net geen 15 graden. Dit betekent dat er bij 15 graden of kouder dauw (of condens) ontstaat. En laat de ruit van jouw auto nou kouder zijn dan die 15 graden. Auto’s die in een garage stonden, hebben waarschijnlijk een warmere ruit en zullen minder last hebben van beslagen ramen.

Op andere plekken zijn de temperaturen waarschijnlijk net even anders, maar we houden dit even aan als voorbeeld. Het duurt eventjes voordat de ruiten van jouw auto warmer zijn dan 15 graden. Met de hoge luchtvochtigheid blijft er dus telkens condens neerslaan op de buitenkant van de auto. Dit kan best vervelend zijn, want je ziet geen donder als de lage zon ook nog eens opgaat. De ruitenwisser aanzetten en even sproeien kan helpen.

Beslagen ruiten aan de buitenkant van je auto? Doe dan dit

De snelste oplossing is ook het simpelst. Heb je last van beslagen ruiten aan de buitenkant van je auto, zet dan je ruitenwissers aan. Heb je ruitverwarming, dan kun je dit ook aanzetten. De zijruiten kun je laten zakken, want waar geen ruit zit, kan deze ook niet beslaan. Uiteindelijk is het doel om de ruiten iets warmer te laten worden dan buitenlucht. De ruiten van je auto zullen dan niet meer aan de buitenkant of binnenkant beslaan.

Maak je ruit goed schoon

Wil je goed voorbereid zijn, maak je autoruiten dan even goed schoon. Dit ga je natuurlijk niet in de ochtend doen voordat je vertrekt, dus doe dit even in het weekend. Het is belangrijk dat je de ruiten goed ontvet als je niet wilt dat ze beslaan. Gebruik bijvoorbeeld afwasmiddel of een goede ontvetter. Pak dan gelijk de binnenkant van de ruiten mee, want die gaan binnenkort ook weer beslaan.

Nu we richting de herfst kruipen, is het sowieso een fijn idee om de ruiten goed schoon te maken. De zon hangt in de ochtend weer laag aan de horizon en dan is het zicht al slecht genoeg. En nu je toch bezig bent: haal even een setje nieuwe ruitenwissers. Het is zo’n piepkleine moeite om die dingen te vervangen en het is extreem relaxed als je wissers gewoon goed werken.

Reacties

  • Caddy heeft op 2 september 2024 geschreven:

    Dit is in dezelfde categorie als “is het donker? Zet dan je licht aan!”.

    Reageer
  • Jan van Willigenburg heeft op 2 september 2024 geschreven:

    Klopt. Maar de ‘pakkans’ is zo minimaal, dat je je daarvoor geen zorgen hoeft te maken.
    Niettemin is het oerstom om met beslagen ruiten te gaan rijden. Het ‘aanrijdingsrisico’ is vele malen groter. En met beslagen ruiten ben je dan wel de pisang!

    Reageer
  • Hans B heeft op 2 september 2024 geschreven:

    Een dopje St.Marc verf reiniger in een emmertje water en stop er de autozeem in. Wring de zeem n beetje uit en ga er mee langs de binnenkant van de ruit (en) de eerste paar weken totaal geen last meer van condens aan de binnen en buitenkant en het ruikt ook nog eens naar lekker dennengeur.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)