Er gaat geen dag voorbij, of we worden wel bestookt met nieuws over biobrandstof. Rijden op varkensvet, frituurvet, slaolie, autorijden is milieuvriendelijker dan ooit. Ook Zweden doet volop mee met de duurzaamheidswedloop, en heeft een praktische toepassing gevonden voor alcoholische dranken die in beslag worden genomen. Whisky, wodka, het wordt allemaal omgezet in biogas.

Nu is het in Zweden ook zaak om zuinig om te springen met alcohol, aangezien je bij een slijterij al gauw meer moet betalen dan bij een gemiddelde juwelier. Maar we moeten eerlijk zeggen dat dit best een goed idee is. Alcohol die de douane in beslag neemt, wordt met een ingenieus procédé omgevormd tot biogas, waar auto’s op kunnen rijden.

Dat loont dus inderdaad de moeite. Vorig jaar werd in Zweden ruim 700.000 liter illegaal ingevoerde drank geconfisqueerd. Dat leverde uiteindelijk voldoende biogas op om duizend bussen en vrachtwagens, plus één trein te laten rijden. Wij persoonlijk vinden het een geruststellende gedachte dat al dat lekkers niet zomaar wordt weggespoeld, en dat ambtenaren er geen drinkgelag van kunnen aanrichten.

Reacties