Snelladen in minuten, honderden kilometers extra bereik en minder brandgevaar: het klinkt als toekomstmuziek, maar BMW is hard op weg die toekomst te realiseren. Het merk test nu een BMW i7 met een solid-state batterij. Dit is een batterijtype dat we al eerder eens de heilige graal onder de batterijen noemden. Door deze batterij worden elektrische auto’s lichter, goedkoper en veiliger. Om dit te vieren hebben ze foto’s vrijgegeven van mensen met laptops bij de elektrische auto.

Een solid-state batterij – ook wel vaste-stofbatterij – gebruikt geen vloeibare elektrolyt meer, maar een vaste stof. Dit mag je vergeten, want daar merk je verder niets van. Het is niet alsof de batterij nu klotst in de bochten. Volgens Solid Power, het Amerikaanse batterijbedrijf waarmee BMW samenwerkt, kunnen hun batterijen een energiedichtheid van tot 500 Wh/kg halen, vergeleken met 250–300 Wh/kg bij moderne lithium-ioncellen.

Wat betekent het in de praktijk?

Met die energiedichtheid kun je twee dingen doen. Of je verdubbelt de actieradius en behoudt hetzelfde gewicht. In het geval van de i7 zou ie ineens meer dan 1.200 kilometer moeten rijden. Of je doet een batterij met de helft van het gewicht voor dezelfde actieradius. Hoe dan ook is het winst. Voor een zware auto als de i7 kan dat al snel honderden kilo’s schelen. Welke route BMW heeft gekozen bij deze i7 is niet bekend. Over capaciteit en actieradius zegt het merk niets.

‘Incognito-modus? Nee, eh, nooit van gehoord’

En dan is er nog de laadsnelheid. Toyota meldde eerder dat zijn solid-state batterij binnen 10 minuten van 10 naar 80 procent kan laden. Ook Solid Power mikt op laadtijden van 15 tot 20 minuten, zonder dat de batterij oververhit raakt. Daarmee verdwijnt een van de grootste ergernissen rondom EV’s: lang wachten bij de laadpaal. Ook zouden de batterijen sowieso minder vatbaar voor fik moeten zijn.

Solid-state is goedkoper

De kostprijs is een ander belangrijk voordeel. Volgens onderzoeksbureau IDTechEx kan de productiekost van een solid-state batterij op termijn 30 tot 40 procent lager uitvallen dan die van de huidige lithium-ionaccu’s. Dat komt vooral doordat de celstructuur eenvoudiger is en er minder actieve koeling nodig is. Hierdoor zouden elektrische auto’s op termijn goedkoper kunnen worden dan vergelijkbare brandstofmodellen – mits de techniek grootschalig geproduceerd kan worden.

De testauto van BMW is een aangepaste i7, waarin de nieuwe batterijcellen zijn geïntegreerd in de bestaande accustructuur. De cellen zelf komen van Solid Power, waar BMW sinds 2016 in investeert. In Duitsland is een speciale productielijn in aanbouw, waar BMW zelfstandig solid-state batterijen wil gaan ontwikkelen en assembleren. De planning: in 2025 een demovoertuig met productierijpe techniek laten zien, en ergens na 2026 de eerste BMW met solid-state batterij voor klanten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *