
Een tankstop tijdens een race is nog wel spannend, maar een laadpauze haalt wel erg het tempo eruit. Maar misschien heeft BMW de oplossing. In Duitsland onderzoeken ze of ze een supercondensator kunnen toevoegen aan een hybridesysteem om het opladen sneller te laten verlopen. Net zoals Lamborghini dat doet bij de Sian. BMW denkt dat dit ervoor kan zorgen dat hybrides voor de autosport in slechts één minuut kunnen opladen.
In de patentaanvraag legt BMW uit dat ze een supercondensator van meer dan 20 kWh willen toevoegen aan een hybride aandrijflijn. Supercondensatoren hebben als voordeel dat ze veel sneller opladen dan gewone batterijen – in de aanvraag wordt gesproken over een indrukwekkende 3.000 kW aan laadvermogen. De supercondensator wordt tussen de elektromotor en de accu geplaatst. Het dient als een soort buffer waarin heel snel energie kan worden opgeslagen.
Ze zijn lichter, kunnen meer energie opslaan dan gewone condensatoren en raken niet zo snel versleten door constant snel opladen en ontladen, wat bij batterijen wél het geval is. Waarom dan niet de hele batterij vervangen door een condensator? Nou, je kunt nu eenmaal niet veel energie opslaan in een condensator. Zie het als een emmer die je snel kunt leeggieten. Een accu is dan meer een badkuip die je langzamer moet laten vollopen.
De supercondensator van BMW is goed voor op het circuit
Als de energie niet meteen door de auto gebruikt wordt, kan die gebruikt worden om de batterij verder op te laden. BMW zegt: ‘Voor een klant die met de auto op het circuit wil rijden, kan dit de mogelijkheid bieden om constant op de fysieke limiet te rijden, met korte pauzes (1 minuut opladen na ongeveer 5 tot 7 minuten rijden, bijvoorbeeld na elke vierde ronde).’
Droom van een pitstop voor elektrische auto’s? Misschien wel. BMW denkt zelfs dat de oplaadtijd teruggebracht kan worden naar 30 seconden, en dat dit systeem goed zou werken tijdens 24-uursraces, zoals Le Mans en Daytona. In de aanvraag wordt ook gesproken over het gebruik van kinetische energie van de auto zelf, in plaats van simpelweg regeneratief remmen, maar daar gaan ze niet verder op in. We verwachten deze nieuwe technieken niet op korte termijn tegen te komen in de straatauto’s.
Lees ook: Dit automerk in Nederland belooft dat je net zo snel kunt laden als tanken – maar kan dat wel?
