Als je te hard hebt gereden in België, dan heb je sowieso schade aan je velgen en met een beetje pech ook een verkeersboete. Oh, sorry, we zouden geen grapjes meer maken over het asfalt in België. Het goede nieuws is dat je de verkeersboete kunt aanvechten met een grote kans dat ie wordt kwijtgescholden. De velgschade blijft voor eigen rekening.
Vorig jaar zijn er 6,2 miljoen verkeersboetes uitgedeeld in België. Volgens De Standaard zijn dat er 1,3 miljoen meer dan het jaar ervoor. De stijging komt van nieuwe trajectcontroles maar ook door het aanscherpen van de tolerantiemarges bij flitskasten. Opvallender is dat het aanvechten van verkeersboetes in België wel héél vaak succesvol is.
Slechts 1 procent van de vermeende overtreders ging in protest. Gelukkig voor de schatkist waren het er maar zo weinig, want bijna de helft van deze aanvechters hoefde de boete uiteindelijk niet te betalen. Als je de boete aanvecht, heb je statistisch 48 procent kans dat je niet hoeft te betalen. Het loont dus om even de boete te bekijken om te zien of alles wel helemaal in orde is.
Een boete aanvechten in België vereist wel bewijs
Overigens waarschuwt een woordvoerder van de politie dat er meer bij komt kijken dan zomaar protest aantekenen. Volgens de Belgische politie kwamen de meeste mensen met documentatie en zelfs beelden, waarschijnlijk van een dashcam. Deze mensen hebben dus echt moeten bewijzen dat de boete onterecht was. Overigens wel iets wat wij ook zouden zeggen als woordvoerder van de politie.
De grote vraag is dan: zijn de mensen die hun boete aanvechten in België zo zeker van hun zaak, of worden er zoveel onterechte boetes uitgeschreven? En hoeveel mensen hebben dan onterecht een boete betaald?
Reacties