In 2023 werden er maar liefst 8,5 miljoen verkeersovertredingen uitgedeeld in Nederland. Van al die boetes is 84 procent op tijd betaald. Dat wil zeggen dat 1,3 miljoen boetes te laat zijn betaald en met tenminste de helft van het boetebedrag zijn verhoogd. Die prijsverhoging vinden verschillende partijen uit de Tweede Kamer te hoog. Deze partijen noemen het huidige boetestelsel een verdienmodel.
Wie nu een verkeersboete krijgt, heeft acht weken de tijd om het bedrag over te maken. Lukt je dat niet, dan komt de helft van het boetebedrag bovenop je kosten. Een boete van 100 euro wordt dus 150 euro. Betaal je dan nog steeds niet, dan wordt het originele boetebedrag vermenigvuldigd met drie. Voor de boete van 100 euro ben je dan dus 300 euro kwijt.
SP-kamerlid Michiel van Nispen wil verandering brengen in het huidige boetesysteem: ‘Boetes worden veel te veel gebruikt als verdienmodel. Dat moet stoppen.’ Volgens hem gebruikt de overheid boetes als verdienmodel terwijl de paarse brieven juist moeten zorgen voor veiliger verkeer. ‘Dat verdienmodel zie je goed terug in de aanmaningen en incassokosten die je krijgt als de boete niet op tijd wordt betaald. Mensen kunnen financieel diep in de problemen komen door dit soort praktijken. Dat moeten we echt niet willen’, zegt Van Nispen volgens RTL Nieuws.
Het nieuwe voorstel voor de aanmaning na een boete
Van Nispen stelt voor hoe het anders kan: ‘In de eerste plaats willen we dat als je de eerste keer niet betaalt, je een kosteloze betaalherinnering krijgt. Dat vinden we heel erg redelijk. Als er vervolgens niet betaald wordt en er komen toch incassokosten om de hoek kijken, verhoog de boete dan met een redelijk bedrag, bijvoorbeeld 15 procent van de hoofdsom.’
Dit voorstel wordt gesteund door verschillende partijen. De SP denkt ook dat er een kamermeerderheid mogelijk is. Daarna moet het voorstel nog door de Eerste Kamer voordat er een mogelijke wetswijziging kan worden doorgevoerd. ‘Laten we duidelijk zijn: boetes horen betaald te worden, maar we hoeven niet veel te verdienen op mensen die het vergeten zijn of tijdelijk niet in staat zijn om de boete te betalen’, voegt Van Nispen nog toe.
EC Dubost heeft op 12 juni 2024 geschreven:
De roverheid.
@EC Dubost heeft op 12 juni 2024 geschreven:
Hoi Thierry B., kan je niet beter bij FvD, Ongehoord Nederland of jullie internationale vriendjes van Voices of Europe blijven? Op jullie anti-Nederland en pro-Rusland leugens zit niemand te wachten.
Peter heeft op 12 juni 2024 geschreven:
De omgekeerde wereld: mensen overtreden de regels en vervolgens gaan ze klagen over de gevolgen. Misschien zouden ze zich beter gewoon aan de regels kunnen houden.
Henk heeft op 12 juni 2024 geschreven:
Helemaal mee eens.
Onzin heeft op 12 juni 2024 geschreven:
Alleen een stel populistische partijen vindt dit. Met beleid heeft dit geneuzel niets te maken.