Je komt er niet omheen: de opkomst van de Chinese auto. Of je het nu leuk vindt of niet. In rap tempo komen er een hoop merken bij, met in sommige gevallen een arsenaal aan modellen. Op de thuismarkt doen ze het goed, maar ze willen ook nog eens exporteren. Het probleem is dat de importtaksen hoog zijn, waardoor een Chinese auto ineens een stuk duurder wordt voor de – in dit geval – Europese consument.

Dat is een van de reden dat we voornamelijk ‘premium’ Chinese auto’s zien. Met premium bedoelen we een hoger prijssegment, waarbij de hogere prijs minder een issue is. Maar ja, kies jij voor een generiek Chinees merk of een bekend Europees luxemerk? Wij kopen al nauwelijks Cadillacs en Lexussen, laat staan Nio’s en Xpengs. Maar er is nu een ontwikkeling waardoor een Chinese auto wél interessant wordt. De Chinese auto’s kunnen in VW-fabrieken gebouwd worden, aldus Automotive News Europe.

Chery bouwt al auto’s in Spanje

Om de importaksen te omzeilen, wil Chery de auto’s bouwen in Europa. Een nieuwe fabriek uit de grond stampen is heel erg kostbaar. Het zijn niet alleen de gebouwen en de assemblagelijnen, maar ook de complete logistiek, het werknemersbestand en infrastructuur dat erbij komt kijken. Dat kost veel tijd en moeite. Het overnemen van een of twee Volkswagen-fabrieken zou dan een goede optie zijn. Het idee is niet nieuw, want sinds 2024 bouwt Chery ook auto’s in de voormalige Nissan-fabriek in Spanje.

Volkswagen fabriek Osnabrück bovenaanzicht
Dit is de fabriek in Osnabruck, waar nu de T-Roc cabrio gebouwd wordt

Het gaat namelijk niet zo heel erg denderend met Volkswagen. Daarentegen zetten de Chinese automerken enorme stappen voorwaarts. In dit geval gaat het om Chery. Dat is een Chinees automerk dat het thuis zeer populair is. Vorig jaar verkochten ze in China meer dan tweeënhalf miljoen auto’s. Met dat aantal (2.603.916 om precies te zijn) zijn ze slechts de vierde autobouwer van China.

Chery kan de Volkswagen fabrieken in Dresden en Osnabrück goed gebruiken

Dus combineren Chery en Volkswagen het nuttige met het aangename. Het is niet zo dat Volkswagen de Chinese auto’s gaat bouwen. Chery kan de Volkswagen-fabrieken in Osnabrück en Dresden kopen, maar ook leasen van VW. Volgens ingewijden zijn de twee autoconcerns dicht bij een deal. Als die deal er komt, dan is het de bedoeling dat ze auto’s van een compleet nieuw merk gaan maken: Lepas.

Lees ook: Catastrofe dreigt voor Volkswagen: drie fabrieken dicht

Lepas bouwt aangepaste versies van de Chery Tiggo (die we pas in Nederland spotte). Er is keuze uit uitvoeringen met verbrandingsmotor, hybride- of elektrische aandrijving. Met het overnemen van Europese fabrieken kan Chery de importtaksen omzeilen, maar ook auto’s bouwen die zijn afgestemd op de afzetmarkt. De smaak van de Europese en Chinese consument is anders. In China eten ze ook geen babi pangang, namelijk.

9 reacties op “Het lijkt erop dat er straks Chinese auto’s uit de Duitse fabrieken van Volkswagen komen”

  1. Vermoedelijk gaan de Duitsers niet graag Chinese autos kopen,geloof ook niet dat de auto industrie in de EU verloren gaat, Brussel heeft zonder goed overleg de producten onbetaalbaar gemaakt door hun belachelijk normen voor uitstoot,al de landen die geen auto industrie in huis hadden gingen er mee accoord, Duitsland heeft altijd gewaarschuwd dat dit uiteindelijk de eigen industrie ondermijnt en miljoenen werkeloos gaan worden,de subsidie is verleend aan rijkere burgers die dat niet nodig hebben,de werklieden op de werkvloer keken met leede oogen toe in de wetenschap dat zij deze autos niet kunnen betalen,kapot gemaakt door over regulering in de EU, weet nog hoe blij de kleine landjes waren om de grotere buurman en hak te zetten,

  2. Een fabriek is een produktie ruimte. Energie en toe en uitgangs infrastructuur aanwezig. Maar de automatisatie bij Chinese produktie ligt nog pak hoger als bij de Europese. Grondstoffen ginder lager. Dus zullen ze veel moeten investeren als ze productiekosten per wagen naar de Chinese norm willen hebben. Of is het enkel voor verkoop in EU bedoeld ?

  3. Klein detail: de Japanse fabrikanten hebben zich op eigen kracht ontwikkeld. De Chinezen dankzij honderden miljarden subsidies, gestolen IP en dwangarbeid.

    Daarnaast staat de Chinese economie op het punt te imploderen vanwege een mega vastgoedbubbel en een totale onbalans in de bevolkingsopbouw, terwijl 20% van de jeugd werkloos is.

  4. Inderdaad wat anderen ook zeggen….VW is 1 van de weinigen die t nog goed doen met verkoop toppers
    – ID4
    – ID5
    – Skoda Enyaq
    – Skoda Elroq
    – Audi E tron
    – Cupra Born
    – Cupra Tavascan (wat een prachtige auto)

    Echter…de kwaliteit van EVs uit China gaat serieus snel omhoog en de accu’s ook.
    Nog erger…de prachtige Cupra Tavascan werd 5 jaar geleden al aan t publiek getoond en dus zo lang duurt het dus om een model te ontwikkelen.

    In China duurt dat 1 jaar en dus t ene na het andere model wordt gelanceerd dus dat is wel n probleem

  5. Het was Volkswagen, die als een van de eerste Europese fabrikanten een joint-venture aanging voor productie in China en daarmee alle know-how patentloos naar China bracht. Nu is het weer Volkswagen die het paard van Troye binnenhaalt. Uit nood geboren deze keer. Maar als Volkswagen en de Duitse overheid denken hiermee werkgelegenheid te behouden, kijk dan even naar de mode-industrie in Italie. Hele steden zijn overgenomen door Chinese werknemers, die regelmatig uit China worden ingevlogen en tegen lage lonen mode produceren, maar nu met het label ‘made in Italy’

  6. Niet denderend met VW? Met alle zustermerken samen met grote voorsprong de grootste qua BEV verkopen in Europa, marktaandeel in Europa en Zuid Amerika nog steeds ah groeien, en in Europa een 26% marktaandeel.

    Verkopen in Europa (Q1 2025): + 4% in een krimpende markt. In Zuid Amerika: +17%. Omzet ook gestegen. Mochten er niet grote eenmalige kosten geweest zijn: in eerste kwartaal een 4 miljard winst.

  7. Een halve eeuw geleden ging het net zo met Japanse auto’s: Eerst zou het volgens kenners nooit wat worden, daarna bleken het toch serieus goede auto’s te zijn, vervolgens kwamen er in de VS en Europa flinke importtarieven om de eigen industrie te beschermen (klinkt bekend?) en in reactie daarop gingen de Japanners auto’s in Europa en de VS oroduceren, waar ze door de inmiddels ontstane overcapaciteit met open armen werden ontvangen. De geschiedenis herhaalt zich…

  8. Er wordt gedaan alsof er enorme aantallen Chinese auto’s in Europa verkocht worden. In realiteit verkoopt alleen VW al meer EV’s dan alle Chinese fabrikanten bij elkaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear