Vooral het autootje met de tweedeurs carrosserie oogt als een soort rolschaats op wielen, maar het is fijn dat de Chinese auto-industrie eindelijk met iets origineels op de proppen komt.

Want tot nu toe waren het vooral schaamteloze kopieën van bijvoorbeeld Mercedes-Benz en Smart en dit soort allegaartjes die China op autogebied heeft voortgebracht. Deze vriendelijke gele bolletjes zijn duidelijk een heel ander verhaal.

De man die deze gele revolutie heeft bedacht, heet Li Guangming. En hij heeft de Detroit Motor Show gekozen als podium om zijn creaties te lanceren. Weliswaar in de kelder, maar toch.

Alle drie zijn de auto’s voorzien van een elektrische aandrijflijn, wat volgens Li cruciaal is om de Chinezen te dwingen tot een duurzamer vorm van mobiliteit. En daar kan hij wel eens gelijk in hebben, want als in China en India net zoveel auto’s zouden rijden als in de Westerse wereld, dan zijn de fossiele brandstoffen in no time opgestookt.

Het is natuurlijk nog maar de vraag of deze gekke proefbalonnen ooit het stadium van productie zullen halen. Maar het staat vast dat ontwerper Li op de goede weg is. Ook al lijkt een echt Chinese auto straks in niets op wat we hier zien, dan nog kan Li worden aangewezen als een van de personen die aan de wieg stond van de auto-industrie in zijn land. Bij voorbaat een niet geringe prestatie.

Reacties