Als autofabrikanten even door hun fantasie heen zijn, krijgen ontwerpers af en toe volledig de vrije hand om iets geks te maken. En dat levert dan zoiets als de Citroën Tubik op. In de verste verte niet retro, ondanks de naam die doet denken aan de TUB bestelbus uit de jaren veertig.
 
In de proporties met rechtopstaande voorruit zit wellicht nog een link naar de Citroën HY besteller, maar die was zo kenmerkend door zo’n golfplaten dat deze gladgestreken versie bij lange na niet dezelfde charme haalt. Daar kunnen de zes ribbels op de motorkap niet aan veranderen.
 
Maar goed, wat is die Citroën Tubik dan we?. Helemaal geen besteller, maar een personenbus, en wel voor negen personen. Binnenin is voor alles gezorgd op het gebied van comfort en entertainment. De stoelen kunnen in iedere gewenste opstelling worden gezet en het dak is helemaal van glas.
 

Het zal niemand verbazen dat Citroën in deze proeve van bekwaamheid de HYbrid4 diesel hybride techniek heeft gelepeld. Bijzonder is evenwel dat ‘het busje’ is voorzien van hydractieve vering, wat aangeeft dat Citroën deze techniek nog niet aan de wilgen heeft gehangen.

Reacties

Meer van TopGear