Het kopen van een gebruikte auto is een mijnenveld. Je moet namelijk op heel erg veel dingen letten. Al het papierwerk, alle zwakke punten die bekend zijn van het model, en natuurlijk de staat van de auto in kwestie. Dan heb je ook nog eens te maken met de verkoper. In veel gevallen is dat altijd een soort strijd. Jij als consument wil de beste auto voor je geld, en de verkoper wil er zoveel mogelijk voor krijgen. Daarbij hebben partijen nog weleens dezelfde ‘zinnen’ paraat staan, maar dat moet je dus eigenlijk niet doen.

Dat zegt Joe Betty, die een eigen autobedrijf runt en zijn bevindingen deelt op YouTube. Altijd leuk. De belangrijkste is die over het onderhandelen van de prijs. Een veelgemaakte ‘fout’ is om te vragen wat de auto kost als je met contant geld afrekent. Het is een misvatting dat autohandelaren zitten te azen op contant geld. Sterker nog, in veel gevallen willen ze dat juist niet.

Waarom willen handelaren geen contant geld voor een auto?

Dat is eigenlijk heel simpel: het is juist heel erg onhandig. Grote contante betalingen moeten in Nederland worden gemeld bij de Belastingdienst. Dat was voorheen 10.000 euro, maar wordt binnenkort 3.000 euro. Mocht dat geen probleem zijn, dan nog is het niet zaligmakend. Dat geld moet namelijk ook opgeborgen worden in de kluis en vervoerd naar de bank. Vervolgens, als de handelaar het gaat storten, moet-ie daar vaak ook per transactie voor betalen.

Het is dus vooral heel onpraktisch als je contant betaalt. Het geld moet geteld worden en gecontroleerd op echtheid. Ook administratief is het extra rompslomp. Tegenwoordig heeft online bankieren de voorkeur. Ook kun je je afvragen of je wel zaken moet willen doen met een onderneming die grote sommen contant geld prefereert.

Verdere dingen waar je de verkoper niet blij mee maakt

Dus als je een goede deal wil: bied geen cash aan. Er zijn volgens Joe Betty nog een paar dingen die je beter niet kunt zeggen. Zoals vragen naar de kosten voor de verzekering. In dit geval gaat het om het Verenigd Koninkrijk, waar de verschillen nog groter zijn dan in Nederland. Maar in beide gevallen geldt: doe van tevoren je huiswerk en kijk wat de auto ongeveer zal gaan kosten. Er zijn tegenwoordig zat vergelijkingswebsites waarmee je globaal een beeld krijgt van de te verwachten kosten.

Verder zijn er nog een paar kleine irritaties. De zin “we gaan even een andere auto bekijken en komen er later op terug” is natuurlijk pure nonsense. Dat betekent eigenlijk altijd dat je ervan doorgaat en niet meer terugkomt. Zeg dat dan gewoon. Een ander ding dat je beter niet kunt zeggen is dat je alle tijd van de wereld hebt om op de auto te wachten voor de beurt en APK. Mensen die dat zeggen, hangen meestal na een paar dagen al aan de lijn om te vragen waar de auto blijft. Wees dus niet die persoon.

Lees ook: De oudste auto’s die je nieuw in Nederland kunt kopen, komen nog uit de tijd van MSN Messenger

Dit is uiteraard een kleine greep van één specifieke verkoper. Mocht jij een paar leuke do’s-and-don’ts hebben die altijd werken (of juist niet), laat het weten in de commentsectie. Degene met de beste tip mag ons dan helpen bij het kopen van de eerstvolgende auto.

2 reacties op “Deze veelgemaakte fout moet je niet maken als je een goede deal wil voor een gebruikte auto”

  1. @yorick,
    Je kan ook gewoon een auto zoeken met trekhaak. Voor mij zijn trekhaak, werkende airco en een armsteun een must. Kilometerstand ligt aan de auto en dan, hoe is de auto onderhouden. Ik heb nu een Ford Focus station uit 2006. Dit is een dealer auto geweest en ik rij daar al vijf jaar zonder problemen mee. Hij moest 3000 Euro kosten en met een beetje inruil was ik uiteindelijk 2000 kwijt. De auto die ik ingeruild heb kreeg ik niet heel veel voor terug. Ik doe niet aan afleverpakketten etc. Gewoon as is maar wel garantie.

  2. Do: winterbanden, velgen, trekhaak, onderhoud erbij onderhandelen (jij helpt de garage met afzet en de garage helpt jou met prijs richting inkoopprijs). Je oude auto niet inruilen maar op marktplaats verkopen, heeft me alleen al op m’n vorige kar 2500 euro bespaard. En aan de hand van prijzen vergelijkbare occasions bepalen wat ie waard moet zijn. Kopen met garantie, dan is het in verkopers belang om m probleemloos mee te geven aan je. En kopen bij een garage die een naam hoog te houden heeft. Don’t: halen bij een vage handelaar want iets goedkoper, of zonder garantie. Afleverpakket serieus nemen (gebakken lucht, sluitpost voor de onderhandeling)

Geef een reactie

(verplicht)