
Er zijn altijd redenen te bedenken om iets juist níét te doen. Van joggen kun je knieblessures krijgen, en sommige groenten zijn bespoten met meer chemicaliën dan een bus Pringles. Dus kies je voor die laatste en blijf je lekker zitten. Met elektrische auto’s is het eigenlijk net zo. Ondanks dat ze aantoonbaar schoner zijn, verzinnen we allerlei redenen om er niet op over te stappen. Een daarvan is de vermeende betrouwbaarheid. Maar volgens de ADAC is juist de auto met verbrandingsmotor minder betrouwbaar dan een EV.
De cijfers van 2024 zijn binnen, en die leveren altijd interessante inzichten en discussies op. In totaal moest de ADAC – de Duitse evenknie van de ANWB – 3,6 miljoen keer uitrukken om gestrande automobilisten te helpen. Dat is iets meer dan het jaar ervoor, toen het er 3,5 miljoen waren. Verreweg de meeste meldingen kwamen in januari: toen waren er maar liefst 377.000 oproepen.
De EV is betrouwbaar, maar de pechgevallen stegen (hoe zit dat?)
Je kunt natuurlijk met de cijfers goochelen. We zouden ook kunnen zeggen dat er steeds meer elektrische auto’s met pech staan, en dat klopt ook: het aantal pechgevallen met EV’s steeg met 46 procent ten opzichte van vorig jaar. Maar de belangrijke nuance is dat er simpelweg ook veel meer EV’s bijkomen. Juist daardoor kan de ADAC een zinnige vergelijking maken: zijn elektrische auto’s nu wél of niet betrouwbaarder dan vergelijkbare auto’s met een verbrandingsmotor?
En ja, dat zijn ze – behoorlijk zelfs. Bij auto’s uit bouwjaar 2020 had 8,5 op de 1.000 elektrische auto’s een storing waarvoor de ADAC werd ingeschakeld. Voor auto’s met verbrandingsmotor was dat 12,9 op de 1.000. Voor bouwjaar 2021 waren die cijfers respectievelijk 4,3 versus 8,2. En elektrische auto’s uit 2022 presteerden nóg beter: slechts 1,7 op de 1.000 had een storing, tegenover 5,4 bij auto’s met een traditionele motor.
Enkele nuance om in het achterhoofd te houden
Natuurlijk moeten we daar wel wat kanttekeningen bij plaatsen. Niet dat het niet klopt wat de ADAC zegt, maar betrouwbaarheid gaat voor veel mensen verder dan alleen storingsvrij rijden in de eerste vier jaar. Juist de periode daarna is voor veel autobezitters belangrijker. Overigens heeft een EV aanzienlijk minder draaiende delen in vergelijking met een ‘normale’ auto. Dus de kans is aannemelijk dat EV ook betrouwbaar is op de lange termijn. Wat dat betreft zijn we benieuwd naar de rapporten de komende jaren.
Lees ook: Zoveel gaat de actieradius van EV’s erop achteruit tijdens lange ritten in de winter
Daarnaast gaat het hier specifiek om pechgevallen waarbij de ADAC is ingeschakeld. Moderne auto’s hebben vaak ook een mobiliteitsservice van de fabrikant zelf. Hoe vaak díe uitrukt, weten we niet – dat zit niet in deze cijfers. Toch blijft de conclusie overeind: elektrische auto’s zijn in de praktijk minder storingsgevoelig dan even oude auto’s met een verbrandingsmotor.
Ik hoef niet aan de lader met het risico dat de auto (met je huis) in fik vliegt.
Het is dus maar een beperkt plaatje en bevat alleen maar de pechgevallen van de ADAC. Als je naar totaalplaatjes kijkt zoals J.D. Power doet in de VS, dan bungelt Tesla bijvoorbeeld altijd ergens onderaan.