(advertorial)

Als je een auto wilt laten verzekeren kijkt een verzekeraar doorgaans naar de waarde van je auto om de premie te bepalen. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van verschillende zaken, zoals het bouwjaar (en leeftijd) van de auto, het aantal gereden kilometers en de staat van onderhoud. Maar ook eventuele accessoires en extra opties worden in deze waarde meegenomen. Een combinatie van deze factoren wordt samengevat in één bedrag: de dagwaarde. Dit bedrag geeft aan wat het zou kosten om een vergelijkbare auto ter vervanging te kopen. Maar waarom en wanneer zou jij de dagwaarde moeten berekenen? In dit artikel bespreken we samen met Independer Autoverzekeringen alle ins en outs.

Dagwaarde berekenen nuttig

Heb jij al een auto? Dan speelt de dagwaarde een rol op het moment dat je je auto verkoopt, je te maken hebt met schade of (erger) total loss. Als je je auto namelijk wilt verkopen, kun je de dagwaarde ‘gebruiken’ om een verkoopprijs te bepalen. Natuurlijk moet je de verkoopprijs niet één-op-één vastpinnen op de dagwaarde, maar indicatief is het een goed hulpmiddel.

Ook bij schade aan je auto speelt de dagwaarde een rol. Je verzekeraar zal de dagwaarde namelijk checken om na te gaan hoeveel vergoed zal worden. Is je auto total loss en kun je geen aanspraak maken op de aanschafwaarderegelen of nieuwwaarderegeling? Dan kun je een total loss vergoeding ontvangen. De hoogte van de compensatie wordt vastgesteld op basis van de dagwaarde en restwaarde (de waarde van je auto in total loss staat).

Heb je (nog) geen auto? Dan is de dagwaarde belangrijk op het moment dat je je op de occasionmarkt richt. Bij het kopen van een occasion kun je -voordat je een prijs overeenkomt- de dagwaarde checken zodat je in ieder geval niet teveel betaalt. En begeef je je op de markt van nieuwe auto’s, dan speelt de dagwaarde geen belangrijke rol. Je betaalt voor een nieuwe auto namelijk altijd meer dan de dagwaarde; de dealer of garage moet er immers ook aan verdienen.

Regelingen: nieuwwaarde en aanschafwaarde

Ga je een autoverzekering afsluiten? Of wil je je huidige autoverzekering vergelijken?  Dan kun je ervoor kiezen om de nieuwwaarderegeling mee te nemen in je besluit. Niet iedere verzekeraar biedt deze regeling aan en ook tussen verzekeraars verschilt het beleid. Sommige verzekeraars hanteren 1 jaar nieuwwaarderegeling, terwijl anderen 2 of zelfs 3 jaar aanhouden. Wordt je auto binnen de termijn gestolen of rij je de auto total loss, dan krijg je niet de dagwaarde maar de nieuwwaarde uitgekeerd. De nieuwwaarderegeling geldt (logischerwijs) uitsluitend voor nieuwe auto’s. Koop je een occasion? Dan kun je ook een soort nieuwwaarderegeling kiezen; de ‘aanschafwaarderegeling’, waarbij je bij diefstal of total loss -zoals de term al aangeeft- de aanschafwaarde krijgt uitgekeerd. Welke regeling je ook kiest, vergelijken loont. Kijk, naast de premie, dan ook altijd goed naar de voorwaarden van je autoverzekering.