Sommige autonamen zijn gewoon heel letterlijk te nemen en doen wat ze beloven. Neem de Ferrari 812 Superfast. Of de Mazda MPV. Daar is geen speld tussen te krijgen. Maar niet alle autonamen mag je zo letterlijk opvatten. We hebben hier een lijstje met namen die misschien aan de misleidende kant zijn. We geven toe: bij sommige ligt het ook aan ons, omdat we andere verwachtingen hadden.

Volkswagen Lupo 3L

Volkswagen Lupo 3L Zuinigste Auto

De meeste mensen zullen wel weten waar de 3L in de naam van deze Lupo voor staat. Maar stel je even een jong autoliefhebbertje voor dat op zijn negentiende de vraag krijgt of hij even met een Lupo 3L op pad wil. Iemand die wist dat het cijfertje in de naam vaak staat voor de motorinhoud. Neem een AMG C 63, bijvoorbeeld. Dat autoliefhebbertje komt van een koude kermis thuis als hij in de Lupo 3L stapt.

Nee, er ligt geen 3,0-liter V6 in deze Lupo, maar een extreem zuinig dieselmotortje dat 3 liter per 100 kilometer verbruikt. De automaat is een gerobotiseerde handbak die nog trager schakelt dan je overgrootoma – die al twee jaar overleden is. Het is een van de traagste auto’s die Volkswagen ooit bouwde. Dat de techniek indrukwekkend is, dat boeit de teleurgestelde liefhebber niet.

Pontiac Le Mans

Misschien herken je deze lekkere Kadettjes wel – deze Pontiac is eigenlijk een Opel. Voor de eeuwwisseling was het enorm hip in de VS om auto’s te vernoemen naar circuits, zelfs als de auto’s daar helemaal niets mee te maken hadden. Want nee, er is geen epische verfilming van hoe Pontiac na drie pogingen eindelijk Ferrari versloeg op de Mulsanne Straight.

Daewoo Racer

Ook Daewoo mocht aan de slag met het design van de Opel Kadett. Nog voordat de Daewoo Nexia verscheen, was er de Daewoo Racer. We hoeven je niet te vertellen dat de auto net zo weinig te maken had met racen als een Kadett met witte bolletjes van de bakker. We vermoeden dat niemand zich heeft laten misleiden door de naam van de auto.

Porsche Taycan Turbo

Het moet sowieso stoeien zijn geweest op de afdeling Nieuwe Namen bij Porsche. Want moet de Porsche 911 Turbo nog wel Turbo heten nu bijna alle Elfjes een turbo hebben? En hoe moeten ze dan de topversie van de Taycan noemen? Hij is te zwaar en te luxe voor een GT3-badge. Dus dan toch maar de naam Turbo, terwijl er in een elektrische auto natuurlijk geen turbo zit. Nog grappiger is de GTS Sport Turismo. Als je deze naam voluit schrijft, krijg je dus Gran Turismo Sport Sport Turismo.

Kia Pride

Kia Pride EV restomod (EV) wit zijkant rechts voor schuin

We weten niet helemaal zeker of dit een misleidende naam is, of dat ie juist heel treffend is. Want heel trots zal de gemiddelde bestuurder niet zijn op de Kia Pride. Of moet de bestuurder zelf over genoeg trots beschikken om erin te durven rijden? Alleen mensen die blaken van het zelfvertrouwen ‘kunnen deze auto hebben’. Hierboven zie trouwens de Pride EV. Ook een bijzondere keuze voor een restomod.

Mitsubishi Carisma

Mitsubishi Carisma facelift

Een bijzondere auto die een speciaal plekje heeft in het collectieve geheugen van de Nederlander. We zijn daarom ook voorzichtig met wat we zeggen. Maar laten we eerlijk zijn: heel veel Carisma heeft de auto niet. Dit wil niet zeggen dat het geen goede auto was, maar misschien was een andere naam beter geweest. Misschien de Mitsubishi Verstandig. Of de Mitsubishi Poster.

5 reacties op “Deze bekende auto’s hadden eigenlijk compleet misleidende namen”

  1. Bij Wagon R+ denk je aan een lekkere lange wintersportbeuker, maar Suzuki dacht meer aan zo’n beetje het kortste rijdende hok ooit. Met plek voor 2 kentekenplaten achterop, dat wel.

    Suzuki had ook het braafste, minst rebelse autootje: de Alto.

    De Kia Sportage is populair bij mode ontwerpers , verstandige vinexbewoners en budgetbewuste grijze duiven die gaan voor een hoge zit. Wat dat alles met sport te maken heeft mag Joost weten. Het ‘age’ is op zijn engels misschien dan wel weer herkenbaar.

  2. De Mercedes CLA en CLS Shooting Brake zijn geen shooting brakes, daarvoor hebben ze te veel deuren.

    De Mercedes AMG GT 4-door Coupé is geen coupé, een coupé heeft 2 deuren.

    Hetzelfde geldt voor de GLC en GLE Coupé.

  3. Nog een aardige: Ford EcoSport:
    Niet bepaald “eco” (de motoren zijn niet superzuinig) en al helemaal geen “sport”.

    BMW Gran Coupe:
    Niet bepaald groots, en al helemaal geen coupé.

    En op zijn minst verwarrend: Jaguar E-Pace
    Je verwacht een EV. Maar daar moet je dan weer de I-Pace voor hebben…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear