Het grootste leed van een eigen parkeerplaats bij je appartement of woning is niet dat er soms een wildvreemde op staat (of zelfs een rustigvreemde), maar de VVE-meetings die erbij horen. Waarbij je eerst een stemronde krijgt óf er een stemronde komt voor parkeerbeugels. En vervolgens komt er een tweede stemming of iemand dan offertes mag gaan opvragen. Niets doen, dat is simpeler. Maar wat kun je doen als er iemand op jouw parkeerplek parkeert? Nou, bijzonder weinig.

We zullen het je sterker vertellen: je maakt het waarschijnlijk alleen maar erger voor jezelf. Als je zelf een bordje plaatst met je huisnummer of je kenteken, is dat niet een rechtsgeldig verbod voor anderen. Een officieel parkeerverbod voor onbevoegden gaat via de gemeente. Een agent van de politie Alkmaar legt uit dat daar een hoop voorwaarden aan verbonden zitten, en je krijgt niet zomaar een officieel bordje.

Iedereen mag op jouw parkeerplek staan

Als het terrein vrij toegankelijk is, dus zonder slagboom, dan is het wettelijk zo dat iedereen zomaar op jouw parkeerplaats mag staan. Ook als in het kadaster staat dat het stukje grond van jou is. De politie komt dan ook niet om de foutparkeerder weg te slepen of om een bekeuring uit te schrijven. Het klinkt oneerlijk, maar iedereen mag op jouw parkeerplek staan.

Als er iemand op jouw plek staat, dan is je eerste ingeving misschien om jouw auto voor die van de foutparkeerder te zetten. Zo blokkeer je de auto van de deugniet. Dat voelt als een beetje gerechtigheid én de foutparkeerder moet bij jou aanbellen met de vraag of je je auto wilt verplaatsen. Dan kun je gelijk je mening geven. Echter, de vreemdparkeerder kan op dat moment de politie bellen. En dan krijg jij een boete, maar hij niet.

Lees meer: BMW-rijder krijgt 100.000 euro boete voor bumperkleven (en dat had ie kunnen weten)

Ook moet je oppassen met het plaatsen van een paaltje of een beugel op jouw eigen parkeerplaats. De politie van Alkmaar zegt: ‘Zelf een paaltje neerzetten kent ook risico’s, want ook dat mag alleen na toestemming van de gemeente en conform de inrichtingseisen van de wet.’ Het makkelijkste is om met je VVE af te spreken dat er een zakpaaltje of een slagboom voor het hele terrein komt. Dan ben je van al het gedoe af.

Reacties

  • HB heeft op 6 januari 2025 geschreven:

    Het verhaal van deze agent is slechts DEELS waar. Verhaal van bord via de gemeente is onzin. Je kunt bijv een art 461 WvS bord plaatsen om aan te geven dat grond privé eigendom is. Voert te ver om juridische toelichting te geven mbt ‘openbare weg’, maar deze agent moet de jurisprudentie er maar eens op nazoeken!

    Reageer
  • Smartsys heeft op 6 januari 2025 geschreven:

    Ik heb twee parkeerplaatsen in mijn eigen voortuin.
    Is het in de Nederlandse Wet werkelijk zo geregeld dat iedereen zomaar mijn voortuin op kan rijden en zijn auto daar kan stallen omdat mijn voortuin aan de openbare weg grenst en niet is afgeschermd?
    IK betaal voor die grond, zowel om het te kopen als WOZ belasting en het telt ook mee voor andere belastingen en iemand anders kan er zomaar gaan parkeren zonder dat er enige handhaving mogelijk is?
    Als dit werkelijk zo als openbare grond wordt gezien, waarom moet ik het dan eerst kopen er er vervolgens allerlei kosten over betalen?
    Als ern winkelier spullen op de openbare weg voor zijn winkel zet mag ik die toch ook niet zomaar meenemen?

    • HG heeft op 6 januari 2025 geschreven:

      Op eigen grond, voor je huis, dat onmiskenbaar met je huis verbonden is, mag je een paaltje of beugel plaatsen. Het is jouw voortuin. Da’s hee, wat anders als die parkeerplaats in het artikel.

      Reageer
    Reageer
  • Popi heeft op 6 januari 2025 geschreven:

    Dus de politie komt niet als een vreemd iemand op jouw plek staat, maar komt wel als de vreemdeling de politie belt omdat ie niet weg kan rijden? Vreemd en onlogisch.

    Reageer
  • Gurr heeft op 6 januari 2025 geschreven:

    Ik heb het 1x meegemaakt dat er een auto op mijn privé terrein stond, alle banden leeg laten lopen en lekker biertje gekocht in plaatselijk café.
    Auto was wel weg na aantal uren.
    Eigenaar moet vreemd opgekeken hebben. Zo pak je het aan zonder schade.

    Reageer
  • John heeft op 6 januari 2025 geschreven:

    Gewoon de voorhamer uit de schuur halen… Fotos maken na afloop en ophangen als waarschuwing…

    • Rievako heeft op 6 januari 2025 geschreven:

      En geldt dat dan ook wanneer je een carport hebt onder de woningen van een VvE?

      Reageer
    Reageer
  • Dutchdriftking heeft op 6 januari 2025 geschreven:

    Ik heb gewoon een wielklem in de schuur liggen voor als er weer eens zo’n idioot op mijn oprit gaat staan. 250 euro, dan gaat hij er weer vanaf.

    Reageer
  • Fons heeft op 5 januari 2025 geschreven:

    Geef middels een bordje duidelijk aan het hier een prive parkeerplaats betreft en zet op die aso auto een wielklem !!

    Reageer
  • Wijsneus heeft op 5 januari 2025 geschreven:

    Als je terrein duidelijk gemarkeerd is als privé geldt dat anderen hier niet zomaar mogen parkeren. Dit valt onder huisvredebreuk (artikel 138 van het Wetboek van Strafrecht).
    Ook als er geen bord staat, is het nog steeds jouw eigendom en mag je bepalen wie er wel of niet mag parkeren.

    De politie hoeft echter inderdaad niets te doen, omdat het een civiele zaak is, tenzij het voertuig gevaar veroorzaakt (bijvoorbeeld door een uitrit te blokkeren).

    Je mag een voertuig dan weer niet zomaar wegslepen of blokkeren zonder juridische toestemming, omdat dit wordt gezien als eigenrichting, wat in Nederland verboden is.

    Je hebt wel het recht om te eisen dat de ongewenste parkeerder zijn voertuig weghaalt, en als dat niet gebeurt, kun je in theorie juridische stappen ondernemen. In de praktijk zal de auto dan al lang weg zijn omdat je gewoon een goed gesprek bent aangegaan.

    • Hans heeft op 6 januari 2025 geschreven:

      Een bord plaatsen is niet voldoende. Zolang een parkeerplaats voor iedereen toegankelijk is, is het gewoon ‘openbate weg’. Wie de eigenaar van een stuk grond is maakt helemaal niets uit. De enig juiste manier is dus om het niet voor andeten toegankelijk te maken

      Reageer
    Reageer
  • Jos heeft op 5 januari 2025 geschreven:

    Er is een oplossing. Als de wet/rechter jou niet beschermt moet je dat dus zelf doen . Zorg er voor dat de betreffende chauffeur het nooit meer in zijn hoofd zal halen om op jouw privéplek te parkeren.

    Reageer
  • Caddy heeft op 5 januari 2025 geschreven:

    Wereld op zijn kop. Jouw eigendom mag je in Nederland niet beschermen. Net als het kraken van een woning of een bedrijfspand. Als er van die doorgerookte hippies jouw eigendom kraken, heb je bijna altijd het nakijken. Een inbreker slaan en jij bent fout. Ik ben dol op Nederland en wil er niet weg maar als Caddy koning was gingen er toch een aantal zaken veranderen.

    • FrankyR heeft op 6 januari 2025 geschreven:

      Maar Caddy heeft wel goede opmerkingen. Het is ronduit belachelijk dat oa. je huis kan worden gekraakt terwijl je op vakantie bent oid. En dan doet de politie niets?!

      Als de overheid haar werk doet, dan nodigt dat niet uit op recht in eigen hand nemen

      Reageer
    • Pipo heeft op 5 januari 2025 geschreven:

      Kraken is sinds 2010 verboden in Nederland.

      Reageer
    • Cadillac heeft op 5 januari 2025 geschreven:

      Nou, Caddy, dan hoop ik dat jij nooit Koning wordt!

      Reageer
    Reageer
  • Piet heeft op 5 januari 2025 geschreven:

    Ja dus… Wat zijn dan de regels als je wel achter een slagboom staat? Dat is bij de meeste vves zo. Nutteloos artikel dus.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear