Dodge trekt zich niets aan van de kritiek die het links en rechts krijgt op modellen als de Avenger en de Caliber. Het merk gaat onverdroten verder met de poging om in Europa voet aan wal te krijgen, en introduceert in Frankfurt de nieuwe Journey.

Voor veel mensen is Journey de naam van een oubollige rockband uit de jaren ’80, maar de meeste mensen zullen de naam toch associëren met verre reizen en avontuur. Daarom lijkt de naam die Dodge voor zijn nieuwe telg heeft gekozen, wellicht niet zo verkeerd. De Journey houdt het midden tussen een MPV en een SUV, en gaat gekleed in een jas die wel heel erg lijkt op die van de Caliber.

Het interieur van de Journey is echter wat efficiënter ingedeeld. Dodge spreekt van een systeem dat Flip ’n Stow heet, een hippe term om te vertellen dat je de zittingen van de voorstoelen naar voren kunt klappen, waarna er een grote opbergruimte zichtbaar wordt. De Journey is ook handig voor mensen met kinderen. Op de tweede zitrij bevindt zich een kinderzitje dat je een paar centimeter naar voren kunt schuiven, zodat je je kroost altijd onder handbereik hebt. Verder heeft de Journey drie zitrijen, zodat er in totaal zeven zitplaatsen zijn. En ben je eens met een horde kinderen op stap, dan herbergt de Journey meer dan genoeg opbergvakken om de hele horde van koek en zopie te voorzien.

Voor de aandrijving van de Journey heeft Dodge vier- en zescilinder benzinemotoren op stapel staan, alsmede een dieselmotor met directe injectie. Daarbij krijgt de Journey als eerste Amerikaan ooit de beschikking over een automatische DSG-transmissie, met een tweevoudige koppeling. Daarnaast wordt een handgeschakelde zesbak leverbaar. Een standaarduitrusting met onder meer ABS, ESP en zes airbags maakt de boel compleet. In de Verenigde Staten komt de Journey vanaf het eerste kwartaal op de markt, in de uitvoeringen SE, SXT en R/T. In de tweede helft van volgens jaar moeten de verkopen voor Europa op gang komen, maar hoe het leveringsprogramma er hier uit gaat zien, is vooralsnog niet bekend.

De levering in de Verenigde Staten begint in het eerste kwartaal van 2008. Naar verwachting komt de Journey is de tweede helft van 2008 naar Europa. Hoe het leveringsprogramma en de prijzen er dan uit zien is nog niet bekend.

Reacties

Meer van TopGear