(advertorial)

Diep in het hart van je motor doet een verborgen held stil maar bevlogen zijn onmisbare werk. En er is zo veel dat je niet van hem weet…

Zo dacht jij vast dat olie (want daar hebben we het natuurlijk over) ‘gewoon olie’ was. En dat als je er maar voor zorgde dat het motorolie en geen truffel- of zonnebrandolie was die je erin mikte, je wel zo’n beetje goed zat. Niet dus – helemáál niet.

Motor complexer, olie complexer

Je zou namelijk bijna kunnen stellen dat er zo veel soorten motorolie zijn als er motoren zijn. Dat heeft alles te maken met het feit dat motoren steeds complexer zijn geworden. Al bij het ontwikkelen van een motor worden er allerlei eisen gesteld aan de olie die gebruikt moet gaan worden. En dat luistert bijzonder nauw. Zelfs het later bijvullen van een ander soort olie is al een slecht idee en kan leiden tot een onregelmatige loop en extra slijtage van je motor. En dat tot enorme, fatale, noodlottige, funeste, rampzalige, mortale, onherstelbare, dodelijke motorschade aan toe. Met andere woorden: doe maar niet, dus.

Welke olie?

Maar hoe weet je dan welke olie je moet hebben? Daar schiet Liqui Moly, de bekende Duitse fabrikant van oliën en additieven, te hulp. Op www.liqui-moly.nl kun je eenvoudig je merk en model auto invoeren en je krijgt meteen de juiste soort olie voorgeschoteld.

Niet alleen smering

Nog iets dat je vast niet wist: olie is al lang niet meer het ‘simpele’ smeermiddel dat het ooit was. Een moderne olie moet ook je motor schoonhouden en beschermen tegen roest en andere narigheid. Daartoe wordt er van alles aan olie toegevoegd, en de rol van die additieven is inmiddels zó belangrijk geworden, dat een ritje met alleen de basisolie in je motor na een paar kilometer al voorbij zou zijn. Da’s in een auto best vlot, maar om terug te moeten lopen sowieso een roteind.

Gerust hart

Omdat die additieven tegenwoordig dus belangrijker zijn geworden dan de olie zelf (zij bepalen de ware kwaliteit van je olie), is het van het allergrootste belang dat je kunt vertrouwen op de ervaring, kennis en kunde die de fabrikant in jouw olie heeft verwerkt. En is het een hele geruststelling dat je de werking van jouw motor met een gerust hart aan de specialisten van Liqui Moly kunt overlaten. Meer weten? Klik op www.liqui-moly.nl en verbaas jezelf.