Duitse degelijkheid, we hebben het idee dat je de term tegenwoordig steeds minder vaak hoort in de autowereld. Is dat omdat andere auto’s tegenwoordig betrouwbaarder zijn of is het hippe van de alliteratie gewoon weggesleten? Tijd om eens in de cijfertjes te duiken of Duitse degelijkheid anno 2021 nog wel bestaat. Oh, en schroom niet om in de reacties jouw mening te geven over Deutsche Gründlichkeit. Er zijn vast genoeg mensen die er iets van vinden.
Waar komt de term Duitse degelijkheid vandaan?
Zeker vroeger waren er nogal wat automerken die niet alles lekker op de rit hadden. Volgens de stereotypen hadden alle Italiaanse auto’s elektrische problemen en ook met een Franse auto kwam je niet zo ver. Om over Engelse auto’s uit de vorige eeuw maar niet te spreken. De term maandagochtendmodel is in Amerika uitgevonden. We zeggen bewust stereotypen, want het klopt niet altijd. De Peugeot 504 uit de jaren zestig stoomt nu nog vrolijk door in Afrikaanse landen, om maar iets te noemen.
Als je in die tijd toch moest kiezen, dan kon je maar beter voor iets Duits gaan. Waarschijnlijk is de term Duitse degelijkheid ontstaan omdat het op de eerste plek lekker bekt, omdat Duitsers erom bekendstaan (wederom: stereotype) alles grondig aan te willen pakken en omdat het overige spul gewoon minder betrouwbaar was. Overigens zat het destijds ook wel snor met Japanse auto’s en de rijdende bakstenen van Volvo. Uiteraard zijn er genoeg uitzonderingen op de regel.
Hoe zit het tegenwoordig met de Duitse degelijkheid?
Tegenwoordig geven de meeste Duitse auto’s wel het gevoel van kwaliteit. De interieurs steken strak in elkaar en ze gebruiken de juiste materialen. Lange tijd waren Japanse auto’s bijvoorbeeld qua interieurbeleving niet op het niveau van de Duitse auto’s. Het gevoel van Duitse degelijkheid bestaat dus sowieso nog. Al hebben merken uit andere landen het interieurontwerp inmiddels ook wel onder de knie.
Als je kijkt naar de statistieken, dan voeren Duitse merken doorgaans niet de ranglijsten aan. Japanse merken als Toyota, Lexus, Mazda en Suzuki staan vaak hoog in de meeste betrouwbaarheidsonderzoeken, samen met de merken uit Zuid-Korea (Kia en Hyundai). Het Duitse Porsche weet ook vaak een hoge notering te pakken. Belangrijk om te vermelden is dat elk onderzoek zijn eigen criteria hanteert.
In het onderzoek van What Car? staat BMW op de negende plek, Volkswagen op de twintigste plek en vinden we verderop pas Opel, Audi en Mercedes. De Consumentenbond zet Mercedes op 11, BMW op 12, Audi op 20 en Volkswagen op nummer 22. Kijkend naar de cijfers is Duitse degelijkheid dus niet per se nog van toepassing.
Worden er dan überhaupt nog slechte auto’s gemaakt?
Auto’s die vanuit de showroom van ellende uit elkaar vallen, die zijn er doorgaans niet. Je kunt natuurlijk altijd pech hebben. Het feit blijft dat er tegenwoordig ongelofelijk veel dingen op auto’s zitten die kapot kunnen gaan. Wel zijn er auto’s die zichzelf uit de markt prijzen door een te hoge uitstoot. Of auto’s die wel betrouwbaar zijn, maar bijvoorbeeld qua onderstel niet zo fijn zijn. Ook zijn terugroepacties tegenwoordig heel normaal. Dus als er echt iets fout is, dan verhelpen automerken dat.
Moet ik de Duitse auto laten staan?
Zoals we al zeiden: echt ellendige auto’s zijn er niet meer. Sowieso vinden we dat er meer komt kijken bij het uitkiezen van een auto dan de betrouwbaarheid of het verbruik. Je moet de auto ook mooi vinden en tevreden zijn met de afwerking en de ergonomie. Als je een auto wilt die tot in het einde der tijden doorrijdt, dan moet je ergens een oude Toyota Corolla opvissen. Wat vooral belangrijk is, is dat je vooraf goed onderzoek doet. Bijvoorbeeld naar welke motoren voor een model het betrouwbaarst zijn. Kies verstandig, maar luister ook naar je hart.
Rob . heeft op 17 december 2022 geschreven:
Altijd,mij leven lang Opel gereden.Nu nog een Opel Mokka X van 2017 (30.000km) en een Opel Omega 2.2 station met 220.000km.Valt deze al uit elkaar? Nee nog bij lange na niet en zal menig nieuwere auto overleven. Olie verbruiken? Niets. Lekkages? niets Roest? niets. Nog effe doorgaan? En ja ,Duitse degelijkheid dus en goed onderhoud.
Met deze auto rij ik de lange afstanden en zoeft over de weg. Met langen afstanden een verbruik van 1:11,5 lijkt me voor zo’n auto niet al te veel, toch? Dit beestje blijft dus nog wel even met goed onderhoud. Maar rijden met beleid is tegenwoordig niet aan de orde. En dan gaat alles stuk. Ook een Rolls
Maarten heeft op 3 oktober 2021 geschreven:
Altijd gezeur gehad met Opel, Mercedes en Volkswagen. Zelfs roestproblemen! Toyota en Mitsubishi waren prima. En weinigen zullen me geloven, maar mijn Lacia was de fijnste en betrouwbaarste auto. Ook totaal geen roest. Bij 570.000km helaas door een haastige BMW rijder total loss gereden. Ik mis hem nog elkecdag. Mijn huidige Peugeot is alweer redelijk onbetrouwbaar gebleken. Erg irritant voor een hedendaagse auto vind ik.
W202 heeft op 1 oktober 2021 geschreven:
Heh
Nja duiste degelijkheid, is maar wat je zoekt, m’n bmw valt na 19 jaar compleet uitelkaar en geen garage die er aan durft te beginnen, de Mercedes van 21 jaar doet het prima met nog altijd de origine radiator en andere zooi
Nieuwe bus van de zaak..
Ford, euro 6 diesel eerste model, alleen maar gezeik zeer slecht response van de motor, onbekwame garage houder..
Nu een Opel met een Renault motor, perfect ding op de olie lekkage na,
Loop lekker, en is redelijk doordacht. Gevoelsmatig een goede auto met slechte afwerking en budget knopjes 🤣
Chris heeft op 1 oktober 2021 geschreven:
Renault-motoren blijven heel, VAG-motoren vaak niet, die Duitse doodsaaie te dure nep-premiumrommel van VW en Audi moet je dus juist niet kopen.
Frank heeft op 1 oktober 2021 geschreven:
Heb nu 100000 km gereden met een Citroën Jumpy 180 pk diesel. Destijds 3 jaar garantie bijgekocht omdat ik niet zeker was van kwaliteit. Wat blijkt, totaal NUL problemen gehad, heel fijn rijdende auto. Collega s met Vito’s en Transporters praten wel anders over Duitse degelijkheid
Willy heeft op 30 september 2021 geschreven:
Naar mijn weten worden in de goedkopere modellen Mercedes Renault motoren gezet. Het spijt me, maar Franse meuk komt er bij mij echt niet in. En al helemaal geen Renault (Renooit, zoals ik het liefkozend noem).