
Het wil nog niet echt vlotten met de Fiat 500e. Het is een leuke auto, al helemaal in Abarth-vorm. En ja, ze zijn elektrisch, dus je mist wel wat uitlaatgeluid – zeker in de Abarth. Maar objectief gezien zijn ze beter dan ooit. Waarom verkopen ze dan niet? Ze zijn niet goedkoop, net als alle andere auto’s in deze klasse. Als een ware VVD’er besloot Fiat dat probleem eens keihard aan te pakken. En kijk eens aan: dit is de nieuwe Fiat 500 op benzine!
Inderdaad: 500 zonder e. Hoewel de auto sprekend lijkt op de 500e, is het een enorm belangrijke nieuwkomer – en héél goed nieuws. Het is namelijk een hybride 500. Nu is de term ‘hybride’ op meerdere manieren te interpreteren. In dit geval ligt de focus veel minder op het elektrische aspect en meer op de verbrandingsmotor, die wat elektrische assistentie krijgt.
Welke motor heeft de Fiat 500 op benzine dan?
Het gaat om de bekende aandrijflijn die we ook al tegenkwamen in de vorige Fiat 500 Ibrida. Dat betekent een 1,0-liter grote ‘Firefly’-driecilinder met 70 briesende Italiaanse paarden. In de handmatig te bedienen transmissie met zes versnellingen zit een kleine elektrische generator, die ondersteunt bij het wegrijden en accelereren. Wanneer de verbrandingsmotor op z’n inefficiëntst is, helpt de elektromotor mee om het verbruik wat te drukken.

Prestatiecijfers heeft Fiat nog niet gedeeld, maar ze zullen min of meer gelijk zijn aan die van de voorganger. Ter referentie: de vorige 500 sprintte in 13,8 seconden naar de 100 km/u en haalde een topsnelheid van 167 km/u. Belangrijker was – en is – het verbruik van ongeveer 1 op 20. Hopelijk weet Fiat dat cijfer nog iets te verbeteren, anders wordt de belasting in Nederland behoorlijk pittig.
Nog een groot voordeel, naast de prijs
Waar je er wel flink op vooruitgaat met de Fiat 500 op benzine, is het interieur – althans, vergeleken met de oude benzineversie. De nieuwe 500 Ibrida heeft namelijk het interieur van de 500e, en is dus aanzienlijk moderner en luxer. Fiat is overigens niet het enige automerk dat weer deels terugkeert naar benzine. Veel merken doen dat tegenwoordig, omdat de markt er simpelweg nog steeds om vraagt. En juist in dit segment van kleine auto’s is de prijs enorm belangrijk.
Lees ook: Zo rijden mensen (bijna) helemaal gratis een Fiat 500 via een bijzondere constructie
Dat Fiat de 500 Ibrida toevoegt aan het gamma, betekent niet dat ze geen toekomst meer zien in de elektrische variant. Die blijft gewoon leverbaar. Sterker nog: Fiat werkt aan een 500e met een vanafprijs van 20.000 euro. De prijs van de benzine-500 ligt volgens Reuters rond de 17.000 euro, maar in Nederland komt daar nog een stevige BPM-toeslag bij. Mochten beide modellen hier op de markt verschijnen – en er is geen reden waarom dat niet zou gebeuren – dan heb je ineens keuze uit twee Fiat 500’s van rond de 20.000 euro.
Lees ook: Deze (onverwachtse) 10 elektrische auto’s raken de minste actieradius kwijt met 130 op de snelweg
