Elk land heeft zo zijn specialiteit, zeker als het op auto’s aankomt. Duitsland heeft dikke sedans, Zweden heeft veilige stationwagons (zo lang dat duurt), Amerika heeft enorme pick-ups en Italië heeft sportwagens en kleine stijlvolle auto’s. Goed nieuws voor de liefhebber van leuke kleine Italiaanse auto’s (en wie is dat niet?): Fiat komt met een 500 met benzinemotor.

Dat meldt het Italiaanse Autoblog.it. Het is de bedoeling dat in november van dit jaar de bekende fabriek 
in Mirafiori gaat beginnen met de productie van het Italiaanse icoon. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 130.000 exemplaren van de 500 op jaarbasis worden gemaakt. Dat is nodig ook, want op dit moment draait de productiefaciliteit onder zijn capaciteit. Voor de werkgelegenheid is het geweldig nieuws dat de werknemers weer aan de slag kunnen.

Er komt een Fiat 500 hybride

Dat was een van de beweegredenen om de 500 Ibrida (Italiaans voor hybride) te gaan produceren in de Mirafiori-fabriek. Ten eerste die locatie, maar ook de auto zelf. Er is op dit moment een elektrische Fiat 500 – de Fiat 500e – maar die verkoopt bij lange na niet zo goed als zijn voorganger. Dat is natuurlijk niet zo heel erg vreemd, want de vorige 500 op benzine was jarenlang een enorm groot Europees succes, mede dankzij de lage prijs. De markt voor kleine (en dure) elektrische hatchbacks is nu eenmaal veel kleiner.

Fiat 500 Mirafioi fabriek (332) blauw (2025) rechts schuin voor productielijn

Een beetje zuur is dat wel. Want Fiat heeft, net als andere merken in de Stellantis-groep (het concern waartoe Fiat behoort), flink geïnvesteerd in elektrische auto’s. Mede dankzij strenge (Europese) wetgeving moeten ze die wel aanbieden. Het probleem is dat veel landelijke wetgevingen nu de voordelen voor EV’s afschaffen, waardoor de auto met benzinemotor weer populair wordt. De fabrikanten die dus langer hebben vastgehouden aan de benzinemotor profiteren hier tijdelijk van.

Hoe gaat Stellantis dit dan tackelen met de gemiddelde uitstoot met de EU?

De Europese wetgeving is weliswaar ietsje uitgesteld, maar zal alsnog van kracht gaan over een paar jaar. De focus op benzine zal dus uiteindelijk minder worden. Ook laten de verkoopcijfers in Europa zien dat de elektrische auto alsnog toeneemt in populariteit, ondanks het vervallen van subsidies en andere voordelen.

Lees ook: Zo rijden mensen (bijna) helemaal gratis een Fiat 500 via een bijzondere constructie

Op zich is het geen verkeerde keuze voor Fiat om juist de 500 te voorzien van benzinemotor. Ja, er komen nu jaarlijks 130.000 auto’s bij met een verbrandingsmotor, maar een Fiat 500 hybride met milde elektrische ondersteuning zal relatief weinig uitstoten. Daardoor kan Stellantis de gemiddelde uitstoot van de totale vloot relatief laag houden én een fabriek draaiende houden.

7 reacties op “Op deze wijze gaat de Fiat 500 weer een enorm succes worden in Europa (en dus ook in Nederland)”

  1. Dubost stop gewoon eens met die leugens. We worden er allemaal een beetje moe van.

    Ohja en voor jou en je leugenachtige vriendjes: de schade van de Brexit staat op honderdduizenden banen, mega prijsstijgingen, mega personeelstekorten in de zorg en het onderwijs en 1000 miljard aan onherstelbare schade aan de economie. Wat uiteraard door de tegenstanders allang voorspeld was maar het werd door een desinformatiecampagne vanuit Rusland en populistische, machtgeile types overschreeuwd. Doet je dat aan verkiezingen in andere landen denken???

  2. @Mark: ‘Te duur’ is subjectief; onze vorige EV had €17.000 afgeschreven in 5 jaar.
    Keertje nieuwe banden en een nieuwe 12v (!) accu, dat waren de kosten wel.

    Te zwaar is ook relatief. Alle nieuwe auto’s zijn zwaar en SUV’s al helemaal.
    Zelfs een BMW M5 op benzine weegt rond de tweeënhalve ton.
    Onze nieuwe R5 weegt minder dan mijn oude sportieve benzine-auto.

    Langzaam laden is ook met onze 2 vorige EV’s nooit een probleem geweest; ‘s ochtends was ie altijd vol.
    Ik hoef niet snel te laden, als ik maar thuis kom.
    Groot voordeel is wel een eigen laadplek, ik ben de eerste die dat toegeeft.

    Nu lukt het laden ook voor de meesten op straat nog wel, maar die aantallen moeten wel meegroeien met het aantal auto’s. Waar lantarenpalen zijn is meestal ook wel elektriciteit; als je vaker inprikt hoef je ook niet snel of veel te laden. Het net kan zichzelf dan zelfs mooi balanceren.
    In tegenstelling tot een warmtepomp die direct en massaal stroom nodig heeft als het koud is kan een EV gewoon geladen worden wanneer het handig is.

    Dan nog over die schaarste aan grondstoffen: ook benzine komt hier niet spontaan in de achtertuin opborrelen hè. En zelfs op plekken waar de olie dat wel doet is het nog niet automatisch benzine, en is het al helemaal niet vanzelf hier. Ik versjouwde in mijn brandstof-auto per jaar veel meer brandstof dan die hele accu in een EV weegt.

  3. Zogenaamde ‘zeldzame aardmetalen’ zijn niet schaars. En daarnaast zitten die al bijna niet meer in moderne batterijen. Gewicht boeit niet, behalve bij sportauto’s. Ik zie weinig mensen ver weg op vakantie gaan met een 500, dus waarom heeft die een grote batterij nodig?

  4. Er zal in de toekomst best interesse zijn voor e-autos, maar dan moet er wel eerst een batterij revolutie komen. Nu zijn ze simpelweg te duur, te zwaar, te langzaam(laden) En gemaakt van schaarse grondstoffen. Als dat is opgelost dan is elektrisch rijden heus wel okay. En onze regering had natuurlijk kerncentrales moeten bouwen voor al die stroom die nodig is, windenergie en zonnepanelen zijn gewoon te duur voor massale productie. Dat was vanaf het begin al bekend en nu gewoon bewezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear