Als je het heel plat bekijkt, is eigenlijk elke verkeersboete terecht. De grote lijst met regeltjes en de bijhorende sancties is gewoon openbaar en het meeste kun je met je gezonde verstand wel bedenken. De spelregels zijn duidelijk: besluit je de regels te overtreden, dan kun je een boete krijgen. Simpel. Je mag er dus wat van vinden dat er weer flitspalen bijkomen, maar in dit geval is de boete zeer makkelijk te voorkomen. ProRail gaat namelijk meer flitspalen bij spoorwegovergangen plaatsen.

De nieuwe flitspaal maakt een foto als je een spoorwegovergang oversteekt wanneer het rode licht al brandt. De motivatie van ProRail is duidelijk: ‘Het moet duidelijk worden voor alle weggebruikers dat wachten voor het rode licht het verschil kan maken tussen wel of niet thuiskomen. Veilig gedrag redt mensenlevens.’ De nieuwe palen zijn geen overbodige luxe: het aantal dodelijke slachtoffers bij spoorwegovergangen steeg vorig jaar.

Vorig jaar de eerste flitspalen bij spoorwegovergangen

Vorig jaar plaatste ProRail de eerste flitspalen al en gaat nu verder met een nieuwe paal in Almelo. In Duiven en Zevenaar zijn bij twee overwegen flitscamera’s geplaatst. De handhaving start daar op 27 januari. Daarnaast is in Groningen een flitscamera geplaatst en gaat dat ook nog gebeuren in Borne en Twello. In totaal moeten er 40 camera’s komen bij spoorwegovergangen door heel Nederland.

Lees meer: Wanneer is het mistachterlicht verplicht en hoe hoog is de boete?

De camera’s bij de spoorwegovergang zijn net even anders dan die bij verkeerslichten. Het systeem analyseert de beelden en slaat bij een mogelijke overtreding de beelden op. De camerabeelden worden vervolgens bekeken door boa’s. Is er een kenteken zichtbaar, dan stuurt het CJIB een boete. Fietsers kunnen dus geen boete krijgen. Hopelijk is deze waarschuwing voor de flitspalen bij spoorwegovergangen genoeg om je te laten stoppen de volgende keer.

Reacties

  • EC Dubost heeft op 16 januari 2025 geschreven:

    Het overgrote deel is gewoon gegraai en heeft niets met verkeersveiligheid te maken. Voor deze maak ik een uitzondering.

    Reageer
  • Canon-Eye heeft op 16 januari 2025 geschreven:

    Die “Lees ook”-verwijzing naar “Wanneer is het mistachterlicht verplicht en hoe hoog is de boete?” is misleidend.
    Het (voeren van het) mistachterlicht is namelijk NOOIT VERPLICHT!
    Er zijn alleen regels die aangeven wanneer het is TOEGESTAAN, maar dat is toch iets fundamenteel anders.

    Reageer
  • Biuk heeft op 16 januari 2025 geschreven:

    Wat een onzin, een boete is altijd terecht pfffffff.
    Zouden de regels misschien niet heel suf zijn???
    Ik rij met mn motor altijd te hard maar nooit onverantwoord, 100 km pu op een snelweg als t niet druk is is veilig??? Of betutteling
    30 km in de stad overal is veiliger dan 50 pffff
    Denk dat t allemaal wel meevalt, als je maar een beetje rekening houdt met je medemens

    Maar alles zo begrenzen dat niemand meer zin heeft om te rijden lijkt me wat overdreven

    • Jan Barnier heeft op 16 januari 2025 geschreven:

      Beetje vreemde stellingname dat een bekeuring altijd terecht is.
      Ik heb in mijn mobiele leven nog NOOIT een bekeuring gehad omdat ik er voor koos om te hard te rijden….en toch heb er wel een aantal gehad…gewoon omdat je met het verkeer meerijdt, of een bord mist….

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear