
‘Wat er niet op zit, kan ook niet stuk’, hoor je mensen weleens zeggen over hun simpele blik. Dit blijkt de waarheid als een koe (koega?), als je soms kijkt naar de klachten bij moderne voertuigen. Neem de bestverkochte plug-in hybride van Europa: de pre-facelift Ford Kuga. Dus niet de vernieuwde versie. Deze PHEV’s hebben zowel een benzinemotor als een elektromotor, een benzinetank en een grote accu, plus een laadklep en een benzineklep. Als er zoveel op en aan zit, dan gaat er weleens iets stuk.
In dit geval is het de accu van de Ford Kuga de boosdoener. Tijdens het laden kan er kortsluiting ontstaan. Klinkt gek, maar dat wil je liever niet. Daarom adviseert Ford om de PHEV niet op te laden totdat ze alle auto’s hebben kunnen fiksen. Dit betekent dat de eigenaren een hogere benzinerekening hebben, omdat ze niet hun auto op de oprit voor 25 cent per kWh konden laden. Ford biedt de bestuurders daarom compensatie voor de hogere brandstofrekening.
De eigenaren krijgen 120 euro van Ford voor de extra brandstofkosten. Volgens juridisch dienstverlener DAS vinden een hoop mensen dit niet genoeg: ‘Voor veel eigenaren is dit bedrag ontoereikend, gezien de extra brandstofkosten die zij hebben moeten maken doordat zij hun voertuigen niet elektrisch konden opladen.’ En juridisch gezien is de auto nooit rechtstreeks verkocht door Ford, maar door een dealer. Dus de dealer moet de klanten voorzien van extra benzinegeld.
Overigens meldt Ford aan TopGear dat de terugroepactie sinds vorige week in volle gang is. Er wordt software geïnstalleerd die de accu’s in de gaten houdt en vroegtijdig een melding geeft als er kans is op kortsluiting. Op dat moment mag je met de Kuga terug naar de dealer voor een nieuwe accu. Je krijgt dus niet automatisch een nieuwe batterij. De klacht zou bij te weinig auto’s voorkomen om preventief alles te vervangen, meent Ford.
Is de Ford Kuga niet de nieuwe politieauto?
Lees ook: Hoe rijdt de burgerversie van de nieuwe auto van de politie? Ford Kuga review
Als je hebt opgelet, weet je dat de Nederlandse politie de komende tijd de Mercedes B-klasse inruilt en daarvoor een BMW X1 of een Ford Kuga voor terugkrijgt. Krijgt de politie dan ook 120 euro gecompenseerd? Nee, want dat is dus de vernieuwde versie. En nog belangrijker: de politie rijdt niet de plug-in hybride. Onze agenten rijden in een aandrijflijn die in Nederland niet verkocht wordt; de hybride zonder stekker. Deze wint alleen energie terug tijdens het remmen. Voor de politie dus geen probleem.
Lees ook: De oninteressante reden waarom de bestverkochte PHEV van Nederland een dubbele antenne heeft
