Vijftig jaar geleden introduceerde sleutelheld Carroll Shelby op de New York Auto Show de legendarische, achterbandenhatende Shelby Cobra. Een prachtige mijlpaal, die dit jaar op dezelfde autoshow uitbundig gevierd zal worden met de Shelby 1000: een Ford Mustang met, jawel, 1.000 pk.

Ongeveer dan. De straatversie van deze opper-‘Stang levert om precies te zijn 963 pk, de nóg meer hardcore race-uitvoering een ziekelijke 1.114 pk. Om dit te bereiken pakten een stel met olie besmeurde beulen de Shelby GT500 bij zijn lurven, stripten ze zijn 5,4-liter grote V8 tot het kale motorblok en vervingen alles wat niet sterk genoeg was om het dubbele vermogen aan te kunnen.

Voorzien van genoeg koeling, een versterkte Tremec-versnellingsbak, een nieuw Borla-uitlaatsysteem en naar keuze een supercharger van Kenne Bell (3,6 liter) of Whipple (4,0 liter) bouwden ze het monster terug in de Shelby Mustang, die tevens een herzien onderstel en meer potente remmen kreeg toegewezen. Shelby-klanten vroegen verder om een ‘bescheiden uiterlijk’ – echt waar – dus staat er nu een allesverpletterende Mustang die er dik, maar niet eens overdreven schreeuwerig uitziet.

Er worden slechts vijftig Shelby 1000’s geproduceerd, en ze kosten zo’n 200.000 dollar per stuk. Oftewel: droom je van dit soort geweld, dan kun je eigenlijk beter een gewone Mustang kopen en ‘m zelf opvoeren.

Reacties

Meer van TopGear