Omdat wij weten hoezeer jullie ons benijden om onze baan, riepen we jullie onlangs op om een recensie-of-andersoortig-verhaal over Forza Motorsport 4 te schrijven – je weet wel, die nieuwe, té coole Xbox-racegame. Degene met het beste stukje zou een dag als heuse TopGear-redacteur met ons mogen meelopen.

Allereerst: iedereen bedankt voor het meedoen. Na het grondig doorspitten van de verhalen die we ontvingen, is het met gepaste vreugde dat we jullie mededelen dat onze beschonken deskundige jury een winnaar gevonden heeft. Het is niemand minder dan:

Hannes Kaesteker uit Affligem (B)

Hij schreef onderstaand epistel waarin hij niet alleen zijn dagelijkse dagdromen over de Nürburgring verwerkte, maar ook een aantal zinnige woorden over het spel wist te zeggen. Hannes, gefeliciteerd – je hoort van ons zodra het wat beter weer is en we met een mooie bolide op stap gaan!
 

Een visueel feestje

 

Bergwerk. Een rookpluim, veel gekrijs van banden en een schreeuwerige V10 in de oren. Bam! Bij 9.000 tpm opgeschakeld en het gehuil herneemt. Zo lang mogelijk vol gas richting Steilstrecke, en vervolgens Karussell. Met een kanariegele LFA schiet ik over de Nordschleife als in een droom. Nee, wacht…
 
Back to life, back to reality. Het nummer van Soul 2 Soul zal nog een weekendje blijven hangen. Hier zit ik dan, in een Yaris, vrijdagmiddag in de file op de ring rond Brussel, dagdromend van een Lexus. Een Lexus! Straks zal die droom virtueel in vervulling gaan, Forza 4 ligt thuis op mij te wachten.
 
Veel speluren, credits en Ringrondes later weet ik al het essentiële van de bestaande autowereld. De ‘boekskes’ hoeven mij niks meer te vertellen over de wagens in dit spel, binnenkort heb ik ze allemaal gereden!
 
Forza 4 is grafisch prachtig, een mooie stap voorwaarts ten opzichte van editie 3. In AutoVista is het detailniveau zelfs absurd, in combinatie met ludieke commentaar van JC is dit daardoor één van de meest verrassend geslaagde features in het spel (met een sexy stem als die van Lee McKenzie was het misschien nog beter geweest). Het geluid van de wagens is trouwens realistischer dan in GranTurismo 5.
 

Een ander schitterend onderdeel van Forza 4 is Rivals, waar je iemand, bij voorkeur één van je maten, zijn eer verpulvert door zijn vorige prestaties te verbeteren. Er zijn veel credits mee gemoeid en de vernedering maakt het des te plezieriger. De Career-modus is sterk verbeterd, maar daar spendeer je weinig van je tijd. Online zijn je opties immers legio, gaande van een potje voetbal tot multiklasse races. Forza 4 is verslavend, maar plots herinner je dat grappige dieseltje op de oprit. Tijd voor een ritje!

 

Reacties