
Jullie lezen TopGear, dus de kans is groot dat jullie zelf ook een leuke, snelle en vooral interessante auto hebben. Of er geregeld naar kijken. Bij het zoeken op vele autoverkoopsites zie je diverse termen vaak voorbij komen. Eentje ervan is die van ‘full options’. Het is een fenomeen dat je geregeld tegenkomt. Mensen hechten er dus waarde aan, of het nu de verkoper of kopers zijn.
Maar omtrent opties in het algemeen en full options zijn er nogal wat mythes. Want ondanks dat we de term veelvuldig tegenkomen in advertenties, is er bijna geen auto die daadwerkelijk full options is. Kortom, we duiken in de wondere wereld van de opties. Waarom de full options onzin is en waarom het eigenlijk niet zo heel erg boeiend is.
Het is fysiek onmogelijk om alle opties aan te vinken
Open maar eens een willekeurige configurator. Zeker bij de Duitse luxemerken zijn de mogelijkheden oneindig. In sommige gevallen heb je niet alleen keuze uit een optie die beter is dan standaard. Neem bijvoorbeeld de stoelen. De standaardstoel kun je dan upgraden naar een comfort- of sportstoel. Maar beide is niet mogelijk. BMW 7-serie (E38) eigenaren zullen zeggen dat het met de ‘Contourstoelen’ wel mogelijk was, maar dat is een uitzondering.
De ene optie sluit de andere uit
Daar op voortbordurend, als je een bepaalde optie kiest, kun je sommige andere opties niet meer kiezen. Neem Porsche bijvoorbeeld. Als je bij de 911 de schaalstoelen kiest, dan kun je niet meer kiezen voor stoelventilatie. Full options is dan niet meer mogelijk, omdat dat alleen kan bij de reguliere sportstoelen. Dus eigenlijk alleen al hierdoor is de term full options bijna altijd een holle frase bij advertenties. Het kan immers niet.

Er zijn soms heel erg veel opties
En weer komen we bij Duitse merken uit. Want die hebben er een sport van gemaakt om zo mogelijk opties aan te bieden. Zeker als het gaat om een Mercedes S-Klasse of Porsche 911 zijn er weinig eigenaren die werkelijk alle mogelijke functies aanvinken. Zo kun je bij een 911 ervoor kiezen om de afdekklep van de zekeringkast te laten bekleden in leer voor 400 euro. Heel erg grappig, maar we moeten nog een 911 tegenkomen met die optie.
Aftermarket upgrades zijn soms beter
Stel, je hebt een auto met een sportonderstel en grotere wielen. Als je van sportief rijden houdt, zijn dat hele prettige opties. Maar als je dat prettig vindt, kun je misschien beter achteraf een schroefset of verlagingsset monteren. Ook zijn sommige aftermarket wielen aanzienlijk beter (lichter, sterker) dan wat de fabrikant aanbiedt. Dus soms is het juist handig als bepaalde opties er níet op zitten, zodat je zelf iets kunt plaatsen. Dit geldt ook voor audio: aftermarket kun je véél betere kwaliteit krijgen.

Individuele opties
Niet alleen bij Duitse merken, maar ook de Italiaanse en Britse luxemerken doen dit heel erg veel. Elk merk heeft tegenwoordig een programma waarbij je de auto helemaal naar wens kunt aankleden. In principe zijn het gewoon opties, maar dan specifiek voor jou. Dus babyblauwe gordels en goud omrande ventieldopjes? Als je voldoende geld meeneemt, kan het geregeld worden.
Zijn opties wel zo belangrijk?
Auto’s zijn tegenwoordig al heel erg compleet. Items als elektrische ramen rondom, airco, navigatie, centrale deurvergrendeling en cruisecontrol zijn meestal wel aanwezig. Misschien dat je nog een leuke kleur, een schuifdakje en een setje leuke wielen wenst, maar echt nodig zijn de opties niet. Met andere woorden: de toegevoegde waarde is veel minder groot dan dat het vroeger was. Je ziet het ook aan opties die uitgefaseerd worden, zoals Night Vision en vingerscanners. Het is duur, niemand bestelde het en de toegevoegde waarde was nul.
Opties zijn er voor de fabrikant, niet voor jou (ja, echt)
Autofabrikanten willen geld verdienen, zo simpel is het. Met opties kunnen marges vergroot worden. Want de kostprijs van de opties is heel erg laag, terwijl de vraagprijs ervan heel erg hoog is. Dus als je alle opties aanvinkt, zal de fabrikant alleen maar meer geld aan je verdienen. Nu is dat helemaal niet erg, we zijn immers geen communisten, maar als je zoveel mogelijk waar voor je geld neemt, moet je eigenlijk zo min mogelijk opties aanvinken. Het platform en de aandrijflijn zijn verreweg het kostbaarst en die krijg je bij een standaardmodel ook.
Andere modellen komen in zicht
En tot slot misschien wel de grootste reden waarom full options zonde is: je kan zoveel meer voor je geld krijgen. Als je op een Audi A5 alle opties aanvinkt, kom je in de buurt van de prijs van een Audi S5. Natuurlijk, die S5 is dan standaard, maar je hebt dan wel een dikkere motor met meer power, ander onderstel en vierwielaandrijving. Je moet dus even bij jezelf afvragen: wil je heel erg veel opties, of ga je dan liever voor een duurder model.

Betrouwbaarheid
We dachten klaar te zijn, maar nee hoor. We hebben er nog eentje voor je en dat is betrouwbaarheid. Bijna alle opties die op een auto zitten, kunnen ook kapot. Zeker als het elektronica betreft. Een unit voor de adaptieve cruisecontrol op een Volkswagen Passat kost 2.000 euro exclusief montage. Gewone cruisecontrol blijft het altijd tot in lengte van dagen werken. Een panoramadak is complex en kan lekker. Vierwielbesturing, luchtvering, rijhulpsystemen: het kan allemaal kapot en is duur om te repareren.
Conclusie
Kortom, de term ‘full options’ is net zo veelzeggend als ‘keihard aanpakken’ of ‘we gaan ermee aan de slag’. We snappen de bedoeling, maar het komt in principe bijna niet voor. Daarbij kun je je afvragen in hoeverre veel opties een toegevoegde waarde hebben. Maar ja, als je kijkt naar de prijzen van nieuwe en gebruikte auto’s met veel opties, dan zien we dat die relatief gezien altijd heel erg hoog zijn.
Dus je kan het ook anders zien: als je niet zoveel waarde hecht aan dure opties, ben je flink goedkoper uit. Uiteraard mag je het hartgrondig met ons oneens zijn. Of eens. We zijn ook absoluut benieuwd naar jouw mening en ervaring betreft ‘full options’ of bijzondere opties. Laat het weten in de commentsectie en wie weet sta jij volgende keer in het TopGear Magazine!
Er zitten tegenwoordig teveel opties op auto’s. Ik wil auto’s rijden, green computers… Airco, cruise control (niet adaptief!), elektrische ramen en een manier om muziek van mijn telefoon over de speakers te gooien, dan ben ik tevreden.
Oh ja, en een handbak. Automaat lijkt steeds meer de standaard te worden, dus zal ik de handbak maar als een optie beschouwen?
Ik interpreteer ‘Full options’ altijd als ‘Alles wat je wilt zit er wel op’ en tot een jaar of 10 geleden wilde je dat ook wel. Ja, het kan stuk, maar zolang het werkt kun je ervan genieten.
Ik heb nu een auto waarbij dat er niet bijstond en dat was nu een voordeel. Geen lane assist en andere rariteiten, gewoon auto met een buttload aan vermogen.
Enne.. om geen open danke te nemen omdat het misschien wel ooit kan gaan lekken is wel echt heel erg lafjes hoor. Laten jullie de auto altijd op de oprit staan om te voorkomen dat je tol moet betalen op de Autoroute? Ik mag hopen van niet.