Mercedes is een merk waarvan het aanbod constant wisselt. De laatste tijd komen er vooral berichten voorbij dat er modellen uitgaan. Dit betekent dat een auto die je nu kunt kopen, straks niet meer kunt kopen. Ook komt er geen model voor in de plaats. Er zijn diverse redenen waarom een bepaald model niet slaagt. Dat hoeft niet directe betekenen dat het model niet goed was, maar dat de tijd en omstandigheden niet ideaal waren.

Daarom kijken we voor vandaag naar acht Mercedessen die niet succesvol bleken. Daarbij proberen we twee vragen te beantwoorden. Ten eerste: wat ging er nu mis voor het model? En wat was eigenlijk best wel goed? Daarnaast kijken we welke versie je moet hebben en wat die eigenlijk kost. En het mooie is: dat valt anno 2025 heel erg mee. Overigens had het lijstje met gemak langer kunnen zijn, dus als je zelf nog leuke toevoegingen hebt, laat het weten in de comments!

Mercedes R-klasse (W251)

Wat ging er mis en wat was er stiekem toch goed aan?

Mercedes zag ruimte voor enkele grote luxe auto’s die geen S-Klasse waren. Naast de ML kwamen daar de GL en R-klasse bij. Al die auto’s staan op hetzelfde platform. De R-klasse was een soort MPV op een crossover-chassis. Hij was duur, onzuinig, groot, maar je had niet de stoere looks van een SUV. Dus kochten mensen hem niet. Maar de R-klasse was (en is) briljant, want weinig auto’s zijn zo ruim en relaxed als deze. Dit rijdt niet als een busje, maar als een enorme slee.

Welke uitvoering moet ik hebben en wat kost die tegenwoordig?

Dat is een beetje een lastige, want ze zijn allemaal vreselijk duur om rijdend te houden. De V8’s zijn niet zuinig, maar ook niet echt snel. Er was een R 63, waarvan het idee leuker is dan de uitwerking. Tip, ga voor een zo recent mogelijke diesel zoals de R300 CDI met lange wielbasis (Euro 5) en zet hem alleen tijdens de vakantiemaanden op kenteken. Dan blijft de MRB beperkt. Met zo’n diesel haal je ook wel 200 km/u op de Autobahn, maar is het verbruik niet meteen 1 op 2.

Mercedes X-klasse (W470)

Wat ging er mis en wat was er stiekem toch goed aan?

De Mercedes X-klasse was een Nissan Navarra met een Mercedes-logo en daar trapte men destijds niet in. Wat er mis is met Japanse techniek aangekleed met Mercedes styling weten we niet. De X-klasse was op zich prima vergelijkbaar met een VW Amarok. Een positief punt van de X-klasse is diens styling, het is nog altijd een frisse en voorname verschijning. En laten we eerlijk zijn: een G-klasse rijdt ook best crappy. Dit is niet noemenswaardig meer of minder.

Welke uitvoering moet ik hebben en wat kost die tegenwoordig?

Ga zoeken naar een X 350 d. Dat is namelijk een X-klasse met een motor en transmissie van Mercedes. Het is dan ook meteen de dikke sjaak: een 3,0-liter V6 diesel met 255 pk en 550 Nm. Voor 25.000 euro heb je er al eentje in Nederland. Dat is dan nog een relatief jong exemplaar met weinig kilometers die nieuw aanzienlijk duurder was. Kale viercilinders vind je voor rond de 15.000 euro. Waarschijnlijk is de consument gewoon vergeten dat dit gebruikt te koop is.

CLC-klasse (CL203)

Wat ging er mis en wat was er stiekem toch goed aan?

De Mercedes CLC is een doorontwikkeling van de C-klasse sportcoupé. Dat was het antwoord van Mercedes op de 3-serie Compact (ook al geen succes). De CLC kreeg het uiterlijk en de neus mee van de 204-generatie C-klasse, maar was eigenlijk nog een oudje (203-generatie). De autojournalisten spraken er schande van. Maar eigenlijk is het anno 2025 best een geinig model. Hij ziet er nog steeds eigenzinnig uit. En hoe vaak vind je nog een compacte achterwielaandrijver voor een zacht prijsje?

Welke uitvoering moet ik hebben en wat kost die tegenwoordig?

Zoek een CLC met een V6. Die klinken gewoon lekker deur en hebben relatie gezien een hoge topsnelheid. De CLC 230 (204 pk) is prima, maar de CLC 350 is het leukst. Niemand verwacht dat die zo snel zijn. Ook klinkt die motor erg goed. Ondanks het compacte formaat, de krachtige motor en de aanwezigheid van een AMG-sportpakket is het niet echt een sportieve auto, maar juist een relaxte en snelle cruiser. Een typische Mercedes dus. Een net exemplaar zit zo rond de 10.000 euro.

Mercedes EQC (N293)

Wat ging er mis en wat was er stiekem toch goed aan?

De Mercedes EQC was een van de eerste Tesla-alternatieven, samen met de Audi e-tron en Jaguar I-Pace. De laadtijden waren niet denderend, evenals de actieradius. Ook is de EQC niet dynamisch of snel. Maar eigenlijk maakt dat de auto zo interessant. Het is namelijk een grote familiecrossover, geen auto om een Nürburgring record scherper te stellen. Ook prettig is dat het elektrische aspect niet nadrukkelijk aanwezig is. Het is gewoon een Mercedes, die je toevallig moet laden met een stekker


Welke uitvoering moet ik hebben en wat kost die tegenwoordig?

Er is er maar eentje, de EQC 400. Er zijn wel een paar verschillende uitvoeringen. Echt kale uitvoeringen zijn er niet, gelukkig. Qua prijs beginnen ze nu onder de 30 mille te kruipen. Dat is natuurlijk veel geld, maar voor een relatief moderne Mercedes is het weinig geld. Allemaal hebben ze de 80 kWh-accu waarmee je 417 kilometer moet kunnen halen. De EQC is dus duurder dan Audi e-tron 50 quattro, maar komt op verder op een volle lading.

Mercedes Vaneo (W414)

Wat ging er mis en wat was er stiekem toch goed aan?

Eigenlijk was er helemaal niets goed aan. De Vaneo is typisch zo’n bedrijfsauto waar ze een personenversie van maken. Het eisenpakket van die twee doeleinden licht heel erg ver uit elkaar. Dus qua comfort, prestaties en dergelijke moet je er niet te veel van verwachten. Maar dat maakt ook niets uit. Je koopt een Vaneo omdat je helemaal niets met auto’s hebt, maar wel zoveel mogelijk ruimte voor zo min mogelijk geld wenst. Zie het als een Dacia Logan MCV voor mensen met een huurhuis in Blaricum.

Welke uitvoering moet ik hebben en wat kost die tegenwoordig?

Iets met een benzinemotor en een airco. Dat laatste wil je, want deze rijdende vissenkom kan héél erg warm worden in de zomer. Voor 2.500 euro heb je een Vaneo 1.6 met 102 pk en airco. Prima. De benzinemotoren zijn allemaal traag, alhoewel het typische langeslagmotoren zijn, dus met redelijk wat koppel onderin waardoor de Vaneo minder traag aanvoelt als ie is. Mocht ie niet zo lekker schakelen: maak je geen zorgen, ze schakelen allemaal beroerd. Let wel op roest trouwens.

Mercedes GLK (X204)

Wat ging er mis en wat was er stiekem toch goed aan?

De Mercedes GLK probeerde twee vliegen te vangen met een klap en faalde. In Europa moest het een zakenauto en gezinsauto zijn. In de VS de typische auto voor de vrouw voor erbij. Het grote probleem was dat de styling beide partijen niet aansprak. In deze klasse wilde men de Volvo XC60 en Audi Q5. Maar dat exterieurdesign is juist zo gaaf en maakt de auto uniek. En tijdloos.

Welke uitvoering moet ik hebben en wat kost die tegenwoordig?

Het is niet echt een dynamische auto en ook niet echt luxe auto. Het is nu een stoer gebruiksvoorwerp. Mocht je Subaru Forester te oud worden, is dit een leuk alternatief. Het verschil tussen de viercilinders en zescilinders is niet heel erg groot, dus doe jezelf een plezier en pak een GLK 320 CDI of GLK 350. Die vind je voor zo rond de 10.000 euro met twee ton op de klok. Sowieso ga je deze auto op de zaak zetten, het zijn ideale youngtimers.

Mercedes CLS (C219)

Mercedes CLS 280 (C257) rood (2009) zijkant links schuin voor

Wat ging er mis en wat was er stiekem toch goed aan?

Er ging eigenlijk helemaal niets mis. De eerste generatie creëerden een compleet nieuw marktsegment (dat Japanse automerken al in de jaren ’90 hadden ontdekt, maar dat terzijde). De CLS had een enorme grandeur en voorname uitstraling. Het ging vooral mis bij de laatste generatie, die visueel minder onderscheidend was (en interne concurrentie van de AMG GT 4 Door had). Het voordeel is dat een CLS technisch een degelijke E-klasse is en eruit ziet als een exoot.

Welke uitvoering moet ik hebben en wat kost die tegenwoordig?

Iets met een V6 is altijd goed. Tip: probeer de sportieve modellen te ontwijken. Ook alle kleuren als zwart, zilver, wit en grijs: links laten liggen. Een CLS moet een kleur hebben, het liefst voor het exterieur en ook iets origineels voor het interieur. De auto kan het prima hebben. Voor 8 mille vind je een eerste generatie CLS 350 in redelijk goede conditie. Meer heb je niet nodig.

Mercedes SLC (R172)

Wat ging er mis en wat was er stiekem toch goed aan?

Eigenlijk was het niets meer of minder dan een opgeflufte SLK. Dat model verkocht niet al te best meer, dus probeerde Mercedes de auto een nieuwe injectie te geven met een nieuwe look en een nieuw topmodel, de Mercedes-AMG SL 43. Juist, het enige dat goed was aan de SLK, die monsterlijke V8, werd afgedankt. Maar nu, een paar jaar later, zijn het prima occasions die er nog steeds prima uitzien. Het zijn niet heel erg sportieve auto’s, maar wel lekkere toercabrio’s.

Welke uitvoering moet ik hebben en wat kost die tegenwoordig?

In principe moet je gewoon lekker voor de SLC 200 gaan. Die heeft met 184 pk voldoende power. Het zijn geen enorm zware auto’s en de techniek is niet echt exotisch. Het is gewoon een C-klasse aandrijflijn. Dus je hoeft ook niet bang te zijn voor hoge kilometerstanden. Een nette SLC 200 vind je al voor 20.000 euro, wat voor zo’n modern uitziende Mercedes-sportwagen niet veel geld is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *