Op dit moment zijn de brandstofprijzen verrassend laag. Daar zijn legio redenen voor, maar het doet er niets aan af dat Nederland altijd in de top meedoet als het gaat om dure brandstof, zelfs nu de accijnskorting in Nederland blijft in 2025. Door jou, de consument die toch wel moet rijden. Vandaag kijken we of goedkoop tanken in Duitsland een optie is. Spoiler alert: ja, het loont heel erg snel.

Wat kost een liter benzine in Duitsland?

De brandstofprijzen in Duitsland zijn zeer aangenaam. De gemiddelde prijs voor een liter benzine E10 is 1,68 euro. Als je een beetje gaat zoeken naar een onbemande pomp op een industrieterrein, kan het vele malen lager uitvallen. De goedkoopste pompstations hanteren prijzen van 1,52 euro. Dat is flink goedkoper dan de adviesprijs in Nederland (1.93 euro per liter)

Wanneer is de benzine in Duitsland het goedkoopst?

Ook daar hebben we een antwoord op. Dankzij de Duitse evenknie van de ANWB (de ADAC) kunnen we zeggen dat het rond etenstijd is. Het ADAC heeft er onderzoek naar gedaan en concludeerde dat de prijzen tussen 18:00 en 19:00 uur erg laag waren, evenals tussen 20:00 en 22:00 uur. Dus als je goedkoop wil tanken in Duitsland, houd deze tijden even aan.

Lees ook: Is het goedkoper om in Nederland in de ochtend te tanken?

BMW 3-serie tanken tankstation Duitsland

Waar is tanken in Duitsland het goedkoopst?

Grofweg kun je de tankstations in drie categorieën indelen. De duurste zijn – net als in Nederland – direct aan de Autobahn. Als je echter op doorreis bent, is het wel zo makkelijk. Let op, de prijzen zijn stevig langs de snelweg: zo’n 2,37 euro per liter. Als je op de Autobahn bent, zoek dan naar een Autohof. Deze liggen maar een klein stukje van de snelweg en daar kun je tanken tegen een veel lagere prijs. Daarnaast zijn er vaak restaurants en soms zelfs een hotel aanwezig.

Het goedkoopst kun je echter tanken in de buitenwijken of aan de Landstrasses. Dat hoeven niet noodzakelijkerwijs onbemande pompen te zijn zoals in Nederland. In Duitsland zie je nog relatief veel winkeltjes met autoaccessoires, tijdschriften (en lectuur), plus de nodige verslavende middelen zoals alcohol en tabak. Vergeet niet netjes bitte te zeggen.

BMW 330d Touring (F31) tankstation Duitsland zijkant

Welke benzine kun je tanken in Duitsland?

Je kan in Duitsland meerdere soorten benzine tanken dan in Nederland. In ons land heb je – over het algemeen gesproken Euro 95 (E10) en Euro 98 (E5). Dan is er diesel en eventueel een premium diesel. En soms ook HVO100. In Duitsland hebben ze die varianten ook, plus meer. Het is goed om te weten dat gewone Euro 95-benzine in Duitsland Super genoemd wordt. Deze is er in twee varianten: E10 en E5. De ‘E’ staat voor ethanol. In E10 zit 10 procent ethanol, in E5 is dat (minder dan) 5 procent.

Wat is E5 benzine in Duitsland? En is E10 hetzelfde?

Het zogenoemde octaangetal in E5 en E10 is hetzelfde. Het verschil is dat er in E5 minder dan 5 procent ethanol zit. De E10 is precies hetzelfde als wat je in Nederland krijgt als je er E10 in gooit. Dus 90 procent benzine en 10 procent ethanol. Als jij in Nederland E10 tankt, dan kun je dat in Duitsland ook. Als je in Nederland E5 wilt tanken, dan moet je gelijk Euro 98 tanken. In Duitsland hebben ze dus ook een light-variant.

Duitsland brandstofprijzen bord

En wat is E100 en E102 dan? En wat als je het per ongeluk tankt?

In Duitsland kun je bij veel brandstofpompen ook benzine met het cijfertje 100 of zelfs 102 krijgen. Dat is benzine met een nog hoger octaangetal dan Super Plus. Deze brandstof is perfect voor hele oude motoren of getunede motoren. Als je per ongeluk 100 of 102 hebt getankt in je ‘normale’ auto, dan kan dat geen kwaad. Er zijn zelfs auto’s die er beter van lopen, maar vaak zit dit ook een beetje tussen de oren.

Tanken in Duitsland vlak over de grens: verstandig?

Er zijn genoeg tankstations in de buurt van de grens die goede zaken doen. Het is aanzienlijk goedkoper. Het verschil tussen de prijzen langs de snelweg (in Nederland) en Autobahn (Duitsland) zijn vrij klein, dus daar hoef je het niet voor te doen. De grootste verschillen zie je bij de kleine tankstations in dorpjes. Duitsers zijn ook niet gek, dus als er een lading Nederlanders standaard elke avond in de rij staat om de tanken, kan de prijs wel ietsje hoger. Het kan dus soms lonen om net even 10 kilometer verder te rijden.

Kuster Oil Duitsland over de grens goedkoop tanken

Is goedkoop tanken in Duitsland de moeite waard?

Dat hangt er helemaal van af waar je woont. Als je in Hoek van Holland woont, zul je een eind moeten rijden, vanuit Den Helder eveneens. Je zult immers brandstof verbranden terwijl je naar Duitsland rijdt en ook op de terugweg verstook je de nodige peut. Tip: combineer het met boodschappen doen, want die zijn ook aanzienlijk goedkoper. Of koop even een nieuwe keuken voor de gein.

Alfa Romeo 159 Sportwagon Aral tanksttion Duitsland

Tip: download de app van Clever Tanken of de app van Mehr Tanken. Deze houden nauwgezet bij wat de actuele brandstofprijzen zijn. Zo kun je zie zien of je net over de grens kunt tanken of beter iets verder moet gaan rijden voor een betere prijs. En dan kun je zien of het de moeite waard is om een klein stukje om te rijden, of dat je beter gewoon in de buurt kunt tanken.

Lees ook: Brandstofprijzen in Duitsland dalen stevig, wanneer volgt Nederland?

Hoeveel benzine mag ik meenemen?

Je mag 240 liter benzine over de grens halen als je goedkoop gaat tanken in Duitsland, maar je mag het niet in één container stoppen. In Nederland mag je de benzine ervoeren in degelijke jerrycans van maximaal 60 liter per stuk zit. En als de lading maar goed is vastgezet. Maar er hangt je wel een andere kostenpost boven het hoofd: een naheffing van de Belastingdienst.

Officieel moet je, als je meer dan 10 liter reservebrandstof in het buitenland haalt, gewoon Nederlandse accijnzen betalen. Mocht je dus staande worden gehouden, dan kun je nog een brief met een naheffing van de Belastingdienst krijgen. Je betaalt dan accijnzen over de brandstof die je achter in de auto hebt liggen, niet over wat er in de tank zit.

Conclusie goedkoop tanken in Duitsland

Kortom, heeft het een beetje zin om te tanken in Duitsland? Dat hangt af van de afstand van jouw woonplaats tot Duitsland. Daarnaast is het verstandig om de prijzen goed in de goed te houden voordat je vertrekt. Er is geen sprake meer van de enorme prijsverschillen die we enkele jaren geleden hadden. Combineer het met een dagje uit, wat boodschappen doen, Schnitzeltje eten en dan de auto volgooien met voordelige peut.

Reacties

  • WillemS heeft op 3 september 2024 geschreven:

    Handig is ook de “clever tanken” app op je mobiel te zetten. Prijzen veranderen meerdere keren per dag, deze app houd dat netjes bij!

    • Cees heeft op 10 september 2024 geschreven:

      Betaal €1,53 in België….

      Reageer
    • Stoplichtkabouter heeft op 3 september 2024 geschreven:

      Ja, maar tussen wat op de app staat, en je rijd gelijk naar Gronau, zit 10 cent de liter tussen.
      Dus je kijkt, en rijd gelijk naar Gronau, dan is het bij dezelfde pomp altijd 10 cent de liter duurder.

      We zijn nu in Luxemburg.
      Vandaag was super 98 slechts 1.56 euro per liter…
      Dat kan dus ook…

      Reageer
    Reageer
  • Martin heeft op 2 september 2024 geschreven:

    Is toch lekker als vrachtwagenchauffeur op Duitsland dat ik iedere rit 40 tot 70 liter mee naar huis neem, of uit Duitsland of Luxemburg, en dat ik geen transportkosten heb. Bespaart op jaarbasis toch zo’n 750eu met 2 auto’s in het gezin. Heel veel mensen denken dat we Dom zijn, maar geen dief in eigen Knip, hahaha

    Reageer
  • Jeroen heeft op 2 september 2024 geschreven:

    Ik zou ook België niet over het hoofd zien daar is de brandstof ook zeer betaalbaar, regelmatig nog onder de Duitse prijzen

    • Jeroom heeft op 2 september 2024 geschreven:

      Je hebt gelijk. Op de website Carbu.com kun je al de prijzen zien in de grensstreek.

      Reageer
    Reageer
  • Fons heeft op 2 september 2024 geschreven:

    Voor de actuele prijzen in Duitsland kijk op http://www.clever-tanken.de !!

    Reageer
  • FrLW68 heeft op 2 september 2024 geschreven:

    De K&K (Klaas & Koch), 8km bij ons vandaan, heeft niet eens E10. Alleen Super 95 E5, Super 98 E5 en diesel. Tussen 95 en 98 zit 10 cent verschil. Ik weet van een andere tankstation in hetzelfde dorp, dan Super 95 E10 5 cent goedkoper is dan E5. Maar omdat dit Shell is, is het net zo duur als het betere E5 bij de K&K.
    Tussen de Duitse 95 E5 en de Nederlandse 95 E10, zit meestal 15 cent verschil, soms zelfs tot 25 cent. En ik neem 20 liter extra mee, dus dat scheelt weer een ritje.

    En omdat het een K&K is, kunnen we er direct boodschappen doen.
    Ik hoop dat 95 E5 nog niet gaat verdwijnen.

    • Stoplichtkabouter heeft op 3 september 2024 geschreven:

      Ik ga ook altijd bij K+K, maar volgens mij heeft die alleen maar E5 95.
      Super 98 heb ik daar nog niet gezien.
      Staat niet op de pomp tenminste.
      Ik pak altijd die pomp aan de kant van de muur, omdat de vulopening dan aan de goede kant zit.
      Daar staat alleen maar op: E5, E10, en diesel.

      Reageer
    Reageer
  • Bermtoerist heeft op 1 september 2024 geschreven:

    Mooi om de stationwagens weer langs te zien komen.

    Reageer
  • Björn heeft op 1 september 2024 geschreven:

    De 95 E10 bij Shell Express Bree (ongeveer 20 minuten van Weert en Stramproy) staat momenteel op 1,52€/L. En er zijn nog verschillende tankstations aan de Limburgse grensstreek die deze prijs hanteren.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear