En dit is 'm ! Geen stuur, geen rempedaal, geen head-up display en geen in drie trappen instelbaar onderstel. Wat je wel krijgt: een knop om te starten, een knop om te stoppen, een computerspel-achtig scherm en twee stoelen. Dit, waarde wereld, is de zelfrijdende auto van Google.

Het is sinds een paar jaar dat er geluiden in Californië weerklinken dat Google met een zelfrijdende auto bezig zou zijn. Vandaag zijn er voor het eerst foto's van het apparaat naar buiten gekomen, en hij ziet er uit alsof ie zo uit een Pokémon-spelletje komt rollen, met z'n kleine omvang en z'n schattige gezichtje.

Als berijder van de auto doe je helemaal niets. Al het werk is in handen van software en sensoren rondom de auto, die bepalen wanneer je rijdt en remt, en die in alle richtingen objecten kunnen waarnemen tot op een afstand van 'twee voetbalvelden' (American Football, nemen we aan). Over de aandrijflijn wordt niets gezegd, maar we gaan een wilde gok doen en zeggen dat die elektrisch is.

Google is van plan om 100 prototypes van deze auto te maken met een gelimiteerde topsnelheid van 40 km/u. Vanaf deze zomer zullen er tests plaatsvinden in Californië. Opgepast dus, mocht je daar toevallig rondrijden.

Waarom Google hiermee bezig is? Om onze wijze van vervoer te revolutionaliseren. Om te zorgen dat dronken bestuurders geen schade meer kunnen aanrichten. Om te zorgen dat oudere mensen hun vrijheid behouden. Om je 'de zware last van het autorijden' uit handen te nemen. Wij vinden niet dat je het besturen van een LaFerrari een zware last kunt noemen, maar oké.

Natuurlijk moet er aan een hoop regels voldaan worden voordat zelfrijdende auto's zich daadwerkelijk onder onze medeweggebruikers mogen begeven. Dat betekent niet dat het niet gaat gebeuren: de zelfrijdende auto komt eraan, en snel ook.

Maar is het hele idee niet een beetje beangstigend? Ja, het is allemaal leuk en aardig als deze autootjes aan jouw kant staan, maar wat als ze plots besluiten om tegen elkaar te gaan racen tussen de stoplichten? Zonder pedalen en een stuur om hen in toom te houden, zijn we als mens overgeleverd aan de machines. We zijn verloren – al zetten ze er nog zo'n vrolijk muziekje bij op.

 

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear