Niemand gaat voor zijn of haar plezier naar het ziekenhuis, hoe gezellig de koffiecorner ook is. Het voelt daarom extra zuur dat je na een dagje wachten en bloedprikken ook nog eens langs de parkeerautomaat moet om te lappen. Volgens BNR is dat steeds vaker het geval: gratis parkeren bij ziekenhuizen verdwijnt. Het nieuws voor ons was eigenlijk dat er überhaupt nog ziekenhuizen zijn waar je gratis kunt parkeren.

Nederland telt in totaal 105 algemene en academische ziekenhuizen en bij slechts zeven kun je nog gratis parkeren. BNR keek naar het uur-, dag- en weektarief en concludeerde: ‘Wie in Noord- en Zuid-Holland de auto parkeert, betaalt gemiddeld respectievelijk 2,20 euro, 12 euro en 32 euro, terwijl in Friesland en Groningen doorgaans tarieven van slechts 1,30 euro, 3,20 euro en 9,30 euro worden gehanteerd.’

Waarom kun je niet gratis parkeren bij ziekenhuizen?

BNR geeft drie redenen, waarvan eentje best logisch klinkt: ‘Ziekenhuizen stellen onder meer dat deze kosten nodig zijn voor het bekostigen van onderhoud aan parkeerterreinen en -garages.’ Je wilt immers niet dat de parkeergarage instort en dat auto’s van bezoekers en medewerkers twee maanden lang op de bovenste verdieping vaststaan. Maar dat verklaart de prijsverschillen niet volledig.

Een tweede reden zou zijn dat de ziekenhuizen alternatief vervoer willen stimuleren. De ziekenhuizen hopen dus dat je op de fiets of met het openbaar vervoer komt. En zeker: als je een beetje bloed laat prikken voor een testje, kan dat prima. Maar je gaat niet met weeën of een gebroken pink even op de tram staan wachten.

Lees ook: Wat is het gevreesde EPC-lampje in je auto? En kun je ermee doorrijden?

Als derde reden geven ziekenhuizen dat ze de parkeerkosten gelijk willen houden met de rest van de parkeergelegenheden in de buurt. Dit voorkomt dat mensen die het centrum willen bezoeken even goedkoop komen parkeren in het ziekenhuis. Dat lijkt iets wat je makkelijk kunt oplossen door korting te geven aan patiënten of met uitrijkaarten te werken.

Soms ook commerciële partijen

Bij sommige ziekenhuizen verzorgt Q-Park de parkeergarage. Deze commerciële partij belooft aan BNR dat ze daar niet zijn om te cashen: ‘Dat parkeren bij ziekenhuizen geld kost, is niet met de intentie om mensen in een kwetsbare positie extra te belasten. Het is juist bedoeld om het ziekenhuis bereikbaar te houden voor patiënten, bezoekers en medewerkers.’ Overigens zijn de commerciële partijen niet per se duurder.

Kun je de parkeerkosten van het ziekenhuis declareren?

Je zorgverzekeraar vergoedt de parkeerkosten van een ziekenhuis sinds een paar jaar niet meer, helaas. Wel zijn de kosten schijnbaar fiscaal aftrekbaar. Daarnaast zijn er ziekenhuizen die bijvoorbeeld een rittenkaart aanbieden met korting als je vaak bezoekt, bijvoorbeeld als een bekende langdurig moet blijven. Ook zijn er ziekenhuizen die volledige ontheffing aanbieden in bepaalde gevallen.

Reacties

  • René heeft op 11 oktober 2024 geschreven:

    Dat gratis parkeren moet ook door iemand betaald worden. En veel ziekenhuizen die in stadscentra zitten, geven al korting aan patiënten.

    Reageer
  • Esther heeft op 9 oktober 2024 geschreven:

    Toen mijn moeder 5 maanden ziekenhuis in ziekenhuis uit ging na een fout van het ziekenhuis heeft dat ons als haar kinderen/verzorgers ruim €2.500 aan parkeer kosten gekost. Dat is toch niet normaal meer. De meeste kosten zitten ook nog in de laatste 2 maanden. Het is te bizar dat dit de normaalste zaak van de wereld is. Wild parkeerders kun je uitsluiten door een simpel systeem waardoor alleen patiënten en hun verzorgers gratis staan

    • René heeft op 11 oktober 2024 geschreven:

      Inderdaad, gewoon een uitrijkaartje meegeven aan mensen die zich melden voor een afspraak, dat is geen rocket science. Dan bepaal je zelf of die mensen gratis uitrijden of tegen gereduceerd tarief.

      En dat is exact wat ons ziekenhuis doet. Ze hebben dagkaarten en strippenkaarten, net wat je nodig hebt.

      Reageer
    Reageer
  • Anton heeft op 8 oktober 2024 geschreven:

    Eigenlijk is betaald parkeren in Nederland een belachelijke gang van zaken, omdat de wegenbelasting ook al tot de hoogste van alle EU landen behoort!

    • Ben je echt zo dom? heeft op 9 oktober 2024 geschreven:

      Jij geeft wel vaker niet zo slimme reacties maar snap je echt niet dat dit 2 totaal verschillende dingen zijn?

      De volgende keer ga je zeker ook klagen dat je een boete kan krijgen voor te hard rijden als je er ook al eentje kan krijgen voor je telefoon vasthouden. En het zal allemaal wel weer de schuld zijn van de overheid en de EU.

      • Arossr heeft op 9 oktober 2024 geschreven:

        Hoe je het wend of keert, Het is crimineel van ziekenhuizen om patiënten parkeergeld te laten betalen. Gewoon woekerwinst. Er zijn nog meer van die soortgelijke criminelere wandaden in Nederland!

        • Neem een pilletje heeft op 11 oktober 2024 geschreven:

          Kalmeren kan geen kwaad.

          Reageer
        Reageer
      • Thomas heeft op 9 oktober 2024 geschreven:

        Ja echt he dat geklaag altijd. Zo vermoeiend!

        Reageer
      Reageer
    Reageer
  • EC Dubost heeft op 8 oktober 2024 geschreven:

    Dus ook ziekenhuizen doen mee aan intensieve menshouderij. De burger maximaal en zo efficiënt mogelijk uitmelken die daar toch niet voor zijn plezier komt.

    • Henri heeft op 9 oktober 2024 geschreven:

      Een enkele reis psychiatrische afdeling zou voor jou niet verkeerd zijn met die waanbeelden van je.

      Reageer
    Reageer
  • Tip heeft op 8 oktober 2024 geschreven:

    Voorheen was parkeren voor invalide gratis.
    In zwolle
    Je kon een uitrijkaart op halen bij de receptie.
    Nu moet je betalen.
    Maar.
    Bij problemen bij uit rijden.
    Of een kapotte automaat.
    Wordt je super onvriendelijk te woordt te staan.
    Ook bij inrijden gaat een hoop mis.
    Personeel moet ook betalen.
    En de kosten zijn niet mis.
    Dus zij parkeren buiten het ziekenhuis.
    Parkeer je in Groningen lang voor een onderzoek.
    Dan toon je de oproep.
    En betaal je €5 euro voor 24 uur.
    Nee.
    Parkeren is een melkkoe geworden.
    En mensen die voor een onderzoek opname komen.
    Moeten minstens korting krijgen.
    En bezoekers normaal tarief.
    Zoals in Groningen.
    Want ziek zijn of een ongeval is al niet leuk.

    • Cas heeft op 11 januari 2025 geschreven:

      Heeft u gelijk in.
      Mensen betalen ook al hun maximale eigen risico elk jaar, als je als chronisch patiënt vaak naar toe moet

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear