We betalen in Nederland een hoop belasting – soms zelfs belasting óp belasting. Eén voordeel daarvan is dat we de zaakjes op de wegen wel netjes op orde hebben. Deze week is het bloedheet in Nederland en dan hebben we gewoon de middelen en de mensen om een hitteprotocol in te zetten. Daar merk jij als automobilist niet heel veel van, behalve op één moment: als je pech hebt. Volgens betrouwbaarheidsonderzoeken zullen Lexus-rijders dus niets merken van het protocol.

Rijkswaterstaat zet op warme dagen extra bergers in om auto’s met pech weg te halen van de snelweg. Dit doen ze niet per se omdat er meer auto’s zijn met pech (al is dat natuurlijk goed mogelijk), maar meer omdat ze niet willen dat mensen in de bloedhitte blijven staan. Als jij nu op de vluchtstrook met pech stil komt te staan, word je meteen inclusief auto daar weggehaald en naar een plek gebracht met schaduw. Bijvoorbeeld een parkeerplaats of tankstation.

Welke automerken krijgen het meest te maken met het hitteprotocol

Volgens het betrouwbaarheidsonderzoek van de consumentenbond van vorig jaar zijn Ford, Lancia, Volkswagen, Citroën, Peugeot, Opel en Land Rover de minst betrouwbare merken van Nederland. Heb je een van deze auto’s, dan is de kans statistisch het grootst dat je het hitteprotocol in actie ziet. Beetje flauw natuurlijk, want ieder merk kan een lekke band krijgen. Maar vergeet hoe dan ook zeker niet een paraplu mee te nemen.

Rijkswaterstaat wil dus niet dat gestrande automobilisten zonnesteek of uitdroging oplopen. Dus zelfs als je een simpele lekke band hebt, worden jij en je auto meegenomen. Het wegdek kan met deze temperaturen warmer dan 50 graden worden. Het hitteprotocol geldt van 10:00 uur tot 20:00 uur. Buiten deze tijden loopt het als vanouds als je pech hebt. Dan komt de ANWB even snel een wiel wisselen op de vluchstrook.

Wat moet jij doen met pech?

Als je pech hebt, moet je als vanouds jouw pechhulpdienst bellen, dus bijvoorbeeld de ANWB. De wielerbond regelt dan met Rijkswaterstaat dat jij opgepikt wordt. Jij wordt dan op een andere plek geholpen. Het advies is om altijd voldoende drinkwater mee te nemen en een paraplu mee te nemen die je kunt gebruiken als parasol. Oh, en gooi je peuk niet in de berm. Dan vliegt de boel in de fik.

Geef een reactie

(verplicht)