In oktober 1968 werden bioscoopgangers gedurende zo’n tien minuten getrakteerd op Steve McQueen in een groene Ford Mustang 390 GT Fastback terwijl hij een stel schurken in een Dodge Charger achterna zat door de straten van San Francisco.

De mond van de bioscoopgangers viel open. Hoe kan de Dodge Charger zes wieldoppen verliezen? En waarom verschijnt elke keer dezelfde Volkswagen Kever in beeld? Zonder dollen: Bullitt trakteerde ons op een van de beste achtervolgingen aller tijden. Sprongen, zijwaartse actie en het gebrul van V8-motoren: wat wil je nog meer?

De twee Mustangs

Productiemaatschappij Warner Bros kocht twee Mustangs voor de film, met chassisnummers 8R02S125558 (ook wel ’558) en 8R02S125559 (’559). De ‘558 trok aan het kortste eind en werd ingezet voor de sprongen en het ruige werk. Deze verdween na de opnames naar een autosloperij.

Waar ging de andere auto heen?

De ‘559 werd in 1968 verkocht aan Warner Bros-medewerker Robert Ross, die hem twee jaar in bezit hield. Daarna verkocht hij hem aan politiedetective Frank Marranca voor 6.000 dollar (nu zo’n 35.000 euro, aangepast voor inflatie).

De derde eigenaar

Marranca bleef tot 1974 eigenaar van de auto en verkocht hem daarna, wederom voor 6.000 dollar, aan Robert en Robbie Kiernan. De Kiernans gebruikten de Mustang als daily driver. De originele Ford Mustang uit Bullitt als dagelijks vervoer, dan ben je best wel een baas.

De brief van Steve McQueen

Ondertussen wilde hoofdrolspeler McQueen graag zijn auto terug, dus schreef hij een brief. ‘Ik wil graag de auto in mijn familie houden in zijn originele staat, zoals hij ook in de film werd gebruikt’, schreef hij aan Robert Kiernan. ‘Ik ben bereid een vergelijkbare Mustang voor je te zoeken, als het niet ál te duur is. En anders kunnen we het beter vergeten.’ En dus vergat Robert het. In 1979 kocht zijn vrouw Robbie de speciale Bullitt-kentekenplaten voor de auto toen ze naar Kentucky verhuisden. En daarna naar Tennessee.

Einde verhaal?

Nee. In 2001 begonnen Robert en zijn zoon Sean de auto op te knappen. In 2015 vertelden ze filmmakers Ken Horstmann en Casey Wallace over hun restauratie. Op 4 juli 2016 werd de originele Ford Mustang uit Bullitt voor het eerst in lange tijd weer gestart – twee jaar nadat Sean de auto erfde van zijn vader. Een volledige restauratie naar nieuwstaat was het overigens niet: de patina bleef behouden.

Het jaar daarna presenteerde Sean de auto aan Molly McQueen (zie de video hieronder). Het was de eerste keer dat zij de auto zag die haar vader op het witte doek had laten schitteren. En dat brengt ons naar 2018. Afgelopen week reed Sean samen met de nieuwste Ford Mustang Bullitt het podium op tijdens de North American International Auto Show in Detroit. Best een speciaal moment.

Molly McQueen ziet de originele Ford Mustang uit Bullitt voor het eerst

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear