
Als liefhebber je auto uitlenen, dat doe je eigenlijk altijd met tegenzin. Jij weet immers wat het best is voor jouw auto, en een ander niet. En stel je voor: straks parkeert de persoon aan wie je de auto uitleent te strak langs een andere auto. Of nog erger: vooruit in het vak. Komt het dan toch zo ver dat je je auto uitleent, dan wil je toch altijd even zeggen dat die persoon ‘voorzichtig moet doen’. Het laatste wat je dan terug wilt horen is: ‘Boeiend, hij is toch verzekerd?’.
Waarom is dat zo erg?
Als je zegt dat iets ’toch verzekerd is’ dan insinueer je eigenlijk gelijk dat het niet uitmaakt wat ermee gebeurt. Het geeft een bepaalde respectloosheid aan richting de uitlenende partij. Goed, dat is misschien iets waar je bepaald soort autogekkie voor moet zijn (misschien het type dat er zijn werk van heeft gemaakt en stukjes typt), maar ook belangrijk is dat een verzekering niet zaligmakend is. Zelfs als een auto goed verzekerd is, is er kans op veel ellende.
Hoe is de auto verzekerd bij uitlenen?
‘Een kwart van de Nederlandse auto-uitleners denkt zelfs dat degene die de auto leent, verzekerd moet zijn’, meldt Pricewise. Dat is niet zo. De eigenaar van de auto is verzekerd. Iedereen die ooit een schade claimde bij de verzekeraar weet dat je er vrijwel nooit vanaf komt zonder kosten. Volgens Pricewise gaat een autobezitter tot wel 290 euro per jaar extra betalen aan premie na het melden van een schade – en dat meerdere jaren. In sommige gevallen kun je beter de schade zelf betalen en niet claimen.
Je bent de Sjaak
Het wordt nog wat erger. De teller van schadevrije jaren blijft steken op vijftien. Dus als jij al dertig jaar schadevrij rijdt, dan telt dat maar als vijftien jaren. Pricewise meldt: ‘Als je de schade claimt bij de verzekeraar ga je er altijd vijf treden op achteruit, ongeacht de hoogte van de schadekosten. Ook al heb je dertig schadevrije jaren en je claimt een schade, dan val je dus direct terug naar vijftien schadevrije jaren én ga je nog de standaard vijf treden naar beneden, waardoor je altijd terugvalt naar tien schadevrije jaren.’
Je claimt niet alles
Sowieso ga je ook niet alles claimen. Als je je auto uitleent en er komt een klein krasje op, dan betekent dat niet dat je direct naar de spuiterij gaat. Je laat het al snel zitten, maar jij mag wel telkens naar dat krasje kijken. Een ongelukje kan altijd gebeuren, en het hoeft niet jouw schuld te zijn, maar doe dus altijd extra voorzichtig met de spullen van een ander. Overigens zijn we in Nederland best relaxed in het uitlenen van de auto, het blijkt dat ruim een derde van de Nederlands weleens een auto uitleent aan een ander.