Zonder autobranden kunnen grappenmakers bij de eerste warme dagen van het jaar elkaar geen foto’s sturen van een brandende VW Golf met het bijschrift ‘hittegolf’. Goed dus dat ze er zijn, maar het liefst wil je ze daarna ook zo snel mogelijk geblust hebben. Hoe komt de brandweer eigenlijk aan water bij een autobrand op de snelweg? Het blijkt dat ze dat namelijk niet zomaar uit de sloot kunnen halen.
‘De brandputjes zoals we die in de woonwijken kennen, die liggen er uiteraard op de snelweg niet. Het oppervlaktewater ligt vaak te ver weg voor ons. Wij kunnen ongeveer 10 meter overbruggen om vanuit een sloot water aan te zuigen. Bij snelwegen zie je dat die 10 meter vaak al 20, 30, 40 meter is en dan gaan we dat niet meer redden’, zegt brandweerman Marc Vissers in een podcast van Rijkswaterstaat.
De brandweer neemt water mee naar een autobrand
‘De auto waar we mee ter plaatse gaan, heet bij ons de tankautospuit. De tankautospuit heeft 2.500 liter water in een tank. Is de brand wat groter, is het geen personenauto, maar is het een vrachtauto of een bestelauto, dan roepen we heel snel onze waterwagen. De waterwagen is eigenlijk een mobiele brandkraan. Die komt met 16.500 liter water. En daar kunnen we wel een klap mee geven’, geeft Vissers als verlossend antwoord.
En elektrische auto’s?
‘Het grote verschil tegenwoordig is als het accupakket van het elektrische voertuig betrokken is bij de brand. Een accupakket dat brandt, gaat een chemische reactie aan en zorgt ervoor dat dit zichzelf constant blijft opwarmen. Dan kunnen wij wel denken van, hij is geblust, maar omdat die chemische reactie doorgaat in dat accupakket (want dat is kapotgegaan door de brand) warmt hij zich weer op en brandt hij na een paar minuten opnieuw.’
‘Wat we tegenwoordig kunnen doen, is de zogenoemde dompelbak. Een dompelbak is eigenlijk een grote containerbak die redelijk waterdicht is, of helemaal waterdicht is. Die komt ter plaatse. Wij zetten hem vol water en het voertuig wordt 24 uur onder water gezet. Dan is uiteindelijk het chemische proces gestopt, kan hij niet meer opwarmen en zal het voertuig geblust zijn’, aldus de brandweerman.
Gerrit heeft op 26 april 2022 geschreven:
Wat gebeurt er wanneer een elektrische auto in de brand vliegt in een gezamenlijke parkeergarage?
Wordt die auto dan uit de parkeergarage gesleept?
Zo niet, wat heeft dat voor consequenties voor het gebouw?