Laten we beginnen met het belangrijkste: de discussie over de maximumsnelheid in Duitsland en Nederland focust zich momenteel niet op de veiligheid. Dit neemt niet weg dat het interessant is om te zien hoe onveilig de wegen in Duitsland nou echt zijn in vergelijking met Nederland. Want hier rijden we met z’n allen netjes 100 km/u overdag, terwijl je in Duitsland nog plekken hebt waar geen maximumsnelheid geldt. TopGear duikt in de statistieken en doet een kleine analyse.

De Europese Unie publiceerde deze week de ongevalsstatistieken van 2024. Het goede nieuws is dat de wegen in Europa veiliger worden, maar dat het aantal doden slechts met 3 procent is afgenomen. Volgens de EU neemt het aantal verkeersdoden te langzaam af. Gemiddeld sterven er 44 mensen per 1 miljoen inwoners in de EU. Vooral landen als Griekenland, Spanje, Frankrijk en Italië zijn in de afgelopen jaren veiliger geworden. Je kunt dus gerust op vakantie met de auto.

Opvallend genoeg waren er in IJsland vorig jaar 63 procent meer verkeersdoden, maar dat is eenvoudig te verklaren. Nog geen 400.000 mensen wonen officieel in IJsland. Dus als er daar één auto met vier personen van een klif rijdt, dan zorgt dat in de statistieken direct voor een toename van – laten we zeggen – 50 procent. De gemiddeldes zeggen dus wat minder bij dit soort aantallen.

Hoeveel onveiliger is Duitsland dan Nederland?

Laten we beginnen met de statistieken voor het hele land en alle vervoersmiddelen. Als je kijkt naar al het verkeer en alle wegen, dan zijn Duitsland en Nederland bijna net zo veilig. Per miljoen inwoners kwamen er 31 mensen om het leven in het verkeer in Nederland vorig jaar. In Duitsland is dit aantal 33. Dat ontloopt elkaar dus nauwelijks. Interessanter wordt het als je naar de statistieken van de snelwegen kijkt.

Van alle dodelijke ongelukken met inzittenden van auto’s vindt in Duitsland slechts 14 procent plaats op de snelweg. In Nederland is dat 21 procent. De EU kijkt hiervoor nog naar de cijfers van 2023. In absolute aantallen kwamen er toen 42 inzittenden van auto’s om het leven op de Nederlandse snelwegen en in Duitsland waren dit 166 mensen. Dit zijn dus alleen mensen in auto’s, geen motorrijders of voetgangers (dit is minder dan 1 procent, maar het komt voor).

Bedenk nu dat Nederland bijna 2.500 kilometer aan snelweg heeft en Duitsland meer dan 13.000 kilometer. Per kilometer vallen er dus aanzienlijk minder doden op de Duitse Autobahn dan op de Nederlandse snelwegen, als je kijkt naar automobilisten. Op de snelweg in Nederland kwamen 8 motorrijders om het leven op de snelweg en in Duitsland waren dat er 35.

Waar vind je de veiligste wegen van Europa?

De veiligste wegen van Europa vind je in Zweden (20 per miljoen) en Denemarken (24 per miljoen). De onveiligste wegen vind je statistisch gezien in Bulgarije (74 per miljoen) en Roemenië (77 per miljoen). Uiteindelijk wil de EU het aantal doden op de wegen in 2030 halveren vergeleken met 2018. En in 2050 mag er niemand meer om het leven komen in het verkeer.

33 reacties op “Opvallend: zo (on)veilig is de Duitse Autobahn echt vergeleken met Nederland, waar we netjes 100 rijden”

  1. Werkelijk elk onderzoek toont aan dat meer gelijke snelheden veiliger is én beter is voor de doorstroming. Maar gelukkig weer jij als überexpert het allemaal beter.

  2. Laat ik beginnen met het feit dat Duitsers geen auto kunnen rijden. Ze willen het niet horen maar als ze in Nederland komen en op de snelweg en grote steden hebben gereden zeggen ze direct dat wij gek zijn.
    Wij moeten enorm opletten vanwege onze snelheids regels en de wetgeving van achteropkomend verkeer is altijd fout.

    Het is juist de beperkingen die een enorme invloed hebben op het gedrag van mensen.
    Wie kent het niet je rijdt 110/120 en iemand zet zijn/haar knipperlicht aan kijkt niet en komt naar links/rechts of slaat af naar links/rechts.

    Ga je dit nu vergelijken met Duitsland dan zie je mensen op de rechterkant met 150km rijden je haalt in met 180km en de auto op de rechterbaan komt een vrachtwagen tegen dan gaan niet de knipperlichten aan in tegendeel de remlichten gloeien op en de auto schuift pas op als je voorbij bent.
    Een compleet ander gedrag dan in Nederland.

  3. Netjes? Ik vind dat 100 rijden al een gevaar opzich.
    We rijden dan ook allemaal even snel en daar zit het gevaar in.
    Omdat de onderlinge snelheden gelijkwaardig zijn, valt het ook bijna niet op dat er iemand naast je rijdt en het kwam dan ook meer voor dat ik van baan wide wisselen en iemand nagenoeg in mijn dode hoek zat.
    Het gelijkwaardig qua snelheid op alle banen wekt ook irritatie op en mensen die nog zachter rijden ook.
    Ik als vrachtwagen chauffeur vind het 10x niets met een personen auto rijden t.o.v. toen wij nog 120 konden rijden.
    Er zijn ook te veel snelheden op de snelweg zoals 80, 100, 120, 130. 100 en 120 en dit dag en nacht kunnen rijden klaar.

  4. Rijd regelmatig in duitsland en weet direct wanneer ik terug ben in nederland. Auto’s zijn kleiner maar vinden dat ze met 105 recht hebben op de linkerbaan omdat ze harder rijden dan toegestaan.

  5. groot verschil is dat de gemiddelde Nederlandse automobilist niet kan rijden en geen flauw idee heeft waar de spiegels eigenlijk voor zijn. in Duitsland is dat een stuk beter.

  6. Wat een verschrikkelijk Kwalitatief Uitermate Teleurstellend artikel met dat gesjoemel met de nummers om tot een gewenste conclusie te komen.

  7. Ik lees dat een aantal mensen twijfelt of het oneens is met de stelling dat er in Duitsland ‘beter’ auto gereden wordt. Ik rij zeer regelmatig in Duitsland en dit al vele jaren. Iedere keer dat ik de grens passeer rij ik de eerste 10 km rustig (110 – 120 km/h) om weer even aan het Duitse verkeer te wennen.
    Het valt me iedere keer weer op, hoeveel Nederlanders met 120 km/u inhalen zonder op of om te kijken. Vermoedelijk wanen ze zich dan F1 coureur met een dergelijke snelheid maar het blijft levensgevaarlijk.
    Iets anders dat opvalt, zeker in de grensregio: als je een ongeluk op de snelweg ziet is er 8 van de 10 keer een Nederlander bij betrokken.
    Dus mensen hier die zich nog afvragen of Duitsers beter rijden (of Nederlanders slechter): trek je conclusie.

  8. Ik weet niet waarom de Duitsers zo geprezen worden om hun rijstijl, de meeste Duitsers rijden nogal agressief. Je moet het niet in je hoofd halen om met 120 km/h een vrachtwagen in te halen, want dan zitten ze hijgend in je nek. Weleens in Denemarken gereden? Relaxte mensen met licht overdag zonder al te veel haast.
    Over Frankrijk kan ik heel kort zijn; afstand!
    Daar hebben de meeste nog nooit van gehoord.
    Ze denken dat ze goede chauffeurs zijn door zo dicht mogelijk op je bumper te zitten. S’nachts vinden ze het nodig om de voorligger volledig te beschijnen met led verlichting.
    Maar het resultaat blijft niet uit. De meeste autowrakken staan achter de garage volledig in elkaar gereden auto’s waarvan je nauwelijks nog kan erkenning wat voor merk het was.( Waarschijnlijk Peugeot, want die kunnen helemaal niet rijden).
    En ik baal van die mensen want zij drijven alleen maar de premies op.
    In iedergeval, er valt nog wel wat verbeterd worden aan de verkeers veiligheid.

  9. Cornelis, als 100k/jaar rijder in allerlei landen kan ik zeggen dat ik het helemaal niet met je eens ben. Er is geen verschil in rijkwaliteiten tussen Duitsers, Belgen of Nederlanders. Wellicht kan je zelfs nog klagen dat Duitsers altijd in het midden rijden als er 3 rijstroken zijn.

    Het grote verschil, zoals hieronder al terecht opgemerkt, is de drukte op de weg. In Nederland is rijden veel meer auto’s op de snelweg dan in Duitsland.

  10. Ik ben Nederlander, gepensioneerd en wonende in België en beroepsmatig veel gereden. Ik moet regelmatig van Antwerpen naar Den Haag en moet dan langs Rotterdam waar je ondanks 3 banen maar 100 km mag rijden. Ik heb meermaals gevaarlijke situaties meegemaakt, omdat op de rechter baan dan plotseling een ander voertuig naast je rijdt. Door dezelfde snelheid,
    In Duitsland ben je meer geconcentreerd omdat de snelheden hoger liggen, en ook als er 100 gereden moet worden het echt nodig is, en daarna kan je je snelheid weer opvoeren.,waardoor je oplettend blijft. Bovendien wordt er goed afstand gehouden, waardoor je het verkeer voor je goed kan inschatten.

  11. MC je hebt in 1 ding wel gelijk. Dat elke Duitser een betere chauffeur is dan jij. Als je met al die onzin bezig bent tijdens het rijden, kunnen ze je beter je rijbewijs afnemen.

    Misschien kunnen ze dan ook gelijk je toetsenbord afpakken zodat je jezelf ook niet meer zo voor schut zet met je nogal kinderachtige reacties.

  12. Overigens rijden wij in slecht onderhouden autos op chinese bandjes die niet op spanning zijn en ongeschikt zijn voor hogere snelheden en dan 200 trappen met je 1.6 moter zodat je nul mogelijkheid hebt om te versnellen als nodig. Weet U wat U krijgt volgens de Duitsers als U niet kunt rijden? Een geel nummerbord.

  13. Ten eerste zijn Duitsers betere chauffeurs op de snelwegen. Ten tweede mag je in in NL 100, wat voor velen een te langzame snelheid is, waardoor mensen afgeleid worden en naar mobiel of iets anders grijpen. In Duitsland let je veel beter op, vooral op plekken waar er geen maximum snelheid geld. Dan rij je veel gefocuster op de weg. In NL merk ik dat ik continu naar de snelheidsmeter kijk dat ik niet te hard rij of kijk ik vaak langs de snelweg of op de bruggen om flitsers te spotten en boetes te voorkomen. Tjah, dan ben je toch niet gefocust op de weg! Daarom zal je straks ook veel meer ongelukken krijgen waar je 30 mag ipv 50. T is te traag wat enkel maar voor ergernis en afleiding zorgt.

  14. Het gaat dus helemaal niet gelijk op. Die 34 doden van Duitsland mag je delen door 8,7 want zovaak is Duitsland groter dan Nederland. Dit komt dus uit op 3,9 doden in Duitsland. Hier kun je dus uit opmaken dat onze langzaam rij verplichting het niet veiliger maakt, integendeel. Ook heb je bij 200km/h maar de helft van de tijd de weg nodig dan bij 100km/h, dus ook nog betere doorstroming.

  15. Statistiek is simpel
    In Duitsland waar harder gereden mag worden zijn minder doden dus geen snelheidslimiet is veiliger
    Logisch want je kunt op het verkeer letten ipv op je teller.

  16. Zo zie je maar weer dat Duitsland veiliger is dan Nederland. Als hier in Nederland 31% is met 100 km en Duitsland (dat veel groter is)33% en veel harder gereden mag worden, dan zijn ze hier in Nederland toch verkeerd bezig. Met 100 km gaat men staren op lange stukken. Hoe harder men rijdt, hoe beter men oplet. Dan kunnen wij de conclusie trekken, terug naar de 130 km. Is veel veiliger.

  17. Er gaat ook iets mis met de berekeningen: 31 doden per miljoen in NL is 558 doden (18 x 31). 21% vindt plaats op de snelweg: = 117 doden. In absolute cijfers is er sprake van 42 doden. Hier klopt dus iets niet. Ook de Duitse berekening klopt niet.

  18. @Pietje puk

    “Ook is het in Duitsland gewoonte om flinke afstand te houden, wachten op inhalend verkeer voordat men naar links gaat en zijn de rijstroken simpelweg breder.”

    Afstandhouder?🤣😂
    Wachten op inhalend verkeer?👍😂🤣

    Je bent vergeten direct naar de middenbaan ter gaan zonder enige reden, zeer veilig, irritant en ergernis.

    Maar goed, ik woon in Duitsland, constateer een ben werkelijk teleurgesteld over de rijstijl. Duitsers rijden graag in Nederland.

  19. Helaas zijn de Nederlandse wegen veel drukker dan de Duitse. Ook is het in Duitsland gewoonte om flinke afstand te houden, wachten op inhalend verkeer voordat men naar links gaat en zijn de rijstroken simpelweg breder.

    In Nederland propt iedereen hem in elk mini gat dat ie ziet en rijd men bovenop elkaar.

  20. Dit heeft niets met snelheden en alles met drukte te maken. Op een aanzienlijk deel van de Nederlandse snelwegen rijden dagelijks meer dan 100000 auto’s en op een aantal hoofdtrajecten zelfs meer dan 200000 per dag, terwijl in Duitsland maar op een handvol stukken 100000 auto’s per dag rijden. Meer auto’s = meer kans op ongevallen.

  21. Mijn ervaring is dat de wegen in Turkije het veiligst zijn; ik ben daar vorig jaar 0 keer doodgegaan tijdens 6000km en in Nederland 0 keer in hooguit 5000km.

    Statistiek is altijd discutabel; de snelwegen in Nederland zijn gemiddeld drukker dan in Duitsland, dus daar zou je ook op moeten compenseren. En zelfs dan blijft het lastig; stel dat de meeste snelweg ongelukken gebeuren doordat iemand een file te laat opmerkt. Dan is de minimum snelheid belangrijker dan de maximum snelheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear